Pasak šalies vadovo vyriausiosios patarėjos Astos Skaisgirytės, galima tik apgailestauti, kad valdančioji konservatorių frakcija šį klausimą taip intensyviai kelia nesibaigiančios pandemijos metu.

„Ši diskusija yra primesta, ir pandemijos metu, kai yra tokių neatidėliotinų klausimų, kaip žmonių vakcinavimas ir pandemijos suvaldymas, ekonomikos atgaivinimas, kalbėti apie tai, kas atstovaus Europos Vadovų Taryboje (...), yra mažų mažiausiai neatsakinga. Galima tik apgailestauti, kad ši diskusija yra tęsiama. Prezidentas atsiremia į savo konstitucines galias atstovauti Lietuvai užsienyje ir šių galių rėmuose jis toliau veikia ir ketina toliau veikti“, – LRT radijui tvirtino A. Skaisgirytė.

Patarėja nesiėmė komentuoti konservatorių frakcijai priklausančio Mato Maldeikio ruošiamo įstatymo, kuriuo būtų siekiama reglamentuoti Lietuvos atstovavimo EVT tvarką. Pasak jos, pagrindinis kriterijus šiai iniciatyvai turėtų būti atitiktis Konstitucijai.

„Jeigu taip nebūtų – tai tada Seimo narys Maldeikis turi problemą“, – sakė A. Skaisgirytė, pažymėdama, kad prezidentas tokį įstatymo projektą tikrai vetuotų.

Apskritai, teigė A. Skaisgirytė, nėra jokių rimtų priežasčių keisti nusistovėjusią atstovavimo EVT tvarką. Tai, kad konservatoriai tokią iniciatyvą iškėlę būtent dabar, sakė patarėja, leidžia galvoti, jog žaidžiami politiniai žaidimai.

„Mes nematome priežasčių, kodėl ji turėtų keistis (...). Kur konservatorių partija buvo prieš 12 metų? Jie galėjo šį klausimą kelti prieš 12 metų, kada buvo valdžioje. Deja, jie šio klausimo nekėlė, dabar tik pradėjo kelti. Tai užduoda tokį nemalonų prieskonį, kad tai yra tik politinio žaidimo dalis“, – apibendrino A. Skaisgirytė.

TS-LKD frakcijoje išplatinta URM pažyma ir laiškas

Konservatorių frakcijos Seime seniūnė Radvilė Morkūnaitė-Mikulėnienė pastarąją savaitę frakcijos kolegas laišku informavo apie iš URM atėjusią pažymą, aiškinančią, kas formuoja Lietuvos poziciją Europos Vadovų Taryboje bei kas paskiria į EVT vykstančios delegacijos sudėtį. Šį laišką pavyko gauti naujienų agentūrai ELTA.

Pažymą „dėl Lietuvos pozicijų Europos Vadovų Taryboje rengimo, derinimo, atstovavimo ir atsiskaitymo už jas“ paprašė paruošti Seimo Europos reikalų komitetas.

R. Morkūnaitė-Mikulėnienė, informuodama apie gauto URM išaiškinimo turinį išsiųstame laiške konservatorių frakcijos nariams pažymėjo, kad esama argumentų, leidžiančių teigti, jog jau dabar šaliai atstovauti EVT galėtų ne prezidentas, bet Vyriausybės vadovas.

URM išaiškinimą referuodama R. Morkūnaitė-Mikulėnienė frakcijos kolegoms pažymėjo, kad jei būtų preciziškai laikomasi galiojančio teisinio reguliavimo, valdančiųjų rankose jau dabar yra visi įgaliojimai, leidžiantys tiesiog nesuteikti prezidentui teisės atstovauti Lietuvos pozicijai Europos Vadovų Taryboje.

„Iš pateiktos informacijos paaiškėjo, kad delegacijos sudėtį prieš kiekvieną EVT nustato Užsienio reikalų ministerija – t.y. Lietuvos Respublikos Vyriausybės sudėtinė dalis. Atitinkamai iš to išplaukia, kad Europos reikalų komitetas, kaip mandatuojantis Lietuvos poziciją, už kurią Vyriausybė turi atsiskaityti, gali rekomenduoti Vyriausybei preciziškai laikytis galiojančio teisinio reguliavimo ir atstovauti Lietuvos pozicijai deleguoti Ministro Pirmininko vadovaujamą delegaciją“, – savo laišką užbaigdama teigia konservatorių frakcijos seniūnė.