„Neturime ko slėpti – sveikatos apsaugos ministras paprašė mūsų tarnybos pateikti vertinimą dėl rekomendacijų, kaip toliau elgtis su „AstraZeneca“ vakcina, kadangi 16 valstybių Europoje prieš mus priėmė sprendimą laikinai sustabdyti skiepijimą viena ar visomis jos serijomis. Mes tą rekomendaciją pateikėme ir atsižvelgdama į tai ministerija priėmė tokį sprendimą“, – laidoje „Delfi diena“ pasakojo G. Andrulionis.

Anot jo, rekomendaciją nuspręsta pateikti būtent tokią, nes laukiama, kol bus atsakyta į valstybėms kylančius klausimus dėl tromboembolijos atvejų.

„Ar jie nulemti vakcinos, ar ne? Ar reikia taisyti, tikslinti vakcinos registracijos dokumentus, įrašyti papildomas rizikas? Ar reikia išskirti kažkurias amžiaus grupes kaip didesnės rizikos ir nevakcinuojamas? Visi tie dalykai yra labai įdėmiai vertinami ir pačios stipriausios agentūros Europoje (Vokietijos, kuri turi labai daug besispecializuojančių profesorių šiais klausimais) priėmė lygiai tokį pat sprendimą, laukdamos, kol bus oficialus išaiškinimas ir paneigtos bet kokios abejonės dėl vakcinos saugumo“, – kalbėjo VVKT direktorius.

Jo teigimu, įrodymų, patvirtinančių ar paneigiančių šias rizikas, šiuo metu nėra.

Europos vaistų agentūra (EVA) iki šiol nėra pateikusi išvadų, tik poziciją, kad naudos ir rizikos santykis išlieka palankus“, – sakė G. Andrulionis.

„Dabar kas vyksta, tai eilės komitetų posėdžiai, kai vertinami ikiklinikiniai ir klinikiniai tyrimai, jų duomenys, keliamos visos įmanomos hipotezės, kad būtų atsakyta“, – pridūrė jis.

Gytis Andrulionis

Pranešimų apie nepageidaujamus poveikius padaugėjo

Pasak G. Andrulionio, Lietuvoje šiuo metu užfiksuoti 4 atvejai, kai po skiepijimo „AstraZeneca“ vakcina gyventojai pajuto sunkų nepageidaujamą poveikį. Apie tokius atvejus duomenis dažniausiai perduoda sveikatos priežiūros specialistai. Trys iš keturių asmenų, kuriems pasireiškė stiprus šalutinis poveikis, yra hospitalizuoti.

„Pats paskutinis yra ūmus miokardo infarktas, ištikęs kitą dieną po vakcinacijos“, – sakė G. Andrulionis.

Jis teigia, kad paskutiniu metu pranešimų padaugėjo, jie vertinami, ir, jei yra rizikingi, informacija apie juos bus perduodama EVA. Šiuo metu EVA dar nėra perduoti visi Lietuvoje užfiksuoti sunkesni atvejai.

„Ne visi perduoti, nes tai nauji įvykiai. Sunkūs atvejai perduodami per vieną terminą, nesunkūs – per 90 dienų. <…> Tų atvejų nėra tik keturi, mes tų pranešimų gavome kur kas daugiau, iš viso – pusantro tūkstančio apie nepageidaujamas reakcijas. Mes vertiname kiekvieną atvejį ir konstatavus, kad yra sąsajos, gali būti rizika, pilnai įvertinę, perduodame EVA“, – aiškino jis.

„Iš tikrųjų ES yra daug sunkių, netikėtų, nepageidaujamų reakcijų į šią vakciną. 30 atvejų EVA tiria kaip užfiksuotą faktą, bet yra daugiau. Dar šiandien sutarta, kad valstybės narės papildomai pateiks atvejus, kurių, pasirodo, yra nemažai ir kurie iki šiol dar nebuvo užregistruoti“, – kalbėjo VVKT vadovas.

G. Andrulionio teigimu, trečiadienį kai kurios šalys patvirtino, kad nemažai atvejų fiksuota pirmadienį ir antradienį, apie šiuo atvejus pranešama išimtine tvarka, todėl skaičiai nuolat keičiasi.

„Jų yra, niekas jų neslepia, dėl to tas sujudimas ir sustabdymas ir įvyko“, – laidoje „Delfi diena“ kalbėjo VVKT direktorius.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (248)