Kaip „Delfi“ teigė prisistatyti nenorėję ir iš anoniminio pašto parašę mamosuzvaikus@gmail.com asmenys, jiems trūko kantrybė dėl susidariusios situacijos šiame darželyje.

„Nebegalime tylėti ir norime, kad tai būtų paviešinta visai Lietuvai! Kuo daugiau žmonių sužinos, kas darosi ir kas vyksta darželiuose ir ar išties tėvai, atiduodami savo vaikus į darželius, gali jaustis saugūs, kad jų vaikais rūpinamasi, juos prižiūri ir ugdo? Ar tiesiog skriaudžia, žemina, kelia stresą ir laiko baimėje, prisidengdami tokiais „ugdymo metodais“, – teigiama laiške.

Taip pat nurodyta, kad esą vaikai yra uždaromi ir užrakinami tualetuose nusiraminimui, tampomi už rankų bei plaukų, žeminami įvairiais žodžiais ir gąsdinami.

„Ar tai tokie šiuolaikinės švietimo sistemos metodai? Taip ugdoma ateities karta? Su sumenkinta saviverte, saviraiškos varžymu ir baudimais, nuolatiniame siaube? Vaikai nebenori eiti į darželį, nes užsiminus vaikams apie tai – jie rėkia iš siaubo ir „prisiekinėja būti geri ir viską daryti“, kad tik nereiktų eit į darželį...

Tai kas tada tuose darželiuose yra daroma? Šiuo atveju kalbama apie Kazlų Rūdos pradinės mokyklos darželį. Dėl auklėtojų elgesio buvo ne kartą tiesiogiai kreiptasi ir į įstaigos direktorę, tačiau jos atsakymai visada būdavo tie patys – „nesąmonė“, „taip negali būti...“, „o jei kažkas nepatinka, pasiimk vaikus ir eik iš čia...“ Tai čia yra kompetetingo ir atsakingo įstaigos vadovo atsakymai?“

Pasak į „Delfi“ besikreipusių asmenų, šį kartą buvo nuspręsta nebetylėti po esą akivaizdžių patyčių ir daromos žalos vaikams. Buvo parašyti skundai vaikų teisėms, savivaldybės administracijai, mokyklos direktorei, Švietimo skyriui, o dėl šių veiksmų informacija buvo perduota policijai ir užvestas tyrimas.

Bijo prarasti vietą darželyje

Galiausiai su „Delfi“ susisiekė ir viena iš mamų, kuri nenorėjo viešinti savo vardo ir pavardės, mat vis tiek čia gyvena, o jos dukra eina į minėtą darželį.

„Norisi teisybės ir rimtų sprendimų. Dauguma mamų bijo galbūt prarasti vietą darželyje ar gilintis į situaciją, ar patikėti vaiku. Mūsų mergaitė pradėjo lankyti darželį nuo rugsėjo, bet girdėti atsiliepimai apie mūsų grupės auklytės ir direktorės neveiksnumą pasitvirtino su kaupu, dėl ko galiausiai nukentėjo ir mano mergaitė.

Bausmės už triukšmą, už lakstymą, nenorą miegoti, nemokėjimą apsirengti sprendžiamos tiesiogiai fiziškai su vaiku sukeliant jam skausmą, auklėtojų riksmai yra dažnas dalykas, direktorei tai žinoma ir tai nutylima. Šiuo metu situacija perduota policijai, vaikų teisėms, netenkina ir auklytės atsistatydinimas, direktorė net neatsiprašė. Esame nežinioje dėl savo vaikų, kas toliau juos auklės, kas toliau jų laukia, o turimas vaizdo įrašas tiesiog šokiravo, norime, kad iškiltų į viešumą ir būtų dar konkretesni veiksmai už mūsų vaikų gerovę ir mano vaikas galėtų ramiai lankyti darželį.“

Pasak moters, tai būtina viešinti, kadangi vienas vaikas buvo uždarytas tualete ir dėl to patyrė didžiulę traumą, yra išsigandęs, o kitai mergaitei buvo trenka per užpakalį, ji buvo papurtyta.

„Nors ir auklytė išėjo, bet juk ir kitos tai matė ir žinojo?“, – piktinosi darželinukės mama.

Asociatyvioji nuotr.

Bus vykdomas tarnybinis patikrinimas

Naujienų portalas bandė susisiekti su Kazlų Rūdos pradinės mokyklos direktore Lina Laužaitiene, tačiau nurodytu numeriu paskambinus keletą kartų niekas neatsiliepė. Kazlų Rūdos savivaldybės meras Mantas Varaška komentavo, kad žino apie susiklosčiusią padėtį šioje ugdymo įstaigoje. Meras teigė, kad šiuo metu yra bendradarbiaujama su vaiko teisių apsaugos tarnyba.

„Gavome rekomendacijas, suderintas dėl mūsų patikrinimo ir dėl išorinio vertinimo mokykloje. Pačioje mokykloje kol kas vadovės veiksmai mūsų netenkina, nes stokojame atgalinio ryšio. Todėl pirmadienį išsiunčiame ir klausimyną vadovei, kas yra daroma mokykloje.

Tiek dėl kitų darbuotojų, kurie galimai dalyvavo smurto scenose, elgesio vertinimo, tiek dėl paties algoritmo, kuris šiaip yra privalomas mokyklose, darželiuose dėl smurto, patyčių prevencijos ir kontrolės.“

Mantas Varaška

M. Varaškos teigimu, klausiama, ar mokykloje egzistuoja toks algoritmas ir kodėl jo nebuvo laikomasi, o jeigu jo nėra, kodėl tada nebuvo apskritai.

„Tokių klausimų esame daug paruošę, į kuriuos reikės greitai atsakyti ir ieškome įstaigos, kuri galės atlikti išorinį vertinimą. Tai yra, kokia buvo padėtis mokykloje, kokios reikėtų pagalbos atkuriant tą saugų mikroklimatą – ar pačioje mokykloje, ar darželio pakopoje. Pirmadienį bus pradėtas tarnybinis patikrinimas dėl galimos įstaigos vadovės tarnybinės atsakomybės“, – sakė jis.

Taip pat nurodė, kad šokiruojantis vaizdo įrašas buvo pateiktas tik šiomis dienomis, kai atsirado daugiau tėvų skundų. Meras aiškino, kad viską turės įvertinti ir nustatyti teisėsauga.

Marijampolės apskr. VPK Komunikacijos poskyrio vedėjas Renatas Siaurusaitis patvirtino, kad kovo 8 d. buvo gautas pranešimas dėl šios situacijos darželyje. Atstovo teigimu, Kazlų Rūdos PK pareigūnai ėmėsi veiksmų ir pradėjo ikiteisminį tyrimą.

„Pradėtas tyrimas pagal LR BK 140 straipsnio 3 dalį“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (682)