Antakalnio poliklinikoje vakcinuota premjerė teigė, jog gaila, kad pasitikėjimo šiai vakcinai pritrūko.

„Man labai gaila, kad taip atsitiko, kad šitai vakcinai kažkodėl pasitikėjimo pritrūko. Matome objektyviai iš duomenų vakcinavimo. Manau, kad tie sprendimai, kurie yra priimti, kad tie žmonės, kurie pasitiki Europos vaistų agentūros sprendimu registruoti visas vakcinas, kurios šiuo metu Lietuvoje yra naudojamos, po papildomų patikinimų, kurie buvo paskelbti praėjusį ketvirtadienį tikrai turės galimybę galbūt ir greičiau pasiskiepyti. (…) Aš tokių abejonių neturiu, sakiau, kad pasitikiu“, – sakė premjerė I. Šimonytė.

Ji teigė, kad būtų laukusi savo eilės, bet buvo priimtas kitoks sprendimas.

„Po praėjusios savaitės įtampos priėmėme tokį sprendimą, kad būtų vertinga, matyt, abejonėms išsklaidyti, kažkokiems įsitikinimams, kad vadovams gal „skanesnė“ vakcina palikta. Todėl šiandien tą ir darome“, – sakė ji.

Vyriausybės vadovė dar kartą pakartojo, kad sprendimas stabdyti vakcinavimą „AstraZeneca“ vakcina nors ir kelioms dienoms nebuvo geras sprendimas šiomis aplinkybėmis.

„Kadangi tai buvo tik dvi dienos, ir kelios dienos iki tol matėme, kad tos abejonės veikia vakcinacijos svarbą, tai manau, kad geriau prarasti 2 dienas, nei pasitikėjimą vakcina apskritai. Nei kiek neabejojau, kad Europos vaistų agentūros sprendimas bus išsklaidantis abejones, toks jis ir buvo. Dabar dar pakeliui turėjome priimti keletą logistinių sprendimų, kurie paspartins vakcinavimą“, – sakė I. Šimonytė.

„Kol kas manau, kad pagal tuos tiekimo skaičius, kuriuos turime ji nėra tokia didelė, kokios norėtųsi. (...) Taip, antrąjį ketvirtį mes turėtume turėti didesnius kiekius „Pfizer/BionTech“ vakcinos. Kol kas patikimus tiekimo duomenis turime tik balandžio mėnesiui. Ar tas likęs kiekis ateis nuosekliai gegužę, birželį, ar ateis birželio pabaigoje, kas tikrai apsunkins paskiepijimą iki vasaros vidurio dėl logistinių sumetimų. (…) Labai norėčiau, čia visų bendras interesas.

Tikrai žmonės yra išvarginti, jie nori grįžti prie įprasto gyvenimo, ir kito būdo turbūt nėra. Mokslas nepasiūlo kito būdo. Dėsime visas pastangas, kad tuo, ką turime kuo greičiau išskiepytume Lietuvos žmonės. O kiek tų kiekių bus, priklausys ne nuo Lietuvos, bet nuo gamintojų ir ES koordinuotų veiksmų spaudžiant gamintojus, kad tiekimai būtų greiti ir pakankami“, – kalbėjo premjerė.

I. Šimonytė paklausta, kad galbūt žmonėms nereikia suteikti netikros vilties, kalbant apie visuomenės imuniteto gavimą liepą, atsakė paprastai – „gal“.

Ministrė pirmininkė kol kas negalėjo žadėti, kaip artimiausiu metu gali būti keičiami karantino reikalavimai.

„Dėl atvėrimų ir kitų klausimų tikrai nieko labai nekomentuosiu, juos bus galima pakomentuoti labiau trečiadienį. Kitą savaitę Vyriausybė turės bet kokiu atveju svarstyti, kokiu režimu, su kokiais reikalavimais pratęsti karantino nutarimą balandžio mėnesiui. Ta diskusija, matyt, nebus tokia paprasta – situacija nėra tikrai pagerėjusi kažkokiu būdu.

Praėjusios savaitės vertinimai dar kartą patvirtinta, kad kai kuriuose Lietuvos vietose turime ryškiau pasireiškusį britišką štamą, jis sparčiai plinta. (...) Atsargiai vertindami visas tas sąlygas, pakeliui priimsime sprendimus, bet šiandien jokių pažadų dalinti nei noriu, nei galiu“, – apie galimus karantino pakeitimus pirmadienį kalbėjo Vyriausybės vadovė.

Delfi primena, kad pirmadienį norint sugriauti mitus apie šią vakciną jau pasiskiepijo prezidentas Gitanas Nausėda, tai šiandien padarys ir Seimo pirmininkė Viktorija Čmilytė–Nielsen, sveikatos apsaugos ministras Arūnas Dulkys.

Lietuvoje ir virtinėje Europos valstybių skiepijimas „AstraZeneca“ vakcina praėjusią savaitę buvo laikinai sustabdytas dėl nustatytų tromboembolijos atvejų paskiepytiems žmonėms.

Ketvirtadienį Europos vaistų agentūra paskelbė, jog ši vakcina nuo COVID–19 yra saugi ir veiksminga, todėl Lietuvoje atnaujintas skiepijimas šia vakcina.

Siekiant parodyti pasitikėjimą bendrovės „AstraZeneca“ ir Oksfordo universiteto sukurta vakcina, pirmadienį įsigaliojo sveikatos apsaugos ministro įsakymas, kuriuo į skiepijamų asmenų prioriteto eilę įtrauktas prezidentas, Seimo bei Vyriausybės nariai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (868)