„Seimo narys neturi kas jį pavaduoja. Su tuo aš susidūriau, kai buvau vieną mėnesį dėl tėvystės. Vis tiek teko man pačiam savo darbus atlikti, nes aš neturiu kam pavesti, kad už mane tai atliktų. Jei Seimo nariui paskambintų naktį ir pasakytų, kad iškilo neatidėliotinas klausimas, jis tą ir turėtų daryti, nesvarbu, ar jis būtų atostogose, ar ligos atveju“, – LRT radijui teigė „valstietis“.

V. Ąžuolas pastarąją savaitę susilaukė žiniasklaidos dėmesio, nes neinformavęs Seimo valdybos prasidėjusios sesijos metu išvyko į Egiptą. Apie asmenines keliones Seimo vadovybei pranešti reikalauja Seimo statutas.

V. Ąžuolo teigimu, jei parlamentarams būtų įteisinta atostogų galimybė, kiltų rizika, kad didesnei daliai Seimo narių nusprendus atostogauti, kai kurie svarbūs klausimai Seime tiesiog būtų nepriimti.
„Kaip žinome, be 71 Seimo nario jokio klausimo priimti negalime“, – sakė jis.

Visiškai kitokios nuomonės pirmasis Seimo pirmininkės pavaduotojas J. Razma. Politikas pažymi, kad pati Konstitucija įpareigoja išspręsti ne vienoje Seimo kadencijoje keltą klausimą dėl atostogų.

„Konstitucinio Teismo nutarimas sako, kad Seimo nariai privalo, kaip ir kiti piliečiai, įsiteisinti atostogas. Konstitucinio Teismo nutarimas prilygsta Konstitucijai ir Seimo narys privalo laikytis Konstitucijos. Tad Seimo nario pareiga tas atostogas įforminti“, – LRT radijui teigė J. Razma.

Politiko teigimu, rizikos, apie kurias kalba „valstietis“ V. Ąžuolas ir kiti atostogų įteisinimo skeptikai, nėra pagrįstos.

„Nereikėtų išvedžioti, kad čia kažkas yra labai ypatingo. Būtų galima aiškiai pasakyti, kad Seimo narys, kai jis nori atostogauti ne sesijų laikotarpiu, parašo pareiškimą ir pasako, kad nuo tokios dienos bus atostogose. Tegu jis būna telefoną įsijungęs. Jei ypatingas atvejis – jis gaus žinutę, kad šaukiamas neeilinis posėdis. Juk ir kitų profesijų žmonės būna atšaukiami iš atostogų. Nereikia, kad šimtu procentų Seimo nariai dalyvautų posėdyje, net konstituciniams klausimams užtenka 95 (parlamentarų – ELTA)“, – sakė J. Razma.

Savo ruožtu mišriai Seimo narių grupei priklausanti parlamentarė Rita Tamašunienė pažymėjo, kad tautos mandatą gavusių politikų atostogų klausimą įmanoma išspręsti vadovaujantis Seimo statutu.

„Man atrodo, kad mes galime (Seimo – ELTA) statute sureguliuoti ir padaryti, kad būtų veiksminga ir piliečiams, ir Seimo nariams aiškiau“, – pridūrė politikė.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (35)