Praėjusią vasarą rusiškos vakcinos tema Italijoje buvo aptarinėjama kaip farmacinės geopolitikos anekdotas, o ne kaip rimta kovos su „Covid-19“ galimybė. Rudenį požiūris po truputį ėmė keistis: italų žvilgsniai į Rusijos Gamalėjos epidemiologijos ir mikrobiologijos instituto produktą pradėjo krypti po to, kai pasipylė blogos žinios apie vakcinų tiekimą iš „Pfizer“ ir iš „Astra Zeneca“. Susidomėjimą lygiagrečiai didino ir kita aplinkybė: antrosios pandemijos bangos užsikrėtimų, hospitalizacijų, mirčių skaičiai.

Pirmieji diskutuoti apie galimybę šalyje legalizuoti „Sputnik V“ pradėjo įtakingi virusologai, stambių Milano, Romos ligoninių vadovai. Sostinės „Spallanzani“ infekcinės klinikos direktorius, profesorius Francesco Vaia, komentuodamas epidemiologinę situaciją šalyje, „Delfi“ žurnalistui užsiminė: „Specialistų ir mokslinės literatūros atsiliepimai apie rusų vakcinos efektyvumą yra teigiami ir daug žadantys. Kodėl gi mes ateityje negalėtume svarstyti vakcinavimo galimybių?“

„Sputnik V“ akcijos Italijos virusologų sluoksniuose pakilo po pirmosios pozityvios publikacijos medicinos mokslo žurnale „The Lancet“ rugsėjo mėnesį. 1823 metais Didžiojoje Britanijoje įkurtas prestižinis mokslinis žurnalas vasario mėnesį parengė antrąją publikaciją apie rusų vakciną, ir ji dar kartą buvo įvertinta teigiamai.

Kol vieni italų virusologai entuziastingai aptarinėjo teorines „Sputnik V“ panaudojimo galimybes, kiti piktai baksnojo pirštu į teisinę-politinę legalizavimo problemą. „Duomenų apie rusų vakciną aiškiai nepakanka. Nepakanka mums, nepakanka Italijos valstybei, nepakanka Europos Sąjungai“, – polemizavo Romos „Gemelli“ ligoninės pneumunologinės klinikos direktorius Luca Richeldi.

Ambasadoriai nesnaudžia

Startą politinio pobūdžio diskusijoms dėl „Sputnik V“ ateities Italijoje davė diplomatai.

Italijos ambasadorius Rusijoje Pasquale Terracciano sausio mėnesį pasigyrė Maskvoje gavęs pirmąją rusiškos vakcinos dozę. Britų „The Economist“ šį italų ambasadoriaus žingsnį išsyk pavadino „Putino geopolitiniu ginklu“. Rusijos žiniasklaida skyrė labai daug dėmesio diplomatiniam „Sputnik V“ krikštui. Labiausiai, žinoma, stengėsi tarptautinis Kremliaus propagandos portalas „Sputnik“. Kai kurie Italijos dienraščiai kritiškai įvertino Terracciano demaršą, esą „Maskva panaudojo mūsų ambasadorių“. Vis tik nei Italijos užsienio reikalų ministerija, nei partijų lyderiai šiuo klausimu nuomonės nepareiškė.

Ypač aktyviai darbuojasi reklamuodamas savo šalies produktą Rusijos ambasadorius Romoje Sergejus Razovas. Tiesa, ambasados komunikacija – senoviška, sovietinės propagandos stiliaus. „Mes gauname daugybę laiškų iš regionų, įmonių, fizinių asmenų, kurie teiraujasi dėl galimybių nusipirkti ar gaminti „Sputnik V“, – italų spaudos agentūrai AGI pasakojo Rusijos ambasadorius.

Ar tokio tipo reklama veikia italus? Analizuojant Italijos žiniasklaidą galima užtikti, pavyzdžiui, tokių straipsnių: „Rusijoje pasiskiepijęs Ankonos gyventojas praneša: viskas ten organizuota puikiai“.

