„Karantinas galioja iki kovo 31 dienos, nė kiek neabejoju, kad nutarimą reikės pratęsti. Kokiomis sąlygomis – didžiąja dalimi priklausys nuo to, kaip atrodys situacija šiomis savaitėmis“, – LRT radijo eteryje sakė I. Šimonytė.

LRT radijo eteryje ji teigė, kad situacija kai kuriose šalies savivaldybėse didelio optimizmo nesukelia.

I. Šimonytė teigė, kad jei situacija nesikeis, kai kurios šalies savivaldybės, kuriose situacija geresnė, gali tikėtis laisvesnių karantino sąlygų Velykoms.

„Bet ką nors žadėti šiandien man būtų neatsakinga“, – teigė ministrė pirmininkė.

Judėjimo ribojimai lieka 16-oje savivaldybių

Po tris mėnesius galiojusio draudimo nuo antradienio panaikinti judėjimo ribojimai didžiojoje Lietuvos dalyje.

Tačiau Vyriausybės sprendimu iki mėnesio pabaigos laisvai keliauti negalės dar 16 savivaldybių gyventojai.

Iki balandžio 1-osios nesant būtinybei negalima išvykti ir atvykti į Biržų rajono, Klaipėdos miesto, Kupiškio rajono, Marijampolės, Neringos, Panevėžio miesto ir rajono, Šalčininkų rajono, Širvintų rajono, Švenčionių rajono, Trakų rajono, Utenos rajono, Varėnos rajono, Vilniaus miesto ir rajono bei Visagino savivaldybes.

Tačiau liko galimybė judėti tarp žiedinių savivaldybių.

Judėjimo ribojimai pratęsti tose savivaldybėse, kur 14 dienų naujų COVID-19 atvejų skaičius 100 tūkst. gyventojų siekia 200 ir daugiau.

Siekiant suvaldyti COVID-19 plitimą, be būtino reikalo judėti tarp savivaldybių Lietuvoje buvo draudžiama nuo pernai, gruodžio 16-osios.

Policija daugiau dėmesio kreips į „juodąsias“ savivaldybes

Nuo antradienio, kai judėjimo ribojimai bus taikomi šešiolikoje savivaldybių, policija žada naudoti panašias kontrolės priemonės, kokios veikia šiuo metu, tranzitu bus galima vykti aplinkkeliais, nekertant miestų, BNS informavo ministerijos ir policijos atstovai.

„Stacionarių nuolatinių 24/7 postų nebus, bet savivaldybėse bus sustiprinta kontrolė, tie postai gali atsirasti bet kuriuo metu bet kurioje vietoje“, – BNS sakė Policijos departamento atstovas Ramūnas Matonis.
„Aišku, pagrindinis dėmesys bus nukreiptas į pagrindinius, didesnius kelius. Mažuose keliuose bus eismą ribojančių ženklų, tikimės, kad prisidės ir ženklus įrengs savivaldybės, o visi pagrindiniai keliai bus prižiūrimi, bet ne 24/7 principu, o tokiu principu kaip, pavyzdžiui, savaitgalį“, – sakė jis.

Žmonės, išsiruošę į ilgesnę kelionę, turėtų pasitikrinti, į kurias savivaldybes vykti negalima. Kol kas nėra aišku, ar prie jų atsiras įspėjimų, – tuo, pasak policijos atstovo, turėtų pasirūpinti pačios savivaldybės.

Vykstant tranzitu per vieną iš ribojamų savivaldybių bus taikomas protingumo kriterijus – leidžiama vykti aplinkkeliais nekertant gyvenviečių.

„Jeigu žmogus vyks iš Vilniaus į Šiaulius pro Panevėžį, važiuos aplinkkeliu ir neužsuks į Panevėžio miestą, viskas gerai, jis tuo aplinkkeliu gali važiuoti“, – sakė R. Matonis.

Pasak Vidaus reikalų ministerijos, savivaldybėse, kuriose judėjimo kontrolė yra atlaisvinama, nebus tikrinama, ar į jas neatvyko „juodųjų“ savivaldybių gyventojų.

„Judėjimo kontrolė galios įvažiuojant ir išvažiuojant iš tų savivaldybių, kuriose judėjimo apribojimai lieka galioti“, – rašoma BNS atsiųstame komentare.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1116)