Komentuodama „Info dienai“ kelias savaites besitęsiančias diskusijas, ar saugu skiepyti Lietuvos piliečius „Astra Zeneca„vakcina, tikino, kad šios savaitės atrodė įdomios.

„Aš esu jau ne kartą minėjusi, kad norėčiau aktyvesnės kampanijos iš pačios „Astra Zeneca“ kompanijos. Man labai keista, kodėl ji buvo tokia vangi ir kodėl išvis buvo leista įsiplieksti tokioms aistroms dėl tos vakcinos, kuri yra, kaip dabar teigiama, neva pavojingesnė nei kitos vakcinos. (…)“, – sakė ji.

Paklausta, ar EVA sprendimas reiškia, kad skiepijimas „Astra Zeneca“ vakcina vyks be jokių kliūčių, mat iki šiol jų būta, atsakė, kad šios agentūros žodis yra labai svarbus.

„(...) Kad reikės laiko grįžti į tas vakcinacijos apimtis ir sugrąžinti tą žmonių pasitikėjimą yra faktas. Dėl to, matyt, ne tik Lietuvoje, bet ir kitose Europos Sąjungos valstybėse yra lengvinamos vakcinacijos sąlygos, kad ta vakcina galėtų pasinaudoti žmonės, kurie tiki, kad ji yra gera ir taip galėtų įrodyti, jog tikrai tie šalutiniai reiškiniai dėl šios vakcinos nėra kažkuo išskirtiniai lyginant su kitomis.“

Jurgita Sejonienė

Pasiteiravus J. Sejonienės, kaip ji vertina Vyriausybės sprendimą stabdyti skiepijimą „Astra Zeneca“, teigė, kad šiuo atveju ji pasielgė išmintingai.

„Ne veltui ir tikrai yra daug to informacinio triukšmo, didelis ažiotažas apskritai dėl pandemijos, vakcinacijos ir kitų šalių Vyriausybės elgiasi panašiai, matyt, norėdamos tiesiog apsisaugoti, norėdamos to užtikrintumo iš Europos vaistų agentūros.

Manau, kad Lietuvos Sveikatos apsaugos ministerijos poelgis yra niekuo ne išskirtinis, tikrai buvo ir rekomendacija, ir įspėjimas iš Lietuvos Valstybinės vaistų kontrolės tarnybos. Mano nuomone, yra protinga sulaukti galutinio žodžio iš Europos vaistų agentūros, institucijos, kuria tikrai pasitiki dauguma valstybių, naudoja tą vakciną ir kurias tikrai tikiu, kad naudos ir po to.“

Lietuva buvo tarp 13 valstybių, kurios buvo nusprendusios stabdyti skiepijimą šia vakcina, tačiau paklausta, ar kitos valstybės, kurios to nedarė, pasielgė neišmintingai, Seimo narė sakė, kad bet kuriuo atveju bet koks priimtas sprendimas būtų kritikuojamas.

„Taip pat buvo ir vakcinacijos kampanijos pradžioje, kai buvo kalba apie šeštąją „Pfizer“ dozę. Pavyzdžiui, ar ją reikėtų naudoti, ar nereikėtų. Vėlgi Lietuvos sprendimas buvo kritikuojamas, nors jis irgi buvo toks pat, kokį priėmė kitos Europos Sąjungos valstybės. Ne visos, bet manau, kad atsargus elgesys, turint galvoje tą informacinį triukšmą, turint galvoje ir visuomenės įsibaiminimą, yra protingas. (...)“

J. Sejonienė taip pat tikino, kad palaiko idėją skiepyti „Astra Zeneca“ vakcina nesilaikant griežtos prioritetų tvarkos. Taip pat paaiškino, kaip turėtų vykti toks vakcinavimo procesas.

„Matyt, reikėtų kažkokio registro, kažkokios sistemos, kur galėtų gyventojai, kurie nepriklauso prioritetinėms grupėms, registruotis vakcinai. Nemanau, kad tai yra labai sudėtinga padaryti, galbūt galima pasinaudoti ir kažkuria iš veikiančių sistemų.“

7 iš 10 vyresnių žmonių, pranešė „Info diena“, kurie buvo kviečiami skiepytis „Astra Zeneca“, neatvykdavo, daug daugiau problemų buvo ir rajonuose, kur gyvena didesnė rusakalbių mažuma. Paklausus Sveikatos komiteto narės, galbūt SAM nemato realaus gyvenimo, kuris vyksta išvažiavus iš Vilniaus, ji komentavo, kad ministerija gauna duomenis iš visos Lietuvos.

„Su rytų ir pietryčių Lietuva tikrai yra problemų, bet aš nemanau, kad čia ne tik dėl „Astra Zenecos“. Manau, kad ir „Pfizer“, ir „Moderna“ vakcinos ten nėra tokios populiarios, tiesiog tie žmonės yra paveikti tam tikros informacijos didesnio srauto ir tiesiog laukia rusiškos vakcinos.

Nemanau, kad čia tik „Astra Zeneca“ dėl to yra ten išskirtinė, o kad rajonai ne vienodai tvarkosi, tikrai taip yra. Mes visada kalbame, kad turime pasitikėti savivaldybėmis ir joms suteikti kuo daugiau galimybių tvarkytis pačioms. Manau, kad savivaldybės irgi turėtų atkreipti dėmesį, jeigu kažkas tvarkosi geriau ir vakcinaciją vykdo efektyviau, todėl kažką tuose rajonuose, kurie tvarkosi prasčiau, reikėtų keisti.“

Ji svarstė, kad galbūt tai būtų galima padaryti vykdant kitokią informacinę kampaniją arba patį vakcinacijos proceso organizavimą.