Primename, kad vasaros laikas Lietuvoje prasideda paskutinį kovo sekmadienį 3 val. Lietuvos laiku, laikrodžio rodyklės sukamos vieną valandą į priekį. Vasaros metu Lietuva yra trečioje laiko juostoje (UTC+3 val). Vakarai bus ilgiau šviesesni.

2021 m. vasaros laikas įvedamas kovo 28 d. 03:00. Laikrodis sukamas +1 valandą į priekį. Sezoniniu vadinamas vasaros laikas yra taikomas daugiau kaip pusmetį – iki paskutinio spalio sekmadienio, kai laikrodžius reikia pasukti vieną valandą atgal. Laikas dukart per metus keičiamas atsižvelgiant į Europos Parlamento ir Tarybos direktyvą dėl vasaros-žiemos laiko susitarimų.

Pasiteiravus Europos Parlamento (EP) biuro Lietuvoje ryšiams su žiniasklaida atstovo Roberto Pogorelio, kodėl nuo šių metų nebuvo pagaliau atsisakyta laiko sukiojimo, jis komentavo, kad Europos Sąjungos (ES) taryboje nėra sutarimo.

„Kol kas netgi nėra patvirtinto galutinio teisės akto, todėl kol nėra sutarimo, tol ir nebus patvirtinta“, – sakė jis.

Vis dėlto didžioji dalis Lietuvos gyventojų norėtų pagaliau atsisakyti šios praktikos ir likti prie vasaros laiko. Prasidėjus pandemijai, lieka neaišku, kada bus sugrįžta prie šio klausimo.

Visuomenės nuomonės tyrimų kompanijos „Baltijos tyrimai“ anksčiau atliktos reprezentatyvios apklausos duomenimis, 62 proc. Lietuvos gyventojų norėtų, kad atsisakius kasmetinio laiko sukiojimo šalyje liktų vasaros laikas. Tokį pasirinkimą labiausiai palaikė vyresni nei 50 metų žmonės, rajonų centrų ar mažesnių miestų gyventojai.

Tuo metu žiemos laiko norėjo 26 proc. apklaustųjų. Žiemos laikui santykinai labiau pritaria didmiesčių gyventojai, taip pat respondentai, gyvenantys šalies vakarų ir rytų regionuose. Dešimtadaliui apklaustųjų buvo nesvarbu, kokiu laiku gyventi, o 2 proc. į klausimą neatsakė.

Pirmą kartą ES mastu dėl vasaros laiko įvedimo buvo sutarta 1980-aisiais ir nuo tada visos ES valstybės du kartus per metus – paskutinį kovo ir paskutinį spalio sekmadienį – persuka laikrodžių rodykles viena valanda.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (285)