Anot Teisingumo ministerijos pranešimo, Lietuva per susitikimą sieks plačiau diskutuoti apie Sausio 13-osios bylą tyrusių prokurorų ir teisėjų persekiojimą.

„Turime duoti deramą atkirtį Sausio 13-osios bylos teisėjų ir prokurorų persekiojimui, nes tai precedento neturintis išpuolis prieš Lietuvą. Neabejotinai imsimės visų įmanomų būdų teisės viršenybės ir nepriklausomumo principams apginti“, – sakė E. Dobrovolska.

ES teisingumo ministrai taip pat aptars kovos su nelegaliu skaitmeniniu turiniu internete, duomenų apsaugos, žmogaus teisių apsaugos, neapykantos kalbos užkardymo, šviečiamųjų veiklų vystymo bei kitus ES šalims narėms aktualius klausimus.

Lietuvos pareigūnų persekiojimą kitą savaitę ketinama svarstyti ir bendrame Europos Parlamento Piliečių laisvių, teisingumo ir vidaus reikalų komiteto bei Užsienio reikalų komiteto posėdyje.

Rusijos teisėsauga pernai gruodį paskelbė, kad Sausio 13-osios byloje nuosprendį paskelbusiems Vilniaus apygardos teismo teisėjams už akių pateikė kaltinimus dėl neva žinomai neteisėto nuosprendžio priėmimo. Taip pat pranešta, kad bus pradėta jų tarptautinė paieška.

Vilniaus apygardos teismas 2019 metų kovą daugiau kaip 60 buvusių sovietų pareigūnų, karininkų pripažino kaltais dėl nusikaltimų žmoniškumui ir karo nusikaltimų už jų vaidmenį per sovietų agresiją 1991 metų sausį. Dauguma iš jų buvo nuteisti už akių.

Lietuvos politikai pastaraisiais mėnesiais įvairiais lygiais kreipėsi paramos į ES ir NATO partnerius, siekiant apsaugoti teisėjus nuo persekiojimo.

1991 metų sausio 13-osios naktį Sovietų Sąjungos kariniams daliniams atakuojant Vilniaus televizijos bokštą bei Radijo ir televizijos komiteto pastatą žuvo 14 žmonių, šimtai buvo sužeisti.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (37)