Apie tai žurnalistai pirmadienį diskutavo „Žinių radijo“ laidoje „Įvykiai ir komentarai“.

Kaip sakė Delfi apžvalgininkas Vladimiras Laučius, priežastis, dėl kurių traukiasi Komunikacijos grupės patarėjai, gali būti suprantamos.

„Tai tokia sritis, kur labiausiai matoma ir girdima, kaip atrodo ta prezidento komunikacija, pats prezidentas galbūt daug reikšmės linkęs teikti būtent komunikacijai“, – pažymėjo V. Laučius.

Panašiai kalbėjo ir naujienų agentūros BNS Lietuvos naujienų redaktorė Jūratė Damulytė.

„Galbūt išsiskyrė komandos narių ir paties prezidento požiūriai. Niekas labai nedaugžodžiauja, aiškindami tas priežastis, bet galime jas nuspėti. Matėme įvairių situacijų, kur ta komunikacija sukeldavo nemažai kritikos, buvo išbalansuota. Vieni žmonės gali sakyti, kad nebuvo pakankamai įsiklausoma į patarimus – gal tai yra pretekstas. Aš suprantu, kad patarėju būti sunku, kai nelabai reikia ir nelabai paisoma patarimų“, – sakė J. Damulytė.

Svarstoma, kodėl pasitraukė A. Budrytė

Kalbėdamas apie A. Budrytės pasitraukimą iš prezidentūros kanclerės pareigų, V. Laučius teigė, kad šio žingsnio priežastys gali būti įvairios.

„Turime nepamiršti, kad A. Budrytė buvo G. Nausėdos, kaip kandidato į prezidentus, rinkimų štabo vadovė ir per ją bei kai kuriuos kitus jau pasitraukusius iš prezidento patarėjų pareigų žmones, buvo tvarkomi ir rinkimų kampanijos finansiniai reikalai.

Prisiminkime (...) buvo kalbėta apie tuos pranešimus dėl galimo nurodymo spec. tarnyboms rinkti informaciją apie kandidato į prezidentus G. Nausėdos aplinką 2019 metais ir tarp tų pavardžių – žmonių, apie kuriuos informacija galimai buvo renkama, buvo ir A. Budrytė bei jau pasitraukęs patarėjas A. Zabarauskas“, – priminė Delfi apžvalgininkas.

Pasak jo, A. Budrytė galbūt nenorėjo šia tema liudyti.

„Galbūt kanclerė turi ką pasakyti tuo klausimu ir prevenciškai pasitraukė iš pareigų tam, kad nereikėtų kur nors liudyti šiais klausimais, nes neidama tų pareigų ji gali atsisakyti liudyti“, – svarstė V. Laučius.

Gitanas Nausėda, Antanas Bubnelis

Tuo metu J. Damulytė taip pat kalbėjo, kad A. Budrytės pasitraukimas kelia klausimų.

„Labiausiai neaišku ir jokios informacijos apskritai nėra apie tai, kodėl tas bene artimiausias žmogus iš buvusios komandos prezidento rinkimų štabo – A. Budrytė, kanclerė pasitraukė ir kokios ten priežastys. Jas būtų labai įdomu sužinoti, bet apie tai informacijos kol kas labai šykštu“, – teigė BNS Lietuvos naujienų redaktorė.

Prezidentūra pasimetusi?

Savo ruožtu „IQ“ žurnalo vyr. redaktorius Ovidijus Lukošius laidoje kalbėjo, kad prezidentas G. Nausėda neranda Lietuvos politikoje sau vietos.

„Prezidentas neranda savo vietos Lietuvoje po padange, ypač karantino laikotarpiu. Prezidentas nesugeba būti tuo moraliniu autoritetu, kurio daugelis turbūt vis tiek tikisi, nes tai yra tiesiogiai išrinktas politikas, kuris paprastai turi aukštą reitingą“, – atkreipė dėmesį O. Lukošius.

Pasak jo, pasimetimas pasijaučia ir kalbant apie prezidento santykius su valdančiaisiais.

„Konservatoriai jaučia jėgą, kadangi tų akibrokštų yra ir iš prezidento pusės, tai kiekvienas veiksmas sukelia tam tikrą atoveiksmį“, – pažymėjo „IQ“ žurnalo vyr. redaktorius.

Jo nuomone, į konfliktą su konservatoriais pirmiausia ėjo būtent prezidentūra.

V. Laučius taip pat komentavo, kad pastaruoju metu valdžioje vyksta „stumdimasis dėl galių“, kurio iniciatorių įvardinti nėra lengva.

„Susidaro įspūdis, kad prezidentas lyg ir norėjo, jog Seimo rinkimai pasibaigtų maždaug taip, kaip pasibaigė, bet kartu nei jis, nei jo komanda nebuvo numatę savo tolesnio veikimo vidaus politikoje ir komunikacijos strategijos. Toks įspūdis, kad prezidentūra šiek tiek sutrikusi“, – pastebėjo V. Laučius.