Kaip sakė LSDP frakcijos narys Julius Sabatauskas, „Vyriausybę kamuoja idėjų badas“. Pasak jo, Vyriausybė neturi idėjų, kaip tinkamai susistatyti prioritetus.

„Galima jausti tam tikrą praeities kvapą, kadangi šis priemonių planas greičiausiai ištrauktas iš apdulkėjusių 2008-2012 metų kadencijos priemonių, sumaišius likučius su smulkesniais ir neretai jau veikiančiais pasiūlymais“, – spaudos konferencijoje kalbėjo J. Sabatauskas.

J. Sabatausko teigimu, daugelis siūlomų priemonių apima mažą svarbių sričių dalį.

„Ką apie Vyriausybės prioritetus sako tai, kad kovai su korupcija skirti vos du punktai? O Vyriausybė žada peržiūrėti, pavyzdžiui, ikiteisminio tyrimo metu sudaromo protokolo parengimo tvarką. Nejaugi tokiomis priemonėmis Vyriausybė mano atkursianti žmonių pasitikėjimą teisingumu?“, – retoriškai svarstė politikas, pavadinęs Vyriausybės požiūrį paviršutinišku.

Jis taip pat teigė, kad moderniomis formuluotėmis kai kuriais Vyriausybės planais gali būti stiprinamos stambaus verslo pozicijos.

„Ypatingai grėsmingai atrodo ir valdančiųjų noras privatizuoti viešąsias paslaugas ir valstybines įmones“, – pažymėjo J. Sabatauskas.

Sysas: Vyriausybė prastai pasiruošė pavasario sesijai

Savo ruožtu frakcijos seniūnas Algirdas Sysas atkreipė dėmesį, kad Vyriausybė registravo itin nedaug projektų Seimo pavasario sesijai.

„Didžioji dalis pateiktų projektų yra išvis neregistruotų. Dar tiek daug neregistruotų įstatymų man neteko pradedant sesiją matyti. Iš registruotų projektų didesnę dalį sudaro senosios Vyriausybės įstatymų projektai. Aš darau tada išvadą – galbūt tai yra nuotolinio darbo rezultatai. Ar tai yra Vyriausybės komandos neveiklumas, ar abejingumas?“, – svarstė A. Sysas.

Jo teigimu, Vyriausybė nepildo savo pažadų.

„Taip prastai pasiruošti pavasario sesijai – man neteko (matyti – aut.p.). Reikia prisiminti, ką šnekėjo laimėdami rinkimus, eidami į valdžią – labai daug gražių žodžių. Deja, turinys yra visiškai kitoks“, – teigė socialdemokratų frakcijos seniūnas.

2020 12 11 Ingrida Šimonytė Seime prisiekiant vyriausybei

Jis Vyriausybės programos įgyvendinimo plane pasigedo socialinių problemų sprendimo būdų ir planų, kaip reikės atsigauti po pandemijos.

„Konkrečių dalykų – jie turėtų atsispindėti pavasario darbuose – nematome. Vienintelis konkretesnis, jei kalbame apie gyventojų kokybę, tai valstybės pareigūnų, savivaldybių ir biudžetinių įstaigų darbuotojų pareigybinė alga – vadinamasis koeficientas“, – pažymėjo A. Sysas.

Pasak Seimo nario, Vyriausybės planai nėra ambicingi.

„Socialinėje srityje yra virš 50 priemonių, veiksmų. Šiems metams numatyti tik 7 dalykai, ką reikia padaryti. Iš jų numatyti du įstatymai, vienas rimtas dalykas – Europos direktyva dėl nepakeičiamų atostogų tėveliams. (…) Visi kiti darbai – tik sukurti kažką, pavyzdžiui, peržiūrėti pensijų indeksavimo tvarką. Pažiūrės ir kas iš to? Būtų kažkoks konkretus dalykas, ką mes padarysime su tomis pensijomis“, – kalbėjo A. Sysas.

Sabutis: planai nuvilia

Tuo metu parlamentaras Eugenijus Sabutis teigė, kad Vyriausybė neįsiklausė į daugelį pasiūlymų.

„Aš, kaip politikos naujokas, tikrai nuoširdžiai ir per daug naiviai klausiausi naujų valdančiųjų pažadų“, – sakė LSDP frakcijos narys.

Anot E. Sabučio, Vyriausybės priemonių įgyvendinimo plane trūksta konkrečių darbų ir kartu planuojama per daug naujų analizių.

„Iš savivaldos, regionų plėtros pusės noriu pasakyti, kad, deja, neradau to, ką tikėjausi surasti. Lietuvos savivaldybių asociacija šiai Vyriausybei, kai jos programa buvo patvirtinta, pateikė didelį dokumentą, kur prie kiekvieno programos punkto buvo parašyti konkretūs darbai, ką ši Vyriausybė galėtų daryti, tačiau to nėra. Regionų plėtros taryboms naujų galimybių suteikta nėra – labai daug yra įsipareigojimų analizėms, tačiau regionų tarybos neturi laiko laukti“, – pastebėjo E. Sabutis.

Eugenijus Sabutis

Jo teigimu, dokumente nėra numatytų darbų ir savivaldybių savarankiškumo didinimui.

„Tenka jį nagrinėjant nusivilti“, – akcentavo parlamentaras.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (156)