„Tai yra tikrai savotiškas pasipelnymas“, – naujienų portalui skundėsi šiuo metu užsienyje dirbanti ir ten daugiau laiko nei Lietuvoje praleidžianti moteris.

Ji papasakojo, kad buvo skolinga 16 eurų „Sūduvos vandenims“ už vieną pradelstą mėnesį, mat šiuo metu yra išvykusi ir nespėjo laiku atsiskaityti.

„Taigi, man priskaičiavo ir 10 eurų skolos išieškojimo mokesčio. Buvo tikrai labai keista, kadangi „Sūduvos vandenų“ kliente labai ilgai ir netgi kaip tik prieš tą mėnesį buvo permoka. Man dar nėra tekę mokėti kažkokių išieškojimo mokesčių. Nesuprantu, ar ta įmonė „Sergel“ veikia kokiais nors teisiniais pagrindais? Man dėl to pasidarė labai pikta. Kaip gali būti skolos išieškojimo mokestis vos ne toks pat kaip skola?“, – stebėjosi emigrantė.

Moters teigimu, gavusi tokį prašymą susimokėti, iškart paskambino abiem įmonėms ir pirmiausia paklausė „Sūduvos vandenų“, koks sutarties punktas numato, kad jie gali elgtis taip su savo klientu.

„Žinote, kaip yra, ši įmonė yra vienintelė, su kuria aš galiu sudaryti sutartį ir iš kurios galiu gauti vandenį. Tada jie su tavimi daro, ką nori. Tuo labiau, kad dabar yra tokia situacija, jog karantinas, žmonės yra netekę darbų, sėdi namuose, gal tikrai žmogui problema? Tai palauk, mėnesį ar du, o ne iškart po mėnesio tokiais būdais reikalauk tų 16 eurų.“

Anksčiau, teigia ji, irgi buvo vėlavusi susimokėti ir svarstė, kad turbūt dabar padarė tokią tvarką dėl dažniau pasitaikančių pradelsimo atvejų.

„Aš jums pateiksiu tokį palyginimą. Mano draugas užsienyje nuomoja namą. Tikrai yra labai daug nemokių žmonių, bet jis nei namo parduoti negali, nei žmonių išmesti. Valstybė tai daryti draudžia, taiko nuobaudas, kadangi žmonės dėl pandemijos atsidūrė sunkioje padėtyje ir dabar turi visi kooperuotis. Tai Lietuvoje yra atvirkščiai.

Kai žmonės yra sunkioje padėtyje, tai kažkas situacija pasinaudoja. Tuo pasinaudoja būtent tokia įmonė kaip „Sergel“.

Aš išvis nesuprantu, ar teisiškai galima taip daryti, priskaičiuoti kažkokius papildomus mokesčius. Tikrai man niekada nebuvo tokių problemų, kad nesusimokėčiau. Taip jau yra, kad kartais susimokėdavau į priekį, nes išvažiuoju į užsienį, o kartais lieku skoloje, nes nespėju to padaryti, bet tikrai niekada nebuvau nesusimokėjusi. Tai nėra 600 ar 1600 eurų skola, o tik 16 eurų. Čia net nėra piniguose esmė, bet kaip tik labai pikta, jog tai Lietuvoje vyksta tokiu sunkiu laiku.“

Jos nuomone, pandemine situacija kai kurie naudojasi ir niekas tokiam dalykui netrukdo. Moteris nuogąstavo, kad negali susipykti ir su tiekėju, nes paskui niekas netieks vandens.

„Aš galiu rinktis elektros tiekėją, bet ne vandens. Nesuprantu, kaip gali veikti tokia skolų išieškojimo įmonė, ypač tokiu Lietuvai sunkiu laiku? Aš net nesuprantu, kaip tai galima? Suprantu, jeigu įmonės remtųsi tik žmogiškumo faktoriais, turbūt subankrutuotų ir reikia kažkokių taisyklių, bet aš esu mokus klientas, nuolat susimokantis, kartais ir į priekį.

