Juos taip pat sudomino ir žinomo šeimos gydytojo Vytauto Kasiulevičiaus žmona. Kuri, nebūdama medike, skiepą nuo nuo koronaviruso ji gavo viena pirmųjų Lietuvoje.

Sausio pradžioje Žalgirio kliniką sudrebino skandalas, kai čia buvo paskiepyti odontologijos instituto dėstytojai, kurie tuo metu ten dar nedirbo. Tyrimo ėmėsi ir Specialiųjų tyrimų tarnyba (STT), tiesa įtarimai niekam nepareiškti.

Tačiau aiškėja ir daugiau skandalingų detalių. LNK žinios turi informacijos, kad Žalgirio klinikoje buvo paskiepyti ir administracijos darbuotojų šeimos nariai, kurie klinikoje nedirba.

LNK žiniomis vienas iš tokių darbuotojų yra Žalgirio klinikos direktorės pavaduotojos ekonomikai Zitos Urbonavičienės vyras Danys Urbonavičius. Jis nėra medikas, nedirba ligoninėje, jis tiesiog pensininkas. Direktorės pavaduotoja šios informacijos nepaneigė.

„Jokios informacijos mes jums negali teikti, vyksta tyrimas. Ir jo metu mes su jokiais žurnalistais negalime bendrauti ir jokios informacijos negali teikti. Atsiprašome“, – sakė Z. Urbonavičienė.

LNK žinioms Žalgirio klinikoje paskiepyta ir daugiau čia nedirbančių žmonių. Pavyzdžiui, ligoninės konsultacinės poliklinikos vedėjos Jūratės Žekonienės vyras Nerijus Žekonis.

Jis vadovauja privačiai odontologijos klinikai. Ir tai dar ne viskas.

Žurnalistai taip pat turi informacijos, kad Žalgirio klinikoje paskiepytos ir dvi į pensiją išėjusios odontologės Nijolė Ona Tomkevičienė ir Irena Balčiūnienė.

Patikrinus ar minėtos odontologės iš tiesų neturi licenzijų. Informacijos apie N. O. Tomkevičienę sistemoje iš viso nėra. O I. Balčiūnienės licenzija yra pasibaigusi.

Su Žalgirio klinikos direktore Vytaute Pečiuliene susisiekti LNK žinioms nepavyko. Įstaigos vadovė atostogauja. Užtat žinoma, kad Žalgirio klinikoje paskiepyti Vilniaus universiteto Odontologijos instituto dėstytojai po skandalo ligoninėje buvo įdarbinti 1/10 etato.

Tirti skiepų skandalą ėmėsi ir Žalgirio klinikos steigėjas Sveikatos apsaugos ministerija (SAM), taip pat ir Vilniaus universitetas. Buvo sudaryta šių įstaigų komisija. Tačiau ji labai greitai savo veiklą sustabdė ir nusprendė jos nebetęsti, kol tyrimo neužbaigs STT.

Anot Vilniaus universiteto Medicinos fakulteto dekano Algirdo Utkaus komisija darbą galėtų tęsti, kai STT baigs tyrimą. Tačiau profesorius turi valstybinės akreditavimo sveikatos priežiūros veiklai tarnybos išvadas.

Pagal jas dėstytojai Žalgirio klinikoje paskiepyti teisėtai.

„Pagal to atlikto tyrimo išvadas, kurias turime, jis kažkokių pažeidimų nenurodo. Viskas buvo atlikta remiantis tuo metu galiojusiais įstatymais“, – sakė jis.

Aiškinama, kad dalis Žalgirio klinikos medikų tuo metu sirgo. Dalis buvo persirgę, tad liko nepanaudotos vakcinos. Kadangi vakcinos likutį būtų tekę sunaikinti, skiepytis buvo pakviesti Odontologijos instituto dėstytojai.

„Į šį rezervo sąrašą įstaiga įtraukė savo apsaugos darbuotojus, savanorius, registratorius. Ir 13 būsimų įstaigos darbuotojų, kuriuos įstaiga jau žinojo vakcinavimo dieną, kad jie artimiausiu metu pradės įstaigoje dirbti. Ir su jais bus sudaryta darbo sutartis“, – LNK sakė Valstybinės akreditavimo sveikatos priežiūros veiklai tarnybos direktorė Nora Ribokienė.

VU ir SAM yra Žalgirio klinikos steigėja. Pernai birželį konkursą į Žalgirio klinikos vadovus laimėjo Vytautė Pečiulienė. Kuri anksčiau vadovavo VU Odontologijos institutui. Sutapimas ar ne, bet konkurse į klinikos vadovus dalyvavo tik ji.

„Konkursas yra atviras ir viešas. Visi, kurie manė, jog gali pretenduoti į šią poziciją galėjo pateikti dokumentus. Buvo pateikta tiek, kiek pateikta“, – kalbėjo VU Medicinos fakulteto dekanas A. Utkus.

STT tiria ir dar vieną galimo neteisėto vakcinavimo atvejį. Šį kartą teisėsaugos akiratyje žinomo šeimos gydytojo, VU Medicinos fakulteto prodekano Vytauto Kasiulevičiaus žmona. Moteris esą savanoriavo Santaros klinikose ir skiepą gavo kartu su pirmaisiais medikais – gruodžio 28 dieną.

V. Kasiulevičius LNK teigė, kad šią situaciją komentavo pakankamai, todėl nieko komentuoti nebenori.

Santaros klinikos patvirtinto, kad V. Kasiulevičiaus žmonos skiepu susidomėjo ir STT ir ministerija.

Taip pat paaiškino, kodėl žinomo mediko sutuoktinė skiepą gavo viena pirmųjų.

„Tą dieną buvo numatyta ir suregistruota skiepytis 540 darbuotojų, kurie buvo iš anksto įtraukti į sąrašus ir registruoti vakcinuotis. Tačiau iš jų neatvyko 58 darbuotojai“, – LNK žinioms sakė Santaros klinikų direktoriaus medicinai pavaduotoja ambulatoriniam ir diagnostiniam darbui Jolita Jakutienė.

Todėl reikėjo greitai ieškoti, ką dar paskiepyti.

„Tai buvo vakaras, buvo skiepijami ir skiepiimo komandos nariai – šeimos centro gydytojai, slaugytojos, kiti darbuotojai. Tai skiepijimo komandos nariai paskiepijo ir Raimondą Kasiulevičienę, kuri tuo metu talkino jiems“, – kalbėjo J. Jakutienė.

BNS antradienį gavo atsakymą, kad gruodžio 28 dieną Lietuvos banke dirbanti R. Kasiulevičienė padėjo Santaros klinikoms reguliuoti ateinančių skiepytis srautus.

Nors Santaros klinikos vadovas tą kartą sakė, kad pirmoji vakcinų partija bus panaudota skiepijant tik tiesiogiai su koronavirusu sergančiais pacientais dirbančius medikus.

Pagal ministro įsakymą savanorių skiepijimas įsigaliojo tik sausio 6 dieną.

Dėl skiepų dėmesio centre kiek anksčiau atsidūrė ir pats V. Kasiulevičius. Kartu su kitu gerai žinomu šeimos gydytoju Valerijumi Marozovu buvo paskiepytas pirma vakcinavimo dieną. Nors nei vienas, nei kitas tiesiogiai priešakinėse kovos su pandemija linijose nedirba.