Šalčininkų rajono administracija tikina, kad gyventojai kviečiami vakcinuotis nuolat, bet skiepytis „AstraZenecos“ vakcina čia dažniausiai atsisakoma.

„Sako, kad „AstraZeneca“ nenori. Jie sutinka skiepytis „Pfizer/BioNTech“ vakcina“, – LNK žinioms sakė vietos medikė.

Skiepijimo punkte visos panaudojamos vakcinos yra tik „Pfizer/BioNTech“ ir „Moderna“ vakcinos. O didžioji dalis „AstraZenecos“ vakcinos guli sandėlyje.

„Gavome 800 dozių, panaudojome virš 50. Ir visos kitos šiuo metu yra laikomos šaldytuvuose“, – LNK sakė Šalčininkų savivaldybės sveikatos specialistė Jolanta Černiavskienė.

Lietuvoje laikinai sustabdžius skiepijimą „AstraZenecos“ vakcina jos skiepijimo punkte nėra. Bet jeigu būtų, vietinė gyventoja teigė, jog ja nesiskiepytų.

„Per televiziją blogai kalba, kad žmonės miršta, todėl“, – sakė ji.

Administracijos direktorius sako, kad dėl tokių niekuo nepagrįstų nuomonių kalta ir valdžios iki pat Briuselio informacija apie šią vakciną.

„Centrinės valdžios komunikacija taip pat buvo labai ydinga dėl šios vakcinos. Tai tas, tai tas, tos informacijos klaidinančios yra pakankamai daug . Todėl tie procesai dėl šios vakcinos yra sustoję“, – LNK žinioms teigė Šalčininkų savivaldybės administracijos direktorius Josif Rybak.

Info komentaruose su Arnu Mazėčiu Šalčininkų savivaldybės administracijos direktorius J. Rybak paaiškino, kodėl vietiniai gyventojai atsisako skiepytis šia vakcina.

„Mes visą laiką siūlome liberalizuoti tvarką – leiskime tą imunitetą įgyti visų norinčių pagalba. (…) O tie pagyvenę žmonės, kurie gyvena kaimuose žiūri į šią vakciną atsargiau. Jie neturi ypatingų argumentų. Supraskite, kad mūsų savivaldybės gyventojai vyresni nei 65 metų pagrinde gyvena kaime. Dabar dėl karantino jų vaikai ir anūkai atvažiuoja retai. Jie bijo pasekmių, kad 3 mėnesių bėgyje gali atsirasti kažkokių papildomų šalutinių poveikių“, – aiškino J. Rybak.

„Žmonės masiškai atsisako. Ir po šito stabdymo nežinau kaip iš viso bus galima juos prisikviesti“, – teigė Šalčininkų savivaldybės sveikatos specialistė.

Visagine nepanaudota nei viena „AstraZeneca“ dozė, iš viso jų susikaupė per 800. Ja skiepytis panoro tik 3 Visagino gyventojai, tačiau ir tuos teko skiepyti kita vakcina.

„Viename flakone „AstraZenecos“ vakcinų yra 10 skiepų. Todėl atidarius buteliuką, kitas 7 mes prarastume, jei norinčių neatsirastų“, – aiškino Visagino meras Erlandas Galaguz.

Šalčininkų ir Visagino savivaldybės toliau ragina Vyriausybę keisti vakcinavimo tvarką – nelaikyti skiepų ant lentynų, bet leisti skiepyti norinčius.

„Yra žmonių jaunesnių nei 65 metai, neturinčių ligų, kurie sutiktų skiepytis tam, kad greičiau kovoti su pandemija ir liga“, – sakė E. Galaguz.

Tačiau kalbintų Šalčininkų gyventojų nuomonė dažnu atveju gana vienareikšmiška.

„Ne, „AstraZeneca“ tai ne. 100 procentų ne. Labai blogi atsiliepimai apie ją, „Sputnik V“ gal ir sutikčiau, nežinau kaip gydytojas rekomenduos“, – sakė viena senyvo amžiaus moteris.

Kita vietinė mergina taip pat sakė, kad šios vakcinos nenori, nes „gyventi dar nori“.

„Šita ne, girdėjau, kad nelabai praeina“, – apie „AstraZenecos“ vakciną kalbėjo kita moteris.

Kitas vyras teigė, jog šia vakcina skiepytis yra „baisoka“.

Visagino meras ragina imtis priemonių vakcinos reputacijai atkurti – pirmųjų asmenų pavyzdys anot jo čia būtų svarbus.

„Pirmieji asmenys valstybėje, savivaldybėse galėtų tą padaryti viešai. Parodant, kad nėra jokios baimės ir paskatinant gyventojus pasitikėti vakcinomis“, – sakė Visagino meras.

Šalčininkų savivaldybės administracijos direktorius J. Rybak teigė, kad šiuo metu visoje Lietuvoje yra apie 40 tūkst. nepanaudotų „AstraZenecos“ vakcinų dozių.

„Tai čia ne Šalčininkų problema“, – sakė jis.

Savivaldybių informacinės kampanijos naudos daug neduoda.