„Dabar jokių konkrečių sprendimų, kurie yra svarstomi, aš nenoriu įvardyti, todėl, kad jeigu juos įvardinsiu, tai jie taps antraštėmis ir kažkokiomis būsimų sprendimų anotacijomis“, – ketvirtadienį Vyriausybės pusvalandžio Seime metu sakė I. Šimonytė.

„Manau, kad sprendimai bus priimti rytoj ryte, norėtume sulaukti pasirašyto Užkrečiamųjų ligų įstatymo, nes norėtume kartu priimti tuos sprendimus, kurie susiję su tam tikrų veiklų, darbų ar žmonių privalomo testavimo“, – tęsė Vyriausybės vadovė.

Paklausus, ar Vyriausybė planuoja priimti sprendimus dėl verslų ribojimo, premjerė dar kartą pažymėjo, kad tai paaiškės rytoj.

„Kai bus sprendimai, tuos sprendimus mes ir įgarsinsime“, – akcentavo Vyriausybės vadovė.

Sprendimai dėl vakcinacijos spartinimo savaitgaliais bus po Velykų

Pasak I. Šimonytės, sprendimai dėl vakcinavimo spartinimo savaitgaliais, tikėtina, bus priimti po Velykų.

„Iki Velykų vakcinuoti savaitgaliais dabar apsiims tik kai kurios savivaldybės. Pavyzdžiui, jūs turbūt žinote, kad Klaipėdos savivaldybė planuoja vakcinuoti savaitgaliais – niekas to nedraudžia ir dabar. Tam tikrų organizacinių sprendimų reikės ir jie bus, bet labiau po Velykų, kadangi tomis savaitėmis jau tikrai pradėsime reguliariai gauti didesnius vakcinų kiekius ir tada tas skiepijimas savaitgaliais taps universaliu poreikiu turbūt jau per visą Lietuvą. Tam reikės pasiruošti, bet manau, kad po Velykų tą tikrai galėsime daryti“, – patikino premjerė.

Paklausta, kas bus daroma su tomis savivaldybėmis, kur žmonės itin vangiai naudojasi galimybe pasiskiepyti, I. Šimonytė atsakė, kad gyventojai toliau bus raginami tai daryti, o vakcinos bus perskirstomos kitoms prioritetų grupėms.

Ingrida Šimonytė

„Prievarta nepriversim – ir toliau raginsime, ir toliau kviesime. Savivaldybėms leidžiama judėti prioritetų eile žemyn. Taip pat manau, kad bandysime ieškoti tam tikrų centralizuotų sprendimų kai kurioms labai didelėms grupėms, pavyzdžiui – švietimui, abiturientams, kur visose savivaldybėse yra tų žmonių ir jų yra nemažai. (…) Tų sprendimų yra priimta.

Kiek žinau, yra ir tam tikri nustatyti terminai – jei per nustatytą terminą tos vakcinos nebus sunaudotos, jos bus perskirstytos toms savivaldybėms, kur judėjimas yra spartesnis“, – kalbėjo premjerė, pažymėjusi, kad vis dėlto Vyriausybės tikslas yra, kad Lietuva tolygiai judėtų vakcinavimo tempuose.

Ji taip pat sakė, kad rytoj turėtų būti gauti atsakymai ir dėl platesnio koronaviruso atmainų paplitimo Lietuvoje tyrimo.

„Pirmiausia mes turime išsiaiškinti, kur ta atmaina yra nustatyta. Dabar žinome, kad tai yra Kėdainiai ir Vilnius, Grigiškės. Bandysime siūlyti ir organizacinius sprendimų, kurie leistų patikrinti situaciją tose vietose, aišku, be prievartos, bet labai tikintis, kad žmonės pasinaudos šia galimybe. Norėtųsi tikėti, kad per daug didelio išplitimo tais papildomais vertinimais, kuriuos dar atlieka laboratorija, nenustatysime“, – išreiškė viltį I. Šimonytė.

Sveikatos apsaugos ministras Arūnas Dulkys pirmadienį taip pat pripažino, kad skiepijimo apimtys savaitgaliais netenkina.

„Rytoj turime susitikimą su savivaldybėse veikiančiais vakcinavimo centrais. Ruošiamės tartis. Jau kviesime pradėti darbą šeštadieniais ir sekmadieniais. To iki šiol nedarėme sąmoningai, nes tie likučiai vakcinų, kiek jų būdavo, su tuo būdavo pilnai susitvarkoma ir darbo dienomis. Šiandien jau situacija yra kita ir jau turime pradėti dirbti ir šeštadieniais, ir sekmadieniais“, – pirmadienį teigė ministras.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (472)