Po ministrų kabineto posėdžio ministrė pirmininkė Ingrida Šimonytė surengtoje spaudos konferencijoje teigė, kad judėjimo ribojimai grąžinti dėl kelių priežasčių.

„Vyriausybė priėmė sprendimą 11 dienų grąžinti galiojusius judėjimo apribojimus. Šitų apribojimų žinios yra kelios. Pirmoji – Vyriausybė ragina per Velykas likti namuose, likti ten, kur gyvename. Šiek tiek sumažinti bruzdesio ir judėjimo, kuris per pastarąjį laikotarpį yra pasiekęs praėjusių metų rudens lygį maždaug. Žmonių judėjimas gerokai aktyvesnis. Gal tame nebūtų didelės problemos, jei tai nesutaptų su sparčiai plintančia britiška atmaina. Antra žinia – išsaugokime tas savivaldybes, kur epidemiologinė situacija yra geresnė“, – sakė ministrė pirmininkė.

Ji taip pat ragino lokalizuoti Pietų Afrikos Respublikos (PAR) viruso atmainą.

„Trečia žinia – bandykime lokalizuoti PAR atmainą, kuri buvo nustatyta. Jeigu mums pavyktų lokalizuoti šitą problemą ir tose savivaldybėse, kuriose tai buvo nustatyta. Būtų gera žinia, jei ji nebūtų išplitusi“, – kalbėjo premjerė.

Ji tikino, kad artimiausiu metu reikia vakcinuoti kuo daugiau žmonių, kurie turi didžiausią riziką patekti į ligonines.

„Veiklų uždaryti nesiūlome, jis pratęstas dabar galiojančiomis sąlygomis. Dabar rizika kyla ne iš to, kad veikia kirpyklos ar parduotuvės, o iš žmonių kontaktų intensyvėjimo“, – sakė I. Šimonytė.

Vyriausybės vadovė taip pat ragino švenčių laikotarpį išnaudoti „stabtelėjimui“

„Ir tuo būdu padėtume patys sau sumažinti trečios bangos aukštį. Kadangi tos bangos pasekmės bus ligoninės lovos, kurių vis daugiau atiduoti COVID–19 gydymui. (…) Mes nenorime komendanto valandų, nenorime verslų uždarymo ir atidarymo, nenorime amerikietiškų kalnelių. Todėl labai prašau visų talkos. Nes viso to tikslas yra mūsų tėvų ir senelių gyvybės“, – sakė ji.

Ministrė pirmininkė I. Šimonytė sutiko, kad žmonės piktnaudžiauja leidimu kaukių nedėvėti lauke, kai yra išlaikomas saugus atstumas. Ji teigė, kad nors nesinorėtų šį ribojimą grąžinti, tačiau gali tekti tai padaryti.

„Tikrai sutinku, kad tų pažeidimų yra. Vyriausybė priėmė sprendimą, kad kaukių lauke nebūtina dėvėti, kada epidemioligiškai nėra būtina dėvėti, kai esi kartu su šeima, arba yra pakankamas atstumas. Bet yra žmonių, kurie nesilaiko tų reikalavimų net kai televizijos kameros filmuoja. Pritariu, kad čia reikės daugiau dėmesio kontrolei. Nesinorėtų vėl nustatyti privalomo reikalavimo visiems dėvėti kaukes lauke. Bet jeigu matysime, kad kito sprendimo nėra, toks sprendimas gali būti grąžintas, bent jau kai kur“, – sakė I. Šimonytė.

Tokios situacijos nematė nuo gruodžio

Sveikatos apsaugos ministras Arūnas Dulkys spaudos konferencijoje pristatė naujausią epidemiologinę situaciją. Jis teigė, kad Vilniaus regione užimama vis daugiau COVID–19 gydyti skirtų ligoninių lovų.

„Nuo praėjusio pirmadienio Vilniaus apskrityje mes matome, kad atvejai beveik sudaro pusę visų Lietuvos atvejų. Nuo vasario mėnesio tas skaičius yra paaugęs dvigubai. Neramina Vilniaus regione COVID–19 užimamų lovų skaičiaus augimas. Jis kai kuriomis dienomis buvo šoktelėjęs iki 90 procentų, teko atidaryti papildomas lovas“, – sakė A. Dulkys.

Kitoje šalies dalyje – sąlyginė ramybė, sakė ministras. Tai anot A. Dulkio lėmė įvesti judėjimo ribojimai.

„Manome, kad būtent ankstesni judėjimo tarp savivaldybių ribojimai mums padėjo pasiekti, kad turime tokių sąlyginai švaresnių savivaldybių“, – kalbėjo jis.

Visgi, nerimą kelia ir faktas, kad pandemijos greitis jau 11 dienų yra teigiamas.

„Pagal naujausią analizę matome, kad labai tikėtina, jog britiškoji atmaina yra paplitusi beveik visoje Lietuvoje. Nors dominavimas yra Vilniuje ir Marijampolėje. Bet yra tikimybė, kad jeigu nesiimsime judėjimo ribojimų, tai ta atmina gali pradėti dominuoti po 2–3 savaičių visoje Lietuvoje“, – kalbėjo ministras.

Po Vyriausybės posėdžio surengtoje spaudos konferencijoje jis taip pat teigė, kad auga simptomiškai besitiriančių asmenų skaičius, auga teigiamų turimų dalis.

„Tokio dalyko jau nematėme daugelyje savivaldybių nuo pat gruodžio mėnesio“, – sakė ministras.

Pirmadienį diskutuos ekspertai

Dar posėdyje Vyriausybės vadovė I. Šimonytė užsiminė, kad pirmadienį rinksis Nepriklausomų ekspertų patariamoji taryba.

Joje gali būti svarstoma, kaip užtikrinti saugumą prekybos centruose. Į kuriuos prieš šventes ateis daugiau žmonių, tikėtina, ir didesniais būriais.

„Šituo pakeitimu nėra siūloma nieko veiklos srityse, ar verslų srityse. Siunčiama žinia, kad kaip ir prieš Kalėdas, taip ir per Velykas pabūkime namuose, sumažinkime judėjimo ir bruzdesio. Arba lauke, ten, kur saugu. (…) Pirmadienį rinksis ekspertų taryba, kalbėsime, kokie dar gali būti reikalavimai nustatyti, nes žmonės prieš šventes skuba į parduotuves įsigyti maisto, reikia diskutuoti ir su prekybos įmonėmis, kaip užtikrinti saugumą“, – Vyriausybės posėdyje sakė premjerė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (628)