„Šiandien bus priimti tie sprendimai, kurie buvo pristatyti ekspertų tarybos dėl prekybos institucijų. Be to, kadangi nemažas būrys savivaldybių išreiškė norą įgyvendinti pilotinį testavimo kaupiniais metodą savo ugdymo institucijose, tai toms savivaldybėms šita teisė šiandien bus suteikta“, – trečiadienį pirmojo Seimo pavasario sesijos posėdžio metu žurnalistams sakė I. Šimonytė.

Pasak jos, Vyriausybė trečiadienį priims ir pakeitimus dėl kultūros įstaigų. Tiesa, sprendimų dėl atskirų atlaisvinimų savivaldybėse dar teks palaukti.

„Buvo planų, kad šiandien galėtume nustatyti lengvesnius apribojimus savivaldybėse, kuriose epidemiologinė situacija yra geresnė nei kitose – kurios yra geltonos arba švelniai rausvos, tačiau kadangi šią savaitę gausime sekoskaitos tyrimų duomenis, mūsų ekspertai įvertins, kur ir kokiu mastu yra paplitę įvairūs viruso štamai.

Tuomet jau kitą savaitę – pirmadienį – svarstysime, koks judėjimo ribojimų režimas būtų reikalingas, kai baigsis visuotinis ribojimas, ir ar reikia toliau riboti judėjimą į ir iš atskirų savivaldybių. Taip pat – kokios veiklos gali būti tose sėkmingesnėse savivaldybėse“, – teigė premjerė.

I. Šimonytės teigimu, testavimo apimtys labai priklauso nuo pačių savivaldybių pastangų, o rezultatai kol kas nėra tenkinantys.

„Tokių savivaldybių, kurios testuoja daugiau nei 2 proc., kas, mūsų nuomone, yra saugus lygis, Lietuvoje dar absoliuti mažuma. Norėtume, kad to siektų dauguma savivaldybių ir tada tas spalvinis fonas atrodytų truputį kitaip, bet, turint omeny tas savivaldybes, kuriose ir testavimo rezultatai yra palankūs, ir atvejų statistika palanki, kitą savaitę tikrai galėsime kalbėti apie platesnius ir veiklų, ir ugdymo atlaisvinimus“, – pridūrė Vyriausybės vadovė.

Pasisakė apie darbo principus ir pandemijos eigą

I. Šimonytė sveikino ir į pirmąjį pavasario sesijos posėdį susirinkusius Seimo narius. Ji trumpai aptarė, ką šiai sesijai siūlo Vyriausybė.

„Norėčiau pasakyti, kad Vyriausybės siūlymai atitinka tuos du principus, apie kuriuos kalbėjome, kai teikėme Vyriausybės programą. Pirmiausia – principą „mažiau yra daugiau“. Stovėdama prie spaudos viena ausimi girdėjau įvairių komentarų apie tai, kad kažkam labai trūksta projektų. Trūksta ne projektų, bet tempo tuos projektus svarstant“, – sakė I. Šimonytė.

Ji įvardijo ir antrąjį principą – „rimtoms reformoms – rimtas darbas“.

„Reformos, kurios yra suplanuotos Vyriausybės programoje, Seimui bus teikiamos po to, kai bus tinkamai parengtos, išdiskutuotos, o planuojamos jos jau dabar. Taip pat artimiausiais mėnesiais bus patvirtinti pažangos planai“, – aiškino premjerė.

„Kalbant apie turinį ir tuos įstatymų projektus, kuriuos įvertinčiau kaip esminius, tai turbūt yra projektai, kurie susiję su esama situacija, t. y. pandemija. Ir nors situacija aiškiai geresnė nei tada, kai Vyriausybė pradėjo darbą (...), tačiau yra ir komplikacijų, nes Europos šalyse pakankamai spėriai paplito įvairios viruso mutacijos. Tad Vyriausybė gana atsargiai priima sprendimus dėl karantino laisvinimo“, – tęsė ji.

Pirmadienį vidaus reikalų ministrė Agnė Bilotaitė po Vyriausybės ekstremalių situacijų komisijos (VESK) posėdžio sakė, kad po kovo 15 dienos judėjimo ribojimai turėtų laisvėti. Tiesa, juos palikti siūloma juodojoje zonoje pagal epidemiologinę situaciją esančiose savivaldybėse.

Kovo 10 dienos duomenimis, į juodųjų savivaldybių sąrašą patenka šios savivaldybės: Kalvarijos, Marijampolės, Varėnos rajono, Šalčininkų rajono, Švenčionių rajono, Širvintų rajono, Kupiškio rajono ir Visagino. Tai reiškia, kad šiose savivaldybėse naujų atvejų skaičius per 14 dienų 100 tūkst. gyventojų viršija 500, arba teigiamų testų rezultatų dalis nuo visų atliktų tyrimų sudaro daugiau nei 10 proc. per 7 dienas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (621)