Stipendijos šiemet bus skiriamos tyrimams, nagrinėjantiems keturias temas: „Nutildytų menininkų“ kūryba okupaciniu laikotarpiu“, „Sukilimai XVIII a. pab. – XIX a. vid. Vilniuje“, „Rezistencija Vilniuje XX a.“, „Vitražai, freskos, mozaikos Vilniaus mieste okupaciniu ir nepriklausomybės atkūrimo laikotarpiais, kūrinių žemėlapis“.

Kaip BNS sakė Vilniaus miesto savivaldybės tarybos narys, Istorinės atminties komisijos pirmininkas Gediminas Jaunius, tokie tyrimai ne tik padeda geriau pažinti sostinės istoriją, bet ir leidžia priimti tinkamiausius sprendimus, susijusius su istorinės atminties puoselėjimu.

„Vienas iš tų tyrimų mums greičiausiai ir bus atsakymas į tai, kokiu keliu mes turėtume eiti su tomis skulptūromis, kurios yra sovietmečiu pastatytos, bet gali būti ne iš tikrųjų sovietmečio „herojams“ skirtos, bet tam tikra prasme prisitaikant prie sovietinės nomenklatūros kuriama sava simbolika. Tokios temos greitai nuo teorinio puslapio ateina į praktiką“, – kalbėjo G. Jaunius.

Anot savivaldybės, į stipendiją gali pretenduoti Lietuvos aukštųjų mokyklų, mokslinių tyrimų institutų, mokslinių tyrimų centrų, mokslo ir studijų institucijų bei kitų istorijos tyrimų srityje veikiančių organizacijų mokslininkai, tyrėjai bei mokslininkų tyrėjų organizacijos.

Stipendijos bus įteiktos daugiausia trims nugalėtojams. Paraiškos dalyvauti konkurse priimamos iki balandžio 8 dienos.

Šias stipendijas savivaldybė skiria ketvirtus metus.

Pernai jas gavo viešoji įstaiga „Nulinis laipsnis“ (tyrėjai dr. Tomas Grunskis, dr. Martynas Mankus ir dr. Liutauras Nekrošius), architektė doc. Giedrė Ingrida Laukaitytė-Malžinskienė bei istorikė, muziejininkė, heraldikos specialistė dr. Gabrielė Jasiūnienė.

2019-aisiais konkurso būdu stipendijos buvo paskirtos istorikei ir paveldosaugininkei Donatai Armakauskaitei bei paveldosaugininkui Mariui Skerniškiui, istorikei dr. Vitalijai Stravinskienei, Literatūriniam A. Puškino muziejui, 2018-aisiais – istorikei Vidai Girininkienei.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (13)