Tai paskelbta po šalies vadovo Gitano Nausėdos susitikimo su Baltarusijos opozicijos lydere Sviatlana Cichanouskaja.

„Lietuva, Latvija ir Estija parengė naują nacionalinių ir regioninių sankcijų prieš Baltarusijos režimo atstovus paketą, šiandieną bus paskelbtas dar 118 režimo rėmėjų, kuriems taikomos nacionalinės sankcijos, sąrašas“, – rašoma pranešime spaudai.

Anot prezidento, Lietuva kartu su Europos Sąjungos valstybėmis ir toliau sieks, kad režimas paleistų į laisvę sulaikytus politinius kalinius, nutrauktų represijas ir surengtų demokratiškus rinkimus.

Politinių kalinių išlaisvinimas yra svarbiausias vakarų valstybių prioritetas, kurį aktyviai siekiama įgyvendinti pasitelkiant sankcijas prieš režimą ir jo šalininkus.

„Baltarusių tauta pabudo ir nori kovoti už laisvą gyvenimą demokratinėje šalyje, o mes tvirtai remiame šį siekį“, – teigė Lietuvos prezidentas.

Prezidentas S. Cichanouskają priėmė minint Baltarusijos nepriklausomybės dieną, kurią švenčia šalies pilietinė visuomenė.

Solidarumą ir paramą baltarusių tautai ir pilietinei visuomenei rodantį susitikimą šalies vadovas pradėjo sveikinimu ir išreiškė viltį, kad greitai išauš diena, kuomet šią datą Baltarusijos žmonės galės paminėti oficialiai su teisėtai išrinktais laisvos ir demokratiškos valstybės valdžios atstovais.

Pačioje Baltarusijoje Nepriklausomybės diena kovo 25 dieną oficialiai nėra švenčiama. Šią dieną 1918 metais paskelbta Baltarusijos demokratinė respublika, bet ji gyvavo iki 1919 metų pradžios, kai valdžią šalyje perėmė bolševikai.

Aliaksandro Lukašenkos režimas draudžia švęsti šią dieną Baltarusijoje, jos nepripažįsta, Baltarusijoje kaip nepriklausomybės diena minima liepos 3-ioji, kai 1944 metais iš Minsko pasitraukė nacistinės Vokietijos kariuomenė ir jį užėmė sovietų kariuomenė.

Rugpjūčio 9 dieną įvykusių rinkimų nugalėtoju buvo paskelbtas A. Lukašenka, vadovaujantis šaliai nuo 1994 metų. Oficialiais duomenimis, S. Cichanouskaja surinko kiek daugiau nei 10 proc. balsų ir užėmė antrą vietą, tačiau opozicija ir Vakarai teigia, kad rinkimų rezultatai buvo suklastoti.

Po rinkimų Baltarusijoje kilo beprecedenčių masinių protestų banga. Jai nuslūgus šalyje tęsiasi lokalaus pobūdžio protestai.

Europos Sąjunga Minskui yra pritaikiusi jau tris sankcijų paketus, A. Lukašenkai toliau griežtomis priemonėmis slopinant protestus, kurių dalyviai sulaikomi, persekiojami ir bauginami.

Sankcijas individualiai kelis kartus pritaikė ir Baltijos šalys. Lietuvos, Latvijos ir Estijos „juodajame sąraše“ jau yra per pusantro šimto asmenų.