Atvykti poilsiauti jau galima į Palangą ir Šventąją. Palangos meras Šarūnas Vaitkus neslepia, kad nuo kovo 16-osios atvėrus judėjimą į Palangą turizmo sektorius vis dar labai trapus. Užtektų dešimties susirgimo atvejų – ir Palanga vėl taptų uždara zona.

Vyriausybė priėmė sprendimą leisti judėjimą, tad į Palangą jau galima atvažiuoti. Postų nebebus. Savaitgalį policija turės nemažai pajėgų, kad žmonės ant Palangos tilto ar J. Basanavičiaus gatvėje nesudarytų spūsčių, jei bus gražus oras“, – sako Palangos meras.

Neringos meras Darius Jasaitis taip pat dar atsargiai kalba apie vasarą. Planų, kokia ji bus, ar sulauks turistų, spėlioti vengia. Praėjusiais metais tokiu metu, anot D. Jasaičio, Neringoje jau buvo pilna poilsiautojų. Šiandien Neringa visiškai tuščia, o biudžete, kurį pildo ekologinis mokestis, jau žiojasi skylė.

„Dėl kelių sergančių, kurie tvarkingai karantinuojasi, o dalis – tik statistikoje (net nėra Neringos gyventojai), atsidaryti turistams neleidžia“, – neslepia nusivylimo Neringos meras Darius Jasaitis.

VšĮ Klaipėdos turizmo ir kultūros informacijos centro direktorė Romena Savickienė sako, kad kol kas labai sunku ką nors įdomaus ir naujo pasiūlyti poilsiautojams, mat gidams dirbti vis dar negalima. Žmonės kol kas gali tik savarankiškai atrasti takelius, ieškoti, pavyzdžiui, rajone esančių kabančių tiltų ar aplankyti visus aplinkinius parkus. O vasaros prognozės, anot R. Savickienės, taip pat liūdnokos.

„Greičiausiai gyvensime be kruizinių laivų turistų. Jei kalbėtume apie Klaipėdą, suvokiama, kad šiais metais dėmesys bus skirtas vietiniam turizmui. Vasarą didžioji dauguma svečių bus iš Lietuvos. Kita vertus, jei situacija pagerės, sugrįš artimiausi kaimynai – latviai, estai, lenkai. Jei bus atnaujinti skrydžiai, manau, sulauksime svečių ir iš šalių, kuriose žmonės vakcinuoti ar turės neigiamus kovido testo tyrimus. Visgi jei bus privaloma dešimties dienų saviizoliacija, be jokios abejonės, tai nepaskatins atvykti pas mus. Viskas priklausys nuo pandeminės situacijos Lietuvoje“, – sako VšĮ Klaipėdos turizmo ir kultūros informacijos centro direktorė.

R. Savickienė sako, kad ne tik Lietuvoje, bet ir visame pasaulyje dabar turizmo verslas gyvena viltimi, kad kada nors pasibaigs pandemija ir dėl jos įvesti ribojimai. Nuo penktadienio atidaromas Lietuvos jūrų muziejus dirbs ribodamas lankytojų skaičių. Klaipėdos muziejai neskuba atsidaryti, nes atvykti į uostamiestį turistams vis dar draudžiama.

Iš turizmo sektoriaus gyvenantys gidai taip pat gyvena laukimu, mat Vyriausybės neįtikino galimybė vesti ekskursijas mažoms grupėms. Speciali įranga gidams leidžia laikytis 2–5 metrų atstumo, tačiau kol kas tokie argumentai darbo žmonėms nesugrąžino.

„Viskas daroma laibai palaipsniui. Jei būtų panaikinti ribojimai, sektorius pasistengtų kaip galima greičiau visas priemones įvykdyti. Atidarymo esmė – ne tik atidaryti, reikia tai daryti saugiai, kad visi darbuotojai spėtų pasitikrinti prieš pradėdami darbą. Tų sudėtinių dalių, kalbant apie saugų atsidarymą, tikrai yra. Ne viena turizmo agentūra ir gidai daugybę kartų kreipėsi į visas įmanomas institucijas, kad jie galėtų vesti ekskursijas saugiai su visa įranga laikydamiesi reikiamų atstumų. Bet kol kas ekskursijoms vesti leidimų nėra duota. Dažnai juokiamės, kad gyvename pirmadieniais ir trečiadieniais laukdami naujienų, turbūt panašiai reaguoja visi“, – atvirauja R. Savickienė.

Turizmo centro vadovė dalijasi žinia, kad šiuo metu norintys atostogauti užsienyje turi apsispręsti gana greitai, mat aviakompanijos darbus planuoja tik mėnesiui į priekį. Tokiu pat principu dirba ir visas turizmo sektorius.

„Situacija turizmo sektoriuje išlieka labai sudėtinga ir labai neapibrėžta. Visos kompanijos, kurios teikia užsakomąsias paslaugas, planuoja darbus mėnesiui į priekį, labai panašiai planuoja ir turizmo sektorius. Turizmo agentūros, kurios dirba išvykstamojo turizmo srityje, darbus planuoja pagal kitas šalis, į kurias galėtų nuvykti lietuviai“, – sako R. Savickienė.

Klaipėdiečiams ir į pajūrio regioną atvykusiems žmonėms pašnekovė pataria būti ne tik pajūryje, bet ir pasivažinėti po rajoną, kur pavasarėjant galima atrasti parkų, kabančių tiltų, marių pakrantės takų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (83)