„Jei pažiūrėtume į Lietuvos imunizacijos procentą, jis jau siekia beveik 17 proc., pirma doze vakcinuota beveik 7,5 proc. gyventojų, antra doze – 3 proc., turintys antikūnų – 1 proc., ir persirgusieji – 5 proc., taip kad 17 proc. mūsų gyventojų jau turi imunizaciją“, – antradienį interviu Lietuvos radijui sakė A. Dulkys.

Ministras taip pat atmeta kritiką, kad vakcinacijos procesas vyksta per lėtai, kaupiasi vakcinos likučiai. A. Dulkio duomenimis, yra sunaudota per 90 proc. gautos vakcinos, o nepanaudotos vakcinos skaičius išauga gavus naujas siuntas.

„Sunaudota yra virš 90 proc. vakcinos, jei vakar rytą pasitikom su 328 tūkst. vakcinų dozių, visos jos buvo paskirstytos, centriniuose sandėliuose nieko nebuvo. Vakar pas mus atvyko papildoma vakcinų dozė, šiandien atvyks dar „AstraZenecos“ virš 30 tūkst., jeigu šiandien dieną kas nors užmestų akį į atvirus duomenis, kuriuos mes teikiam, vėl pamatys kažkokį likutį bet vakcinos turi iškeliauti po savo darbo vietas“, – kalbėjo ministras.

Paskutiniais pirmadienį skelbtais Statistikos departamento duomenimis, šiuo metu Lietuvoje viena arba dviem vakcinos dozėms paskiepyta 210 tūkst., arba 7,5 proc., Lietuvos gyventojų. Paskiepyta beveik trečdalis (apie 31 proc.) gyventojų, vyresnių nei 80 metų.

Šalyje naudojamos trys Europos vaistų agentūros (EVA) patvirtintos COVID-19 vakcinos: „Pfizer“ ir „BioNTech“, ir „Moderna“ bei „AstraZeneca“.

COVID-19 vakcinos atsisakę gyventojai turės galimybę persigalvoti ir pasiskiepyti vėliau

Sveikatos apsaugos ministras Arūnas Dulkys atkreipia dėmesį, kad visiems COVID-19 vakcinos atsisakiusiems gyventojams bus sudaryta galimybė nuo koronaviruso pasiskiepyti vėliau.

„Žmonės vėliau vėl galės skiepytis, nes pas mus dabar nėra jokios nustatytos tvarkos, kad jeigu tu vieną kartą atsisakei, jau nebegalėsi būti paskiepytas“, – LRT radijui teigė A. Dulkys.

Ministras akcentuoja, kad vienoje prioritetinėje grupėje paskiepijus visus norinčius yra pradedama skiepyti kita gyventojų grupė pagal prioritetų eilę, siekiant, jog vakcinacijos procesas neužsilaikytų.
„Tiesiog pagal mūsų tvarką vakcinavimo centrai, kai jie apklausia tuos sąrašus, kurie buvo numatyti, ir jeigu jau neatsiliepia, jie juda į prioritetinę kitą grupę ir tada joje vakcinuoja, jeigu joje neatsiliepia, tada dar į kitą ir taip iki sąrašo pabaigos“, – paaiškino A. Dulkys.

„Taip kad yra gyvas judėjimas, nes dėl to tikrai nesiruošiame užlaikyti vakcinų ar proceso. O tie, kurie suabejojo, tai galės sugrįžti į procesą vėliau“, – pridūrė jis.

Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) teigia, kad vakcinacijos tempai Lietuvoje pastarosiomis savaitėmis stabiliai auga. Paskutinę vasario savaitę gamintojai pristatė 40 tūkst. vakcinos dozių, o gyventojų paskiepyta 48,5 tūkst., naudojant ir anksčiau gautas vakcinas. Per pirmąją kovo savaitę pristatyta 48,4 tūkst. vakcinos dozių, panaudota 57,3 tūkst.

SAM duomenimis, efektyviausiai paskirtas vakcinos dozes sunaudoja Alytaus miesto, Anykščių rajono, Birštono, Biržų, Jurbarko, Kaišiadorių, Kauno, Kelmės, Kretingos, Molėtų rajonų, Neringos, Pakruojo rajono, Pasvalio., Rokiškio, Šiaulių, Šilalės, Utenos ir Zarasų rajonų savivaldybės.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (134)