Jau žinoma, kad Vilnius atrinko dar tris mokyklas, kuriose bus grąžinti mokytis kontaktiniu būdu pradinių klasių moksleiviai. Skelbiama, kad projektas bus vykdomas Baltupių progimnazijoje, J. Basanavičiaus progimnazijoje ir „Vyturio“ pradinėje.

Kaip „Delfi“ komentavo Vilniaus miesto savivaldybės atstovas spaudai Paulius Vaitekėnas, kol kas kalbėti, kuriose dar mokyklose galėtų būti vykdomas šis projektas yra sunku. Taip pat, kol nėra įvykdytos tėvų apklausos, nėra paprasta atsakyti, kiek galėtų ir klasių grįžti mokytis.

„Dar turime nemažai pokalbių ir su mokyklos bendruomene, kas bus vykdoma šią savaitę, todėl šiai minutei tikrai būtų sunku diskutuoti apie apklausų rezultatus, kol jos nėra atliktos.“

Paklaustas, ar nėra taip, kad didžioji dalis tėvų nelabai norėtų šio projekto vykdymo, P. Vaitekėnas aiškino, kad ir Kunigaikščio Gedimino progimnazijos atveju, ir dabar yra visokių nuomonių.

„Aišku, pirmu atveju, ir antru daugiausia teigiamų, bet turime ir kitokių, kadangi tėveliams kyla pačių įvairiausių klausimų. Kartais tie klausimai tikrai yra aktualūs ir sprendžiami, kartais yra visiškai nesusiję.“

Pasak jo, bus vėl žiūrima, kaip projekto vykdymas seksis atrinktose mokyklose ir kaip reaguos tėvai, kad toks mokinių grąžinimas galėtų būti toliau vykdomas.

Skubiai vykdo švietimo bendruomenių apklausas

Kauno miesto atstovė spaudai Aušrinė Vaščėgaitė trumpai komentavo, kad šiuo metu jų savivaldybė yra „svarstymo procese“. Ji negalėjo pateikti duomenų, kiek mokyklų išreiškė norą prisijungti prie šio projekto.

Klaipėdos miesto atstovė spaudai Aušra Lukauskienė sakė, kad dalyvauti šiame projekte galbūt sutiktų dvi pajūrio mokyklos.

„Kol kas dvi mokyklos domėjosi – „Vaivorykštės takas“ ir galbūt dar viena. Tačiau kol kas dar yra renkami duomenys, šiuo atveju yra labai svarbus tėvų sutikimas dalyvauti.“

Atstovė spėjo, kad jų savivaldybėje gali atsirasti daugiau nenorinčių tai daryti.

Šiaulių miesto meras Artūras Visockas komentavo, kad tikslų atsakymą žinos antradienį, bet dabar yra apsisprendę bandyti tai daryti.

„Bet žinote, nuo mūsų apsisprendimo priklauso viena dalis, o kita dalis – nuo bendruomenės. Turime numatę konkrečią mokyklą pietiniame miesto rajone, jos direktorius yra Kęstutis Šaltis (Šiaulių „Sandoros“ progimnazija – „Delfi“) . Man atrodo, kad tas procesas įvyks, nors ir nenoriu įvykiams užbėgti už akių. Rytoj bus gauta visiškai tiksli informacija, bet man nuojauta kužda, kad kažkur 90 proc., jog šį dalyką darysime.“

Šiaulių mero teigimu, kol kas bus bandoma įgyvendinti šį projektą vienoje mokykloje, bet jeigu jis pasiseks, tuomet tai kopijuoti galėtų ir kitos ugdymo įstaigos.

„Truputį gaila, kad kryptis yra pasirinkta ne ta. Švietimo ministerijos pagrindinė kryptis yra pradinis ugdymas, kas yra labai svarbu, bet taip pat svarbu ir abiturientai. Mes labiau norėtume tuos burbulus daryti ir apimti visus abiturientus. Tų žmonių likimai irgi yra labai svarbūs, nes jiems tai yra svarbūs metai.“

Artūras Visockas

Pasak jo, dvyliktokai jau yra brandūs žmonės ir bendras tikslas telkia tiek tėvus, tiek moksleivius. Paklaustas, ar jau žino, kaip reaguoja pradinukų tėvai į šį siūlymą, A. Visockas mano, kad bent jau abiturientų atveju turėtų sutikti visi.

