Vilniaus meras Remigijus Šimašius tokį planą pasiūlė šalies premjerei Ingridai Šimonytei, sakoma savivaldybės pranešime. Mero teigimu, tokio Imuniteto paso įvedimas padėtų išgelbėti dalį dabar uždaryto verslo, paskatintų piliečius dažniau testuotis ir spręstų besikaupiančias visuomenės emocinės sveikatos problemas.

„Turime mąstyti bent tris žingsnius į priekį, ir jau atėjo laikas, kada reikia saugios ir patikimos išėjimo iš pandemijos strategijos. Lietuvoje jau turime mažiausiai pusę milijono žmonių, kurie turi imunitetą COVID-19. Jie galėtų saugiai naudotis įvairiomis paslaugomis, tokiu būdu prisidėdami prie verslo gelbėjimo – valstybė sutaupytų lėšų dotacijoms. O visi, kurie norėtų taip pat naudotis šiomis paslaugomis, galėtų lengvai pasidaryti greitąjį testą, kurie turi būti prieinami masiškai ir pigiai arba nemokamai“, – teigė R. Šimašius.

Pasak mero, būtina nepamiršti ir visuomenės emocinės sveikatos, kuri po ilgiau nei keturis mėnesius trunkančio karantino yra prasta, o saugūs ir apskaičiuoti apribojimų atlaisvinimai padėtų greičiau išlipti iš emocinės duobės.

Kaip skelbia savivaldybė, Vilniaus pasiūlyme numatyta, kad Imuniteto paso privilegijomis galėtų naudotis trys grupės piliečių: paskiepytieji nuo COVID-19, persirgusieji arba turintieji prieš kelias dienas atliktą neigiamą testą. Tam reikalingas technologinis sprendimas, kuris Esveikata.lt duomenis saugiai vaizduotų telefono aplikacijoje. Vilniaus miesto savivaldybės atstovai jau bendrauja su tarptautinėmis įmonėmis, galinčiomis pasiūlyti saugius sprendimus – pavyzdžiui, IBM, kurie panašų sprendimą šiuo metu kuria Niujorkui.

Imuniteto pasas jau svarstomas Europos Sąjungos lygmeniu, tačiau pirmiausia kalbama apie jo naudojimą kelionėms tarp ES valstybių. Apie panašius sprendimus garsiai kalba kai kurios ES šalys – kaip Danija, Švedija.

„Situacija neeilinė, todėl ir sprendimai, kovojant su ja, turi būti netradiciniai. Imuniteto pasas dėl dažnesnio testavimo ne tik padėtų užkardyti viruso plitimą, tačiau kartu leistų iš lėto grįžti į įprastą gyvenimą vis didesnei grupei žmonių ir suteiktų galimybę užsidirbti verslams. Pabrėžiu, kad visi darbuotojai, kurie dalyvautų šioje veikloje, taip pat turėtų reguliariai testuotis, todėl papildomų rizikų čia neatsirastų“, – pranešime cituojamas Vilniaus meras.

Tokią Vilniaus idėją palaiko ir teisingumo ministrė Evelina Dobrovolska bei ekonomikos ir inovacijų ministrė Aušrinė Armonaitė.

Vilnius sėkmingai didina testavimo apimtis atvėręs pirmąsias pradines mokyklas. Kaupinių būdu testuojami pradinukai ir jų šeimos nariai leidžia užtikrinti saugią mokyklų veiklą. Imuniteto pasas šią praktiką tik sustiprintų ir leistų išplėsti į kitus sektorius, ne tik švietimo, pažymima savivaldybės pranešime.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (208)