Jis pabrėžė, kad darbą Ingridos Šimonytės Vyriausybė pradėjo gruodžio 11-ąją, likus dviem savaitėms iki pirmųjų vakcinų pristatymo į Lietuvą, o plačioms informacinėms kampanijoms, anot jo, turi būti ruošiamasi gerokai iš anksto.

„Mes turėjome labai mažai dienų. Kadangi žinome, kad viešųjų pirkimų teisės aktų pagalba mums vien tik kūrybinės idėjos užsakymas būtų kainavęs mažiausiai du mėnesius – deja, yra tokios procedūros, – tai mes kreipėmės pagalbos į šiuos kūrybiškus žmones, ir jie padarė, ką galėjo. Esame jiems labai dėkingi“, – sakė jis.

Trečiadienį ministerijos „Youtube“ paskyroje buvo patalpinti šeši pusės minutės trukmės kampanijos „Petys už laisvę“ vaizdo įrašai, kuriuose medikai pasisako už vakcinos privalumus.

Ministras pabrėžė esąs dėkingas Šaulių sąjungos Pelėdų būriui, „kuriam diriguoja Edmundas Jakilaitis“, už „savanorišką pagalbą padedant mums kurti tiek apskritai komunikacijos strategiją, tiek klipus“.

Anot jo, savanoriai šauliai veikia Visuomenės informavimo grupėje prie vyriausybės, jie paslaugas teikė nemokamai.

„Jie visa tai darė nemokamai, jie tikrai nieko neplanuoja į ateitį, su jais nenumatomos jokios ateityje papildomos sutartys“, – pabrėžė jis.

A. Dulkys tvirtino, kad informacinė kampanija bus plečiama – šiuo metu inicijuojami ir viešieji pirkimai.

„Bet noriu pasidžiaugti, kad didžioji dalis medijos, verslo, šiame periode, kol yra organizuojami viešieji pirkimai, yra sutikę nemokamai platinti tas reklamas ir prisidėti prie vakcinavimo kampanijos“, – teigė ministras.

Dulkys teigia negalintis pasakyti, kokią įtaką vakcinų perskirstymas turėtų Lietuvai

Sveikatos apsaugos ministras Arūnas Dulkys teigia negalintis pasakyti, kokią įtaką Europos Komisijai (EK) Baltijos šalių siūlomas vakcinų perskirstymo mechanizmas turėtų Lietuvai.

„Ne, mes čia tiesiog trys Baltijos ministrai iškėlėm tokį pasiūlymą, kad galėtų būti toks mechanizmas. Ar toks mechanizmas bus sukurtas, ar atsiras galinčių juo naudotis, būtų kitas klausimas“, – spaudos konferencijoje trečiadienį sakė A. Dulkys, paklaustas apie tokio mechanizmo įtaką vakcinų tiekimui Lietuvoje.

Lietuvos, Latvijos ir Estijos sveikatos apsaugos ministrai trečiadienį kreipėsi į EK, ragindami sukurti skaidrų laikiną vakcinų perskirstymo mechanizmą tarp Europos Sąjungos (ES) valstybių.

Baltijos šalių ministrai siūlo sukurti ypatingų aplinkybių mechanizmą, kuris galėtų pateisinti proporcingo paskirstymo išimtis ir laikinai paskatinti pristatymą toms valstybėms narėms, kurioms to reikia skubiausiai.

Tai, anot ministrų, turėtų būti daroma, remiantis „aiškiais ir skaidriais kriterijais, tokiais kaip vakcinų prieinamumas, vakcinacijos lygis, atvejų dažnis, mirtingumas ir naujų mutacijų paplitimas“.

Pasak A. Dulkio, tokio mechanizmo poreikis pastebėtas, kai dalis ES šalių, tarp jų ir Lietuva, nusprendė Austrijai, Čekijai ir Slovakijai laikinai paskolinti dalį vakcinų.

„Atkreipėme EK dėmesį, kad neturim tam skaidraus ir aiškaus mechanizmo“, – kalbėjo jis.

Baltijos šalių ministrai taip pat siūlo, kad vienoje iš ES valstybių narių kaupiantis nepanaudotų vakcinų pertekliui, jis galėtų būtų perskirstytas kitoms šalims, kurios šį procesą vykdo greičiau.

„Mūsų interesas vakcinuoti kuo greičiau, kuo daugiau vakcinų panaudoti pirmą, antrą, trečią ketvirtį“, – sakė A. Dulkys.

Anot jo, tokiu atveju iš kitų šalių perimtą kiekį Lietuva bei kitos valstybės joms galėtų kompensuoti vėlesniu laiku, pavyzdžiui, ketvirtą ketvirtį.

A. Dulkys tikisi, kad toks kreipimasis turėtų paskatinti platesnes diskusijas ES lygiu.

„Pripažinkime, yra tam tikras logikos trūkumas visame vakcinų skirstymo koordinaciniame mechanizme“, – kalbėjo jis.

Šiuo metu Europos vaistų agentūra (EVA) yra patvirtinusi trijų gamintojų vakcinas nuo COVID-19: „Pfizer“ ir „BioNTech“, „Moderna“ bei „AstraZeneca“.

Jų siuntos ES narėms skirstomos proporcingai pagal gyventojų skaičių.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (61)