Užsiminė apie žodžio laisvę ir švietimą

Šalies vadovas spaudos konferencijos metu antradienį, kalbėdamas apie Stambulo konvenciją, pabrėžė, jog šį dokumentą būtina tinkamai išdiskutuoti. Jo teigimu, atsiranda vis daugiau kokybiškų diskusijų.

Stambulo konvencija yra rimtas dokumentas, kuriame yra kalbama tiek apie smurtą prieš moteris, tiek ir įvedama sąvoka „socialinė lytis“, tai pakankamas naujadaras mūsų politinėje leksikoje. Tikrai atidžiai jį nagrinėju, vertinu įvairius jo momentus. Matau, kad kai kurios nuostatos yra susijusios ir su tam tikromis pasekmėmis mūsų švietimui, net ir žodžio laisvei.

Todėl šį dokumentą mes turime labai gerai apsvarstyti. Todėl ir sveikinu sprendimą vis dėl to diskutuoti, dėl paties ratifikavimo apsispręsti vėliau. Šiandien man labiausiai trūksta kultūringų diskusijų“, – apie diskusijas dėl Stambulo konvencijos antradienį kalbėjo G. Nausėda.

Jis teigė, kad palaiko Seimo sprendimą šį klausimą svarstyti tik rudens sesijoje, po ilgų ir kokybiškų diskusijų.

Būtent prezidento žodžiai, kuriais jis tikino, kad: „Aš jį (Stambulo konvencijos dokumentą – aut. past.) tikrai labai atidžiai nagrinėju, vertinu įvairius jo momentus ir matau, kad kai kurios jo nuostatos yra susijusios ir su tam tikromis pasekmėmis mūsų švietimui ir netgi žodžio laisvei“, atkreipė Lietuvos moterų teisių įtvirtinimo asociacijos dėmesį.

Gitanas Nausėda

Tikrovės neatitinkantis argumentas

Lietuvos moterų teisių įtvirtinimo asociacija, vienijanti 16 Specializuotos kompleksinės pagalbos centrų, teikiančių pagalbą smurtą artimoje aplinkoje patyrusiems asmenims visoje Lietuvoje, yra įsitikinusi, kad tiek žodžio laisvė, tiek laisvė gyventi be smurto yra pamatinės žmogaus laisvės.

Šiuo metu Lietuvoje per metus gaunama 58,5 tūkstančio pranešimų apie smurtą artimoje aplinkoje. Net 60 procentų asmenų patyrusių smurtą niekur nepranešė.

„Kodėl? Nes bijo visuomenėje įprasto aukos kaltinimo. Šiandien smurto artimoje aplinkoje aukos gali sakyti, kad jų laisvė, taip pat ir žodžio, yra apribota jei jos jaučiasi neišgirstos, nepriimtos, neatliepta į jų pagalbos prašymą. Jas ginančiame dokumente (Stambulo konvencijoje) nėra ir negali būti laisvių supriešinimo.

Labai apmaudu, kad LR Prezidentas, vietoj to, kad suvienytų klaidingai interpretuojamų terminų ir sąvokų kiršinamą visuomenę, lengva ranka pametėjo dar vieną labai galingą ir visiškai tikrovės neatitinkantį argumentą – pavojų žodžio laisvei.

Prašome ir tikimės, kad LR Prezidentas Gitanas Nausėda paaiškins ir pagrįs savo teiginį, o kartu išreikš palaikymą kovai su smurtu veiklą paskyrusioms organizacijoms, palaikydamas Stambulo konvencijos ratifikavimą“, – rašoma asociacijos išplatintame pranešime.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (578)