DELFI TV laidoje „Pokalbis“ su Daiva Žeimyte-Biliene sveikatos apsaugos ministras pasisakė ir dėl „Sputnik V“ vakcinos. Ministro teigimu, vertėtų nepolitikuoti ir vadovautis Lietuvoje naudojamų vakcinų poveikio vertinimu.

A. Dulkys pasidalijo ir gana optimistiškomis vasaros prognozėmis.

„Tikiuosi, kad virusas duos mums atsikvėpti, nes jis irgi turi tam tikrą cikliškumą. Gal ta vasara leis mūsų žmonėms pabūti daugiau lauke, galbūt mums pavyks nepabloginti skaičių. Žmonės galės paatostogauti, o mes turėsime tą laiką, kai galėsime padirbėti, pasiruošti, kad neužliptumėme vėl ant to paties grėblio ir vėl neturėtumėme didžiulio problemų kalno rudenį, žiemą“, – tikino ministras.

Situacija gali keistis vakcinavimo plano nenaudai

A. Dulkys DELFI TV pakomentavo sprendimą dėl „AstraZeneca“ vakcinos. Anot jo, šiuo metu laikomasi saugiausio sprendimo ir laukiama tyrimų rezultatų.

Arūnas Dulkys

„Turime pasitikėti tomis tarnybomis, kurios dirba savo darbą. Bet taip, vakar Europos Vaistų Agentūros (EVA) vadovė spaudos konferencijos metu teigė esanti tikra, kad „AstraZeneca“ vakcinos nauda nusveria riziką. Kartu buvo paskelbta, kad dar šią savaitę – ketvirtadienį – yra šaukiamas neeilinis atitinkamo farmakologinio budrumo rizikos vertinimo komiteto posėdis, kuriame ruošiamasi priimti galutinius sprendimus ir pristatyti galutinį matymą. Jau žinome beveik 17 valstybių, kurios vis tik nusprendė, kad laikykimės to saugiausio sprendimo ir sulaukime ne šiaip patikinimų, bet galutinių tyrimų rezultatų“, – situaciją komentavo jis.

SAM vadovas pripažino susidariusios situacijos poveikį aptariamos vakcinos reputacijai.

„Būkime sąžiningi, situacija keičiasi vakcinavimo sklandumo nenaudai jau nebe pirma diena. Pastarosiomis savaitėmis žinių apie „AstraZeneca“, kad vienoje ar kitoje valstybėje tai siunta stabdoma, tai savaitei stabdomas vakcinavimas, tų žinių buvo. Kai jau tokios valstybės, kaip Švedija, Vokietija, Italija, Prancūzija, Ispanija, skelbia, tai daro įtaką vakcinos reputacijai, tikrai tai kainuoja. (..)

Reputaciją lengva prarasti, atkurti sunkiau. Manau, kad tiek pats gamintojas, tiek EVA įdės visas pastangas išsklaidyti bet kokias abejones. Aš asmeniškai pasitikiu „AstraZeneca“ vakcina ir tikrai, kai ateis vakcinacijos laikas, aš tikrai stovėsiu pirmas ir skiepysiuos būtent „AstraZeneca“, – teigė jis.

Toks valstybių, sustabdžiusių skiepijimą „AstraZeneca“ vakcina, elgesys, remiantis A. Dulkio matymu, liudija šalių atsakomybę.

„Matau, kad Prancūzijoje, Italijoje, Vokietijoje blogėja šiomis savaitėmis pandeminė situacija, blogėja skaičiai ir tuo pačiu metu jos priima tokius sprendimus (sustabdyti skiepijimą „AstraZeneca“ vakcina – aut.past), tai reiškia, kad iš tikrųjų žiūri labai atsakingai, nes kiekviena diena vakcinuojant žmones yra taip pat ir gyvybių gelbėjimas. (..) Bet, matyt, visi tikisi, kad tą reputaciją bus galima atkurti per tą faktą, kad žmonės žinos, kad visi dalyviai, kurie yra ar priimantys sprendimus, ar gaminantys, labai atsakingai žiūri į savo darbą ir reaguoja į menkiausią neaiškumą“, – sakė A. Dulkys.