Arba: „Riminio gyventojas išvyko skiepytis į Maskvą, dozės kaina – vos 26 eurai“.

Maskvoje nebrangiai pasiskiepijęs inžinierius Alessandro italų kalba leidžiamam rusų portalui „Sputnik“ pasakoja savo įspūdžius, piktinasi Italijos nerangumu legalizuojant rusišką vakciną ir siūlo naujo tipo – tarptautinį skiepų turizmą. Esą Italijos skrydžių bendrovė „Alitalia“ galėtų jau netrukus organizuoti tiesioginius skrydžius be vizos į Maskvos Šeremetjevo oro uostą: muitinės zonoje italai būtų skiepijami, o paskui tuo pačiu lėktuvu galėtų grįžti atgal.

Rekomenduoja milijardierius S.Berlusconi

Vakcinavimo „Sputnik V“ idėją Italijoje be užuominų remia tik dvi politinės partijos: milijardieriaus Silvio Berlusconi „Forza Italia“ ir jos sąjungininkė, radikaliosios dešinės partija „Lega Nord“.

Silvio Berlusconi

S.Berlusconi sukvietė savo partijos viršūnes į nuotolinę vaizdo konferenciją ir išdėstė programinę liniją dėl rusiškų skiepų: „Reikia stengtis kuo greičiau imtis vakcinos, kurios pavadinimas – „Sputnik“ patvirtinimo, nes anot farmacijos ekspertų, ji nors ir patikima, tačiau nesulaukia ES institucijų palankumo“. S.Berlusconi dešinioji ranka, „Forza Italija“ partijos koordinatorius, buvęs Europos parlamento prezidentas Antonio Tajani pasigyrė, kad būtent jis įtikino Europos Vaistų agentūrą EVA pradėti rusų vakcinos aprobavimo procedūrą.

Vis tik aktyviausias Rusijos skiepų propaguotojas Italijoje yra ultradešiniosios „Lega Nord“ sekretorius Matteo Salvini. Ši politinė partija sulaukė didžiulių nemalonumų dėl skandalingų ryšių su Kremliumi ir slaptų derybų siekiant finansinės paramos per prekybą rusiška nafta. „Lega Nord“ turi didelę įtaką Šiaurės Italijos verslo aplinkoje. M.Salvini rekomendacijos ir ryšiai Maskvoje, matyt, nulėmė Lombardijos regiono susidomėjimą „Sputnik V“.

Trojos arkliukas – San Marinas?

Greitai neprasibrovę į Italijos vaistų rinką, rusai vasario pabaigoje pradėjo vakcinuoti gyventojus vos 340 km atstumu nuo Romos. Tiesa, gyventojai – ne Italijos, o San Marino respublikos. Miniatiūrinė valstybė prie Adrijos jūros įsigijo 7.500 dozių „Sputnik V“ sumokėjusi gamintojui 12 eurų už dozę. Vietinėje spaudoje pasirodė informacija, kad Maskva iš pradžių net neprašė pinigų, pasisiūlė tiekti medikamentus nemokamai, tačiau San Marino užsienio reikalų ministras šią žinią išdidžiai paneigė.

Kodėl pakankamai turtinga mikrovalstybė nutarė skiepyti gyventojus vakcina, kurios nepatvirtino EVA? Pirmoji priežastis: masinę gyventojų vakcinaciją San Marinui prireikė kuo skubiau pradėti dėl itin prastos epidemiologinės padėties: gruodžio pabaigoje mirčių nuo Covid-19 skaičiumi sanmariniečiai buvo pirmieji pasaulyje: 55 mirusieji tenkantys 33 tūkstančiams šalies gyventojų.

Antroji priežastis: Italija mažytei nepriklausomai respublikai atsuko nugarą. Pandemijos pradžioje San Marinas nutarė šlietis prie Italijos, su kuria pasirašė tiekimo sutartį: Roma įsipareigojo parduoti kaimynei 50.000 dozių. Tačiau Europoje sutrikus skiepų tiekimui italai pamiršo savo įsipareigojimus, ir San Marino nepasiekė nė viena žadėta dozė.

