„Darbo grupė penktadienį priėmė išvadas, kuriose Seimo valdybai siūlo kreiptis į Seimą dėl A. Jakubausko tinkamumo užimti Lietuvos gyventojų genocido ir rezistencijos tyrimo centro generalinio direktoriaus pareigas“, – BNS sakė darbo grupės vadovė Radvilė Morkūnaitė-Mikulėnienė.

Už tokią išvadą balsavo šeši darbo grupės nariai, vienas buvo prieš.

Anot R. Morkūnaitės-Mikulėnienės, visi suinteresuoti, kad LGGRTC būtų stiprus, veiktų sklandžiai ir atstovautų Lietuvos valstybės interesams.

„(...) paaiškėjo, kad A. Jakubauskui nepavyksta užtikrinti sklandaus institucijos darbo. Centro vadovui nepavyko spręsti iškilusių problemų konstruktyviai, pasirinktas veikimas tik padidino įtampą bei susipriešinimą jo vadovaujamame centre. Taip pat viešojoje erdvėje nuolat pasirodanti informacija apie situaciją centre, menkino šios įstaigos dalykinę reputaciją“, – teigė darbo grupės vadovė.

Prieš darbo grupės išvadą balsavęs „valstietis“ Jonas Jarutis pareiškė esą nusivylęs, kad nueita lengviausiu keliu.

„(...) nueinama paprasčiausiu keliu – atleisti įstaigos vadovą – užuot aiškinusis, kokios yra tikrosios konfliktų, susiskaldymo tarp darbuotojų priežastys. Nejau tikimasi, kad paskirtas naujas vadovas sugebės pasiekti, kad visi iki vieno įstaigos darbuotojai turėtų vienodą nuomonę ir visi iki vieno pritartų vadovo sprendimams?“ – teigiama jo išplatintame pranešime.

Anot Seimo nario, sunkiai suprantama, kodėl išvados grindžiamos ne daugumos, bet mažosios dalies centro darbuotojų nuomone. Be to, J. Jaručio teigimu, centro vadovui priekaištaujama, jog įstaigos nuostatai neatitinka teisės aktų, tačiau nutylima, kad pakeitimai registruoti prieš pusmetį ir užstrigę Seime.

LGGRTC direktorių skiria ir atleidžia Seimas.

Parlamento skiriamo valstybės institucijos vadovo atleidimą inicijuoti gali Seimo valdyba, komitetas arba penktadalis parlamentarų.

Seimo valdyba darbo grupę aiškintis situaciją Genocido centre sudarė, sulaukusi kelių kreipimųsi dėl įtampos šioje įstaigoje, galimo mokslinių tyrimų politizavimo. Laiškuose teigta, kad situacija pablogėjo pernai vasarą centrui pradėjus vadovauti Seimo paskirtam Adui Jakubauskui.

Kovo 12 dieną iš darbo LGGRTC atleista viena iš direktoriaus kritikių istorikė Mingailė Jurkutė. Kaip atleidimo priežastis nurodyti pasikartoję pažeidimai, „susiję su tuo, kad nepateikiant faktų ir argumentų arba pateikiant tikrovės neatitinkančius faktus ir argumentus paskleista informacija, kuri suklaidino centro veikla besidominčią bendruomenę“. Anot pranešimo, darbuotoja taip pat sukėlė abejonių savo įstaigos darbo patikimumu ir teisėtumu.

Penktadienį mokslininkai prie centro rengia M. Jurkutės palaikymo akciją ir siekia „atkreipti dėmesį į žodžio laisvę ir mokslinių tyrimų laisvei kylančią grėsmę“.

A. Jakubauskas ne kartą atmetė priekaištus ir kaltinimus. Ketvirtadienį išplatintame viešame laiške jis sakė, kad nepasitenkinimą reiškia 17 centro darbuotojų, t. y. 12 procentų viso darbo kolektyvo.

„Kuo buvo nepatenkinti 12 proc. darbuotojų? „Politinės kontrolės stiprėjimu, varžančiu mokslo autonomiją ir smukdančiu mokslinių tyrimų kokybę“. Klausimas: ar pateiktas nors vienas „politinės kontrolės faktas“? Atsakymas: ne“, – tvirtino Genocido centro vadovas.

LGGRTC tiria visas genocido bei nusikaltimų žmonijai ir žmoniškumui apraiškas ir Lietuvos gyventojų persekiojimą okupacijų metais, taip pat ginkluoto ir neginkluoto pasipriešinimo okupacijoms procesus, inicijuoja genocido organizatorių ir vykdytojų teisinį įvertinimą, įamžina laisvės kovotojų ir genocido aukų atminimą.