„Įstatyme yra palikta perteklinė nuostata, kad šios tarnybos direktorius turi turėti veterinaro kvalifikaciją. Kam to reikia? Juk tarnybos funkcijos ne tik veterinarinės“, – teigia Seimo Kaimo reikalų komiteto narys.

Jis atkreipia dėmesį, kad Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba yra valstybinė struktūra su daugiau nei 1000 darbuotojų, padaliniais visoje Lietuvoje ir keliomis dešimtimis funkcijų.

A. Vyšniausko teigimu, šis perteklinis apribojimas lemia, kad daugelis VMVT vadovų buvo iš sistemos vidaus.

„Panaikinus prievolę VMVT direktoriui turėti veterinaro kvalifikaciją, atsivertų galimybė šios įstaigos vadovo konkurse dalyvauti ne tik sistemos, kuri nepasižymi dideliu skaidrumu, žmonėms, bet ir pritraukti aukštos kvalifikacijos vadybininkų iš šalies“, – sako projektą parengęs A. Vyšniauskas.

Jei Seimas pritartų, Veterinarijos įstatyme būtų įteisinta, kad „asmuo, priimamas į VMVT vadovo pareigas, turi atitikti bendruosius reikalavimus, keliamus asmeniui, priimamam į valstybės tarnautojo pareigas. Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos vadovas gali būti skiriamas eiti pareigas ne daugiau kaip dvi kadencijas iš eilės. Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos vadovas yra atsakingas ir atskaitingas Vyriausybei ir žemės ūkio ministrui.“

Galiojančiame Veterinarijos įstatyme numatyta, kad asmuo priimamas į VMVT vadovo pareigas turi turėti suteiktą veterinarijos gydytojo kvalifikaciją ir atitikti bendruosius reikalavimus.