Šių metų vasarį suėjo 30 metų, kai Islandija ir Danija oficialiai pripažino 1990 metų kovo 11 dieną atkurtą Lietuvos nepriklausomybę.

Seimo trečiadienį priimta rezoliucija Islandijos parlamentui Altingui dėkojama už greitą reakciją į 1991 metų sausio 13 dieną vykdytą Sovietų Sąjungos agresiją prieš Lietuvą.

„Dėl šio Islandijos žingsnio pasaulis turėjo progos prisiminti, kad be tiesioginių interesų egzistuoja ir istorinis teisingumas, tautų apsisprendimo teisė ir valia, galiausiai – moralė“, − sakoma rezoliucijoje.

Antrojoje Seimo rezoliucijoje pažymima, kad prieš trisdešimt metų žengtas Danijos žingsnis buvo labai svarbus savo nepriklausomybę tarptautinėje bendruomenėje įtvirtinančiai Lietuvai.

„Danija, niekada nepripažinusi Lietuvos sovietinės okupacijos ir aneksijos, aktyviai rėmė šalies siekius įsitvirtinti tarptautinėse organizacijose – įsijungti į Europos saugumo ir bendradarbiavimo organizaciją, tapti NATO ir Europos Sąjungos nare“, − rašoma dokumente.

Islandija yra pirmoji šalis, po 1990-ųjų kovo 11-osios pripažinusi Lietuvos nepriklausomybę, tai islandai padarė 1991 metų vasario 11 dieną, netrukus Islandijos pavyzdžiu pasekė Danija.

1991 metų vasario 28 dieną pasirašytas bendras protokolas „Dėl Danijos ir Lietuvos bendradarbiavimo“, kurį pasirašė tuometiniai Danijos ir Lietuvos užsienio reikalų ministrai.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (22)