„Pradėsime nuo vienos, nes norisi, kad pasisektų. Aš tikiu, kad toje mokykloje pasiseks, tai bus sėkmės pavyzdys ir po kelių savaičių galėsime prijungti ir kitas mokyklas.“

Panevėžio miesto savivaldybės mero pavaduotojas Lauras Jagminas „Delfi“ infomavo, kad kol kas nei viena šio miesto mokykla nepareiškė noro dalyvauti šiame projekte, bet jų švietimo skyrius paprašė mokyklų vadovų apklausti savo bendruomenes, ar vis dėlto būtų norima dalyvauti šiame projekte. Rezultatai turėtų paaiškėti antradienio ryte.

„Tai yra gana jautrus klausimas, kadangi liečia visą švietimo bendruomenę, jos administraciją, aptarnaujantį personalą, tai sutarėme, kad laukiame iš jų informacijos iki šios darbo dienos pabaigos. Tai yra, iš tikrųjų, labai sudėtingas ir kol kas Vyriausybė nėra parengusi nutarimo, kokia tvarka tas procesas turėtų veikti.“

Mero patarėjo nuomone, jis labai abejoja, ar jų mieste atsiras norinčių dalyvauti mokyklų šiame projekte, mat jau greitai Velykos ir pradinukų atostogos. Pasak jo, tėvai galbūt norėtų, kad vaikai grįžtų į mokyklas, bet šiuo atveju tas grįžimas nėra paprastas, todėl lieka neaišku, ar jis įvyks.

Mažesnės savivaldybės irgi norėtų pabandyti

Alytaus miesto mero pavaduotoja Jurgita Šukevičienė kol kas nieko konkretaus negalėjo pasakyti šiuo klausimu, aiškino, jog dar vykdomos bendruomenės apklausos. Tačiau ji pati teigiamai vertintų, jeigu mokyklos sutiktų prisijungti prie šio projekto.

„Visi jau pasiilgę to kontaktinio mokymo, bet dar kol kas konkrečių veiksmų nėra imtasi. Vienoje mokykloje buvo įvykdyta apklausa, tai apie 80 proc. tos mokyklos tėvų norėtų šio projekto vykdymo, o likę procentai – nepritartų.“

Radviliškio r. mero pavaduotojas Mindaugas Pauliukas teigė, kad šią akimirką vaikams yra suteikiamos galimybės mokytis mokykloje, jeigu jie neturi galimybių to daryti namuose.

„Kol kas apklausos rezultatų mes neturime, bet, mano subjektyvia nuoone, tai būtų teisingas žingsnis. Pagal kitų šalių praktiką matosi, kad jis būtų reikalingas. Aišku, aš ne specialistas (...), bet jeigu nebūtų labai daug prieštaraujančių, manau, kad būtų gerai tai pradėti daryti.“

Mokykla

Šalčinininkų r. savivaldybės Švietimo ir sporto skyriaus vedėja Regina Markevič komentavo, kad praėjusį penktadienį ši galimybė buvo aptarta su direktoriais.

„Šiandien kalbėjau su mokyklomis ir mokyklų direktoriai turi pasitarimus su tėvais. Rytoj jau turėtume apsispręsti, o trečiadienį dar bandytume su Visuomenės sveikatos biuru rasti bendrą sutarimą, kaip padaryti, kad mobilusis punktas nuvyktų į vietą, nes daliai tėvų vykti į Šalčininkus yra problemiška. Dažnai šeimos gyvena ir su seneliais.“

Jos teigimu, įgyvendinti šį projektą nėra taip lengva, kaip galėtų atrodyti ir kyla labai daug logistikos klausimų ir suderinimo.

„Mums pirmiausia reikia susitarti dėl testavimo proceso ir kaip atrodytų tas pirmasis testavimas, kuris turėtų būti atliktas mobiliajame punkte. Neaišku, ar reiktų vežti visą namų ūkį, jeigu šeimoje gyvena ir seneliai. Turime tikrai tokių klausimų, kuriuos dar reikia išsiaiškinti.“

ŠMSM „Delfi“ taip pat nurodė, kad kol kas laukia savivaldybių sprendimo iki antradienio vakaro, o galutiniai duomenys bus trečiadienio ryte.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (216)