Kaip po VESK posėdžio surengtoje spaudos konferencijoje sakė vidaus reikalų ministrė A. Bilotaitė teigė, kad situacija stabili.

„Nepaisant to, kad mes turėjome atlaisvinimus, matome, kad situacija stabilizavosi, netgi nežymiai gerėja, turime neigiamą pandemijos pagreitį, sumažėjo mirtingumas“, – sakė ministrė.

Ji teigė, kad po kovo 15 dienos judėjimo ribojimai turės laisvėti, tik siūloma „juodose“ savivaldybėse toliau tęsti judėjimo ribojimus.

„Matydami labai skirtingą situaciją, kad kai kurios savivaldybės turi gerokai blogesnę situaciją. Matome, kad yra net 8 juodos savivaldybės, jose susirgimų skaičius 100 tūkst. gyventojų per 14 dienų viršija 500.

Tai mūsų siūlymas būtų, kad judėjimas turėtų atlaisvėti tarp visų savivaldybių, bet kalbant apie „juodas“ savivaldybes, kuriose susirgimų skaičius ženkliai didesnis, turėtų būti taikomas ribojimas judėjimo įvažiuojant ir išvažiuojant iš savivaldybių“, – spaudos konferencijoje pirmadienį teigė ministrė A. Bilotaitė.

Kovo 8 dienos duomenimis, į juodųjų savivaldybių sąrašą patenka šios savivaldybės: Kalvarijos, Vilkaviškio rajono, Varėnos rajono, Šalčininkų rajono, Švenčionių rajono, Panevėžio rajono, Kupiškio ir Biržų rajono. Tai reiškia, kad šiose savivaldybėse naujų atvejų skaičius per 14 dienų 100 tūkst. gyventojų viršija 500 arba teigiamų testų rezultatų dalis nuo visų atliktų tyrimų sudaro daugiau nei 10 proc. per 7 dienas.

Žemėlapis

Paprašyta patikslinti, kaip tai turėtų atrodyti, A. Bilotaitė tikino, kad pats mechanizmas bus sukurtas artimiausiu metu.

„Principas turėtų būti toks, kad policijos pareigūnai turėtų kontroliuoti įvažiavimą ir išvažiavimą iš šių savivaldybių. Manau, kad mes dar išgryninsime patį mechanizmą su policijos departamentu, tai bus padaryta artimiausiu metu“, – aiškino ministrė.

„Žinia yra tokia, kad mūsų siūlymas, kad nuo kovo 16 dienos visose savivaldybė tas judėjimas būtų leidžiamas, nebeliktų šio ribojimo, išskyrus tas savivaldybes, kur ženkliai blogesnė situacija“, – sakė A. Bilotaitė.

Agnė Bilotaitė

Ji teigė, kad sekmadieniais bus vertinama bendra situacija.

„Mintis tokia, kad sekmadienį turėtų būti apžvelgiama situacija ir įvertinami paskutinių dviejų savaičių skaičiai. Ir pagal tai sprendžiama, kokiai grupei priklauso ta savivaldybė“, – teigė A. Bilotaitė.

Vidaus reikalų ministrė aiškino, kad dėl atskirų karantino sąlygų atlaisvinimų savivaldybėse dar bus sprendžiama.

„Šiaip buvo priimtas sprendimas šiandien, kad dar reikia padiskutuoti ir išsigryninti, kokie konkretūs atlaisvinimai galėtų būti. Visi sutaria, kad motyvavimas ir atskiri režimai turėtų būti, bet susitarti dėl konkrečių priemonių, kokios jos turi būti, kad nesukurtų tam tikro traukos centro ir joms būtų pasiruošta, tam dar reikia detalesnių ir gilesnių diskusijų“, – spaudos konferencijoje sakė VESK pirmininkė A. Bilotaitė.

Kokie ribojimai galios Velykų savaitgaliui VESK svarstys kitame posėdyje.

„Mes apie tai galvojame ir svarstome. Pirmiausia, žinodami, kad ekspertų taryba diskutuos ir pateiks savo argumentus, kitame VESK posėdyje taip pat turėtume tai svarstyti, pateikti savo galimus siūlymus“, – sakė ji.

Spręs per mažo testavimo problemas

Ministrė A. Bilotaitė taip pat pabrėžė, kad testavimo apimtys Lietuvoje vis dar netenkina.

„Nepaisant to, kad praėjusią savaitę buvo toks nedidelis progresas, matomas nedidelis augimas, bet skaičiai nėra pakankami. Mes vis dar matome, kad yra net 4 savivaldybės, kuriose testavimo apimtys nesiekia 1 procento. Ir tik 11 savivaldybių, kuriose testavimo apimtys yra didesnės nei 2 procentai“, – situaciją pristatė A. Bilotaitė.

VESK vadovė teigė, kad šią situaciją ruošiamasi spręsti ir pakankamai testuojančias savivaldybes skatinti karantino priemonių atlaisvinimu.

„Mūsų raginimas yra savivaldybės, kad jos aktyvintų šį procesą, tikrai yra galimybės savivaldybių vadovybėms paskatinti jų pavaldume esančias įmones, įstaigas, administracijas aktyviau testuotis. Taip pat aktyviau įsitraukti į protrūkių kontrolę.

Ir dar viena žinia, mes matome tikrai gerėjimą kai kuriuose savivaldybėse, yra siūlymas ieškoti motyvavimo tam tikrų priemonių, kurios būtų tam tikra paskata toms savivaldybėms, kuriose tiek susirgimų skaičius, tiek tyrimų testų skaičius yra žymiai geresnis, kad jos gautų papildomus bonusus, susijusius su karantino atlaisvinimu“, – teigė A. Bilotaitė.

Delfi primena, kad Vyriausybė pratęsė karantiną iki kovo 31 dienos. Judėjimo ribojimas tarp šalies savivaldybių pratęstas iki kovo 15 dienos.

Nuo kovo 10–osios bus atnaujinti transporto priemonių vairavimo praktiniai mokymai ir egzaminai, neformaliojo suaugusiųjų švietimo užsiėmimai atvirose erdvėse, kai dalyvauja ne daugiau kaip 5 asmenys. Jau nuo šio šeštadienio leidžiami dviejų namų ūkių susitikimai atviroje erdvėje.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (603)