„Mokslu pagrįsto pagrindo stabdyti skiepijimą („AstraZeneca“ vakcina – BNS) šiuo metu tikrai nėra“, – penktadienį žurnalistams sakė Živilė Simonaitytė.

Anot jos, pranešimai apie pavojingus šios vakcinos šalutinius poveikius nėra patvirtinti.

Europos vaistų agentūra (EVA) išplatino informaciją, kad vienokie ar kitokie atvejai šiuo metu neduoda jokio pagrindo manyti, kad tai yra susiję su būtent skiepijimu“, – tvirtino viceministrė.

Jos teigimu, sveikatos apsaugos ministras Arūnas Dulkys šiuo klausimu tarėsi su Europos Komisijos atstovais, atsakingais už vakcinavimo procesus, Vokietijos, Graikijos sveikatos apsaugos ministrais ir sutarė, kad reikia vadovautis EVA patvirtintais duomenimis.

Ž. Simonaitytė sakė, kad Lietuvoje skiepijimas „AstraZeneca“ vakcina vyksta sėkmingai.

„Žiūrint į duomenis, galbūt matėme lėtesnį įsivažiavimą skiepyti „AstraZaneca“ vakcina, bet dabar kokių nors didesnių problemų skiepijant šia vakcina nematome“, – kalbėjo ji.

„Be abejo, jeigu matysime, kad šitos vakcinos viena ar kita prioritetinė grupė nenori, galima svarstyti ir kitas galimybes tą vakciną naudoti (kitoms grupėms – BNS). Bet kol kas tam pagrindo neturime, nes matome, kad skiepijimas ja vyksta gana sėkmingai“, – teigė viceministrė.

Danija, Norvegija, Islandija šią savaitę laikinai sustabdė skiepijimą „AstraZeneca“ vakcina, pastebėjus, kad kai kuriems asmenims po skiepų kraujyje susidarė krešulių. Ekspertai pabrėžia, kad sprendimas prevencinis, nes iki šiol nėra nustatyta priežastinio ryšio tarp vakcinos ir šių sveikatos sutrikimų.

Austrija, Latvija, Lietuva ir Liuksemburgas sustabdė skiepijimą viena šios vakcinos siunta, po Austrijos pranešimų, kad padidėjus kraujo krešumui po skiepų mirė 49-erių slaugytoja, o dar vienai moteriai susidarė plaučių embolija. Europos vaistų agentūra (EVA) jau atmetė, kad tai gali būti susiję su vakcina.

Iš viso EVA iki kovo 9-osios buvo gavusi pranešimų apie 22 tokius atvejus, kai paskiepytiems asmenims susidarė kraujo krešulių.

Šiuo metu Lietuvoje naudojamos trys Europos vaistų agentūros patvirtintos COVID-19 vakcinos: „Pfizer“ ir „BioNTech“, „Moderna“ bei „AstraZeneca“. EVA ketvirtadienį registravus bendrovės „Johnson & Johnson“ vakciną, ruošiamasi pradėti naudoti ir ją.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (64)