„Manyčiau, kad (...) laisvesnė nuo viruso vasara yra įmanoma. Bet, žinoma, tai labai priklauso nuo mūsų dabartinių veiksmų, kiek saugosime save ir kitus, nuo to, kaip aktyviai pasinaudos tos grupės, kurios gali skiepytis, skiepų galimybe. Žinoma, žvelgiant į mūsų kaimynus, tiek lenkus, tiek estus, kurie dabar susiduria su labai didele banga, turime būti atsargūs ir svarstyti tolesnius žingsnius“, – „Žinių radijui“ trečiadienį teigė ji.

Anot V. Čmilytės-Nielsen, šiuo metu Lietuva yra kur kas palankesnėje pandeminėje situacijoje nei rudenį.

„Mes iš esmės įveikėme antrąją bangą, žymiai buvo sumažintas susirgimų skaičius ir jau žinome, kad tai galima ir įmanoma padaryti. Dabar dar turime ir papildomai bilietą į laisvę – vakcinavimą. Tad manau, kad esame kur kas geresnėje situacijoje nei rudenį“, – tikino ji.

Visgi V. Čmilytė-Nilesen pabrėžė, kad atsipalaiduoti dar anksti.

„Balansavimas (valdžiai priimant sprendimus – ELTA) tikrai nėra lengvas ir akivaizdu, kad, kylant susirgimų skaičiui, ypač Vilniuje, vėl reikia svarstyti, kokių papildomų žingsnių reikėtų imtis, kad tendencija pasikeistų. Bet vėlgi, grįžtu prie vakcinavimo ir sąmoningumo. Be jų pandemijos tikrai neįveiksime, ir manau, kad didžioji dauguma visuomenės tą puikiai suvokia“, – sakė ji.

Vertindama galimą karantino režimą vasarą, Seimo pirmininkė teigė, kad tikisi, jog taikyti ypač griežtų priemonių šio sezono metu neprireiks.

„Manau, kad kalbėti apie elgesį vasarą dar ankstoka, nes matome, kad kiekvieną mėnesį, vos ne kiekvieną savaitę, ateina naujos žinios. Dažniausia jos, deja, nebūna geros. Kaip kad vakar, kai sužinojome, kad pas mus atkeliavo COVID-19 atmaina iš Pietų Afrikos Respublikos (PAR), kuri yra pavojingesnė, labiau atspari vakcinoms.

Tačiau prisimindami praėjusią vasarą, kad, nepaisant to, jog paplūdimiuose buvo tūkstančiai žmonių, o susirgimų skaičius nešoktelėjo, matyt, galima tikėtis, kad, net ir nesiimant kažkokių ypatingų priemonių, vasarą susirgimų skaičius galėtų nedidėti“, – sakė ji.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (49)