Tikisi sklandaus vakcinavimo proceso

Ministras patikino, kad tiesioginio kontakto su „AstraZeneca“ gamintoju Lietuva neturi, kliaujamasi tiek Pasaulio Sveikatos Organizacijos, tiek EVA, tiek Nacionalinės valstybinės vaistų kontrolės tarnybos ekspertų žiniomis. Pasak A. Dulkio, Lietuvos vakcinų portfelis yra diversifikuotas ir saugus, todėl vakcinavimo procesas turėtų būtų sklandus, naudojant kitų gamintojų skiepus.

Skiepai nuo koronaviruso

„Reguliarūs tiekimai yra iš iš „Pfizer“. Bet be abejo, turint mintyje, kad tie kiekiai yra kuklūs, tai, tarkime, jeigu mes dabar turime likutį virš 40 tūkst. „AstraZeneca“ nepanaudotą, jeigu dar skaičiuojame, kad virš 70 tūkst. kovo mėnesį turi atkeliauti ir jeigu klausimas nesispręstų kelių savaičių bėgyje, tai eina kalba apie įšaldytą daugiau nei 100 tūkst. vakcinų. Tai tikrai yra didelis skaičius tokiai valstybei kaip Lietuva“, – kalbėjo ministras.

Paklaustas, ką reikės daryti žmonėms, gavusiems pirmąjį „AstraZeneca“ skiepą ir laukiantiems antrojo, A. Dulkys tikino nemanantis, kad bus priimti tokie drastiški sprendimai, nes ši vakcina buvo registruota ir pilnai patikrinta.

Dėl „AstraZeneca“ susidariusi situacija numatyto masinio vakcinavimo, turėsiančio prasidėti gegužės mėnesį, plano kol kas, anot SAM vadovo, nekeičia.

„Reikšmingai kažkas galėtų keistis, priklausomai nuo to, kokias galutines išvadas duos atsakingos organizacijos ir kada tas išvadas duos. Jeigu klausimai spręsis savaitės, dviejų savaičių bėgyje, tai, manau, kad mes viską galime susigrąžinti. Neabejoju, kad „AstraZeneca“ netrūks norinčių vakcinuotis, nes ta nauda ir tas faktas, kad tos prioritetinės grupės, kurios vakcinuotos, kad ten tikrai yra mažiau užsikrėtimų, man atrodo, tos žinios ir signalai tikrai yra labai svarbūs“, – tikino jis.

Aptardamas tiek reputacinę žalą „AstraZeneca“ vakcinai, tiek kitų vakcinų padėtį, ministras tikino, kad masinis vakcinavimas turi labai daug rizikų. Nuo šių rizikų nėra apsaugotas niekas.

„Nė viena vakcina nėra apsaugota, visokių šalutinių požymių yra ir kitose vakcinose. Buvome ne kartą pranešę apie įvairiausias „Pfizer-BioNTech“ vakcinos logistikos problemas, buvome stabdę siuntas, nes buvo įtarimų dėl kokybės, šalčio grandinės kokybės. Kai mes turime masinį procesą, bet kuriame iš etapų yra daugybė rizikų, kurios gali pakenkti vakcinos reputacijai ar sukelti kažkokių abejonių“, – aiškino jis.

Pripažino komunikacines problemas

A. Dulkio teigimu, esama situacija verčia keisti ir Vyriausybės komunikacijos planą, o kartu gali paliesti ir vakcinavimo strategiją, planus, prioritetines grupes. „Greitais sprendimais čia niekas nepasikeis, reputacija yra toks dalykas, kuriam užsitarnauti reikia laiko. Tai čia jau ne plakatų dydis ar reklaminių klipų grožis. Reikės ir tam tikro laiko, kad procesas būtų sugrąžintas į normalias vėžes“, – sakė jis.

SAM vadovas pakomentavo ir viešojoje erdvėje daug kritikos sulaukiančią SAM komunikaciją. A. Dulkys išskyrė tris pagrindines kritikos kryptis.

„Kai kalbame apie komunikaciją, tai aš išskirčiau tris svarbias komunikacijos profesionalų kritikos kryptis. Viena kryptis yra nukreipta apskritai, kad jau daug metų mūsų valstybėje mažai dėmesio skiriama edukacijai, švietimui, apskritai bet kokio skiepijimosi arba požiūrio į sveiką gyvenimo būdą.