Trečioji priežastis: geri tiesioginiai ryšiai su gausia Rusijos diaspora gretimame Riminio kurorte bei Adrijos pajūrio miestuose. „Rusiškomis vakcinomis, kurias įsigijome, paskiepysime maždaug penktadalį gyventojų. Lauksime „Pfizer“, „Moderna“ atnaujinto tiekimo, o tada matysime“, – aiškino San Marino valdžios atstovai.

Tiesa, italų užsienio politikos apžvalgininkai mini ir kitą priežastį, dėl kurios Maskva žaibiškai ir palankiausiomis sąlygomis susitarė su sanmariniečiais: po Krymo okupacijos ir Ukrainos krizės 2014 metais San Marinas tapo vienintele Vakarų Europos valstybe, kuri atsisakė prisidėti prie tarptautinių sankcijų Maskvai.

Italijos ultradešiniųjų lyderis M.Salvini nuolat cituoja San Marino susitarimus su Rusija dėl „Sputnik V“ tiekimo kaip pavyzdį, kuriuo Italijai esą anksčiau ar vėliau teks sekti.

Verslas nori „Sputniko“

Paskutiniai pranešimai rodo, kad ne viena, o trys keturios italų farmacijos bendrovės veržiasi bedradarbiauti su Rusija.

Bolonijos farmacijos pakavimo įrenginių įmonė „Marchesini Group“ pagamino ir Peterburgui perdavė moderniausią vakcinų pakavimo, ampulių ir flakono pripildymo liniją.

Monzos apylinkėse, netoli Milano bendra Šveicarijos-Italijos įmonė „Adienne Pharma&Biotech“ „Sputnik V“ gamybą pradės jau birželio mėnesį ir žada metinį 10 milijonų dozių pajėgumą. Dar dvi Lacijaus regiono farmacijos įmonės ketina pasirašyti bendradarbiavimo protokolus su Rusijos fondu „Russian Direct Investment Fund“ (Rdif).

Šis fondas į Italiją atkeliavo tarpininkaujant Italijos-Rusijos prekybos rūmams. Jiems vadovauja toks Vincenzo Trani, dažnas svečias Maskvoje. Jis išgarsėjo tuo, kad parėmė M.Salvinio organizuotą slaptą Kremliaus ir „Lega Nord“ atstovų pasitarimą Maskvos viešbutyje „Metropol“ dėl partijos finansavimo. Neseniai jo pavardė atsidūrė ir stambaus Vatikano finansų skandalo tyrime.

Rusijos RDiF ir Italijos privataus verslo investicijos telkiant pajėgumus „Sputnik V“ gamybai kol kas nesulaukė šalies vyriausybės pritarimo tuo pabrėžiant, kad Roma laikosi oficialios ES strategijos.

Kol Europos Vaistų agentūra EVA neįteisino rusiškos vakcinos, jos distribucija, kuri bebūtų ši vakcina pagaminta – bus ribojama. Kol kas Rusija bando diplomatiniais kanalais įsiteikti Italijai, giria jos farmacijos pramonės lygį ir pajėgumus, pasakoja apie naujas darbo vietas, kurios būtų sukurtos, pradėjus gaminti vakciną, o taip pat giriasi daugybe gaunamų laiškų su Italijos žmonių prašymais greičiau įteisinti „Sputnik V“.

„Mes jau laukiame Rusijos farmacijos specialistų, kurie artimiausiu metu atvyks dirbti ir keistis informacija su mūsų mokslininkais“, – rusų agentūrai „RIA Novosti“ prieš keletą dienų aiškino prestižinės Romos „Spallanzani“ infekcinės klinikos direktorius Francesco Vaia. „Mes čia, Romoje, anksčiau už EVA viską išsiaiškinsime apie rusų vakciną“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1463)