Deja, staiga atsiranda kažkokia išieškojimo įmonė, kuri nieko neveikdama mane apmokestina 10 eurų. Ka jie darys, jei jiems nesumokėsiu? Į teismą paduos? Kaip veikia šita firma? Aš suprantu, kaip veikia antstoliai, o kokiu pagrindu jie veikia?“

Emigrantė tikino, kad jau beveik 10 metų gyvena ir dirba užsienyje, todėl gali palyginti gyvenimą ten ir Lietuvoje.

„Kai apie šią situaciją pasikalbėjau su savo draugais užsieniečiais, jie man sakė, kad mes vis tiek, kaip bebūtų, mažiausiai 50 metų atsiliekame. Tas požiūris, net ir prekybos centruose, kur atrodo, kad visi dalyvauja bėgimo varžybose, todėl meta ant tavęs savo prekes. Taip pat ir su bankais, kurie čia neturi konkurencijos ir apmokestina mūsų pinigų laikymą. Mes ir taip esame ubagų valstybė, bet tiems švedams vienodai rodo, nes jiems irgi reikia iš kažko gyventi.

Užsienyje bet kur nuėjęs pasijusi žmogumi ir kad esi reikalingas. Šiaip aš rengiuosi savo gyvenimą užbaigti Lietuvoje, nors ir šiuo metu ir dirbu Jungtinėje Karalystėje. Šioje šalyje praleidžiu 9 mėnesius, o Lietuvoje – tris. Gimtinėje turiu savo namą, moku už komunalines paslaugas, bet dabar pagalvoju, kad gal čia grįžtu tik dėl vaikų“, – sakė ji ir suabejojo savo sprendimu grįžti visam laikui.

Gyventojai nėra atleisti nuo įsipareigojimų vykdymo

„Delfi“ įmonės „Sergel“ atstovai komentavo, kad apgailestauja, tačiau dėl BDAR nuostatų detaliai atvejo komentuoti negali, nes tokiu būdu tektų atskleistų jų kliento „Sūduvos vandenys“ kliento asmens duomenis.

„Šį klientą kviečiame susisiekti su mumis. Pokalbio metu detaliai paaiškinsime susiklosčiusią situaciją. Patiksliname, kad įmonės turi galimybę pačios nevykdyti pradelstų mokėjimų išieškojimo ir jį perduoti tokioms mokėjimų atkūrimo bei valdymo bendrovėms kaip „Sergel“.

UAB „Sergel“ veikia vadovaudamasi LR įstatymais ir atstovauja kreditoriaus teises ir pareigas, taigi, veikia kaip tarpininkas, kuris informuoja kliento klientą ir padeda suderinti mokėjimų sąlygas. Kreipusis kliento klientui analizuojame situaciją, peržiūrime iš kreditoriaus gautą tuo metu turimą informaciją ir ją teikiame kliento klientui, padedame atkurti mokėjimus.“

Atstovų teigimu, įsigydami prekes ar paslaugas kiekvienas iš mūsų sudaro sutartis, kuriose atsiranda ir teisės, ir pareigos.

„Mūsų kaip prekių ar paslaugų vartotojų pareiga – laiku už jas atsiskaityti. Suprantame, jog pandemija palietė daug mūsų šalies gyventojų, dalis prarado darbus, tačiau tiek viešojo, tiek privataus sektoriaus įmonėms šis laikotarpis taip pat yra iššūkis ir nutrūkę pinigų srautai neigiamai veikia jų situaciją, kas gali baigtis bankrotais, darbuotojų atleidimais, neatsiskaitymais su tiekėjais, partneriais ir t. t.

LR Vyriausybė nėra priėmusi sprendimų, kuriais atleistų gyventojus nuo įsipareigojimų vykdymo, tad anksčiau ar vėliau skolas ir su jų išieškojimu kreditoriaus patirtas išlaidas reikės apmokėti.“

Taip pat tikino, kad įmonė „Sergel“ šiuo visiems sudėtingu laikotarpiu nuoširdžiai įvertina kiekvieną situaciją, pritaiko individualius sprendimus: derina mokėjimų grafikus, planuoja dalines įmokas, padeda susitvarkyti su finansiniais įsipareigojimais, ir atkuria gyvybingus pinigų srautus.

„Kviečiame visus savo klientus kreiptis iškilus bet kokiems klausimams. Padėsime ir įgalinsime padaryti tinkamus sprendimus atkuriant ir vykdant mokėjimus.“

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (453)