Kita grupė, labai pritariu, taikli yra kritika apie tai, kad kuriamos yra vakcinos, kad bus vakcinacija, tai jau visos šalys pradėjo kalbėti ir žinojo pirmosios pandemijos metu. Tai reiškia, žmones reikėjo pradėti ruošti jau iš anksto, jau laukiant atvykstant į Lietuvą vakcinų, nes Vyriausybės jau pradėjo rezervacijas nuo vasaros. Tokie dalykai, kaip įprotis arba apsisprendimas, yra ilgalaikiai, gilūs, jie neatsiranda spontaniškai, jiems pakeisti reikia laiko.

Trečioji grupė tų pastebėjimų yra skirta jau konkrečiai šioms dienom – tai, kas vyksta dabar ir ką galime padaryti operatyvine komunikacija. Šitoje vietoje kritiką priimame. Pasirinkome tokią dramaturgiją, kad pradžioje norėjome sutvarkyti pirminius šaltinius, atverti duomenis, kad jų būtų apie vakcinaciją, kad medija turėtų, iš kur jų imti. Tada matėme, kad, vadovaujantis viešųjų pirkimų įstatymu, mes negalime labai greitai jos suorganizuoti, kreipėmės į nevyriausybininkus pagalbos“, – detalizavo ministras.

A. Dulkys akcentavo, kad komunikacinius žingsnius nemaža dalimi diktavo aplinkybės, lydimos laiko stokos.

„Pasirinkimo daug neturėjome. Gruodžio 11 d. pradėjome darbą, o jau gruodžio 27 d. į Lietuvą keliavo pirmosios vakcinos. Tas 15 parų – yra laiko, apie ką pagalvoti, bet nepavyko padaryti visko, ką galima padaryti“, – pridėjo jis.

Nemato poreikio diskutuoti apie „Sputnik V“

Ministro žiniomis, vakcinų gamintojai į komercinę rinką tiekti vakcinų šiais metais neplanuoja. Kartu A. Dulkys pasakojo, kad iš „Johnson & Johnson“ vakcinos gamintojo laukiama konkrečios informacijos apie skiepų tiekimo grafikus.

„Pirmos žinios nėra labai linksmos. Panašu, kad labai artimu metu negausime vakcinų, o jeigu ir gausime, tai tie kiekiai bus pakankamai nedideli. Gamintojui dar teks įsivažiuoti“, – aiškino jis.

Nors kai kurios Europos šalys neatmeta skiepijimo „Sputnik V“ vakcina, ministras ragino vadovautis gerąja patirtimi, sukaupta Lietuvos žmones, skiepijant Vakarų šalyse pagamintomis vakcinomis.

„Yra geopolitika, o SAM visa politika yra sveikata. Žiūrint pragmatiškai, portfelį vakcinų turime pačių įvairiausių. Vakcinų turime rezervavę tiek, kad jau turime planų padėti kitoms šalims. Tiesiog apskritai ši diskusija apie „Sputnik V“ vakciną man neturi jokios prasmės jokiais aspektais – nei logistikos, nei kiekių (..)

Nežinau, ar šiame etape reikia kažką daryti. Nesu užtikrintas, visą laiką maniau, kad geras pavyzdys yra užkrečiamas. Pažiūrėkime pagaliau į faktus. Mes vakcinavome kritinę masę sveikatos apsaugos sistemos žmonių ir rezultatas nepaprastai geras. Protrūkių, ligų, užsikrėtimų sumažėjo“, – teigė jis.

„Nematau pagrindo politikuoti, kur nėra jokios politikos“, – tęsė jis.

Ministras pakomentavo ir neretai kritikuojamą skiepijimo eilės sudarymą.

„Logika buvo ir tikrai pakankamai pagrįsta“, – sakė jis, vardindamas prioritetines grupes – medikus, globos, slaugos namų gyventojus ir darbuotojus, didžiausios rizikos pacientus.

„Pagal medicinos mokslo duomenis pas juos buvo didžiausias mirtingumas. Toliau ėjo kita grupė pagal amžiaus grupes ir kitus rizikos veiksnius. Tada dar didelė grupė žmonių, link kurios mes artėjame, organizuotų struktūrų vakcinacija“, – sakė jis.

Anot A. Dulkio, tai buvo ekspertų rekomendacijos, kuriomis vadovavosi ne tik Lietuva, bet ir kitos šalys.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (346)