Pagal naująją tvarką, baigus skiepyti 65-erių ir vyresnius gyventojus, toliau bus skiepijami visi asmenys, dirbantys arba teikiantys paslaugas švietimo įstaigose. Į šią kategoriją taip pat patenka vykstantys vykdyti lituanistinį švietimą užsienyje, laisvieji mokytojai, taip pat kiti žmonės, teikiantys švietimo ir kitas paslaugas, įskaitant valymo ar maisto tiekimo, net jeigu jie yra kitų juridinių asmenų nei švietimo įstaiga darbuotojais, bet turi tiesioginį kontaktą su mokiniais ar studentais.

Taip pat bus skiepijami treneriai ir abiturientai, medicinos sričių studentai, atliekantys praktinę veiklą.

Paskiepijus šią grupę, toliau įtraukti vykstantieji vykti į diplomatines Lietuvos atstovybes bei „Eurovizijos“, Venecijos architektūros bienalės delegacijos, aukšto meistriškumo sporto varžybų užsienyje dalyviai.

Toliau skiepijami jaunesni nei 65-erių žmonės, sergantys įvairiomis lėtinėmis ligomis, tokiomis kaip cukrinis diabetas, širdies ir kraujagyslių ligos, taip pat donoro transplantacijos laukiantieji ir kiti. Tuomet skiepijami asmenys, kuriems būtina nuolatinė priežiūra, turintys specialiųjų poreikių, bei juos slaugantys šeimos nariai, priverstinai gydomi psichiatriniai ligoniai.

Paskutinė prioritetinė grupė, prieš pereinant prie likusios visuomenės vakcinacijos, yra asmenys, vykdantys gyvybiškai svarbias valstybės funkcijas ir kontaktuojantys su kitais asmenimis. Į šią kategoriją patenka vidaus tarnybos pareigūnai: policininkai, ugniagesiai, pasieniečiai, viešojo saugumo ir bausmių sistemos pareigūnai, muitininkai, Vadovybės apsaugos tarnybos pareigūnai. Taip pat Nacionalinio visuomenės sveikatos centro darbuotojai, užtikrinantys karantino režimo priemonių laikymosi kontrolę, kariai ir šauktiniai bei juos aptarnaujantis personalas.

Trečiadienį pristatant šį klausimą Vyriausybės nariams, taip pat buvo siūlyta nauja prioritetinė grupė, į kurią siūlyta įtraukti „visus bet kokios srities darbuotojus, vykdančius darbo funkcijas ir kontaktuojančius su kitais asmenimis, kai funkcijų negalima vykdyti nuotoliniu būdu“. Vis dėlto atnaujintoje tvarkoje tokia prioritetinė grupė nėra numatyta. Sveikatos apsaugos ministerija atkreipė dėmesį, kad būtų itin sudėtinga paskiepyti šią prioritetinę grupę ir nustatyti, kad asmenys tikrai negali funkcijų vykdyti nuotoliniu būdu.

Anksčiau numačius, jog prioriteto tvarka gali pasiskiepyti šalies vadovai, Vyriausybės ir Seimo nariai, prie šių prioritetų taip pat įtraukti merai, administracijų direktoriai ir Seimo kanceliarijos darbuotojai.

Pabaigus skiepyti prioritetines grupes, toliau numatoma vykdyti masinį gyventojų vakcinavimą. Prioritetų sąraše ministerija taip pat išskyrė grupes pagal amžių. Pirmiausia skiepo sulauktų 55-64 metų žmonės, tada būtų skiepijami 45-54 metų žmonės, po to – 35-44-erių. Paskutiniai būtų skiepijami visi, kurie yra jaunesni nei 34-erių.

Masinę gyventojų vakcinaciją pradėti buvo planuojama gegužę, tačiau ministerijos atstovai teigė, jog koreguojantis vakcinos pristatymo terminams bei keičiant prioritetų sąrašą, ši data gali nusikelti.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (91)