Net neabejojame, kad puikiai žinote, kada minima Lietuvos Nepriklausomybės atkūrimo diena, tačiau ar galėtumėte pasakyti, kiek deputatų balsavo už nepriklausomos Lietuvos valstybės atstatymą ar kada visišką Lietuvos nepriklausomybę pripažino Rusijos Federacija?

Jau septintąjį kartą rengiamas Lietuvos istorijos mokytojų asociacijos inicijuotas nacionalinis konkursas „Lietuvos istorijos žinovas“ šiais metais skiriamas atkurtos Lietuvos Nepriklausomybės gynimo 30-mečiui paminėti.

Konkurse kviečiame dalyvauti visus Lietuvos Respublikos piliečius ir gyventojus, 5-12 klasių mokinius, Lietuvos aukštųjų mokyklų studentus, taip pat užsienio lietuvius. Visų prisijungusių prie „Lietuvos istorijos žinovo“ konkurso laukia interaktyvus 30 klausimų testas su pasirenkamaisiais atsakymais, kurį reikės įveikti per 45 minutes. Prisijungti prie konkurso kviečiame 12:00 val. Lietuvos laiku. Istorikai, istorijos mokytojai ir istorijos mokslų studijų studentai konkurse kviečiami dalyvauti nuo 13:00 val.

Konkurso dalyvių rezultatai bus vertinami pagal teisingai atsakymų klausimų ir surinktų taškų skaičių. Geriausiai pasirodę konkurso dalyviai bus apdovanoti „Lietuvos istorijos žinovo“ padėkomis ir Lietuvos Respublikos Seimo įsteigtais prizais. Neplanuojantys dalyvauti konkurse, tačiau smalsūs ir istorines savo žinias norintys pasitikrinti Delfi skaitytojai tą galės padaryti nuo kovo 10 d. 13:00 val. iki kovo 11 d. 24:00 val.

Dalyvauti kovo 10 dieną 12 val. vyksiančiame „Lietuvos istorijos žinovo“ konkurse galite Delfi portale, adresu delfi.lt/media/istorijos-zinovas/.

Besiruošiantiems konkursui ir norintiems išbandyti savo jėgas, siūlome pabandyti teisingai atsakyti į kelis ankstesniuose „Lietuvos istorijos žinovo“ konkurso dalyviams pateiktus klausimus, kurių teisingus atsakymus rasite žemiau.

1 klausimas. Šiandien tai vienas svarbiausių Lietuvos valstybingumo simbolių. Pirmą kartą aptinkamas 1397 m. didžiojo kunigaikščio Vytauto antspaude. Į Žalgirio mūšį valdovo būriai žygiavo šiuo ženklu pažymėtomis vėliavomis. Kaip vadinamas šis ženklas?

2 klausimas. Išskobtame sename ąžuole, pavadintame Baubliu, jis įsirengė darbo kambarį, kuriame laikė savo biblioteką, istorinę, archeologinę ir etnografinę medžiagą. Baublyje parašė ir poemą „Mužikas Žemaičių ir Lietuvos“. Įvardykite šį kultūros veikėją.

3 klausimas. Sausio 13-ąją žmonės valdžios institucijas gynė panašiai, kaip ir vieno miestelio gyventojai 1893 m. saugoję caro Aleksandro III ketintą uždaryti bažnyčią. Įvardykite šį Lietuvos miestelį.

4 klausimas. 1949 m. vasario 16 d. Lietuvos laisvės kovos sąjūdžio taryba pasirašė deklaraciją dėl nepriklausomos ir demokratinės Lietuvos valstybės atkūrimo. Kuris partizanas vadovavo šio dokumento pasirašymui?

5 klausimas. 1795 m. padalijimu galutinai panaikinta Abiejų Tautų Respublika. Koks reikšmingas XVI a. teisės dokumentas nepakeistas galiojo daugiau kaip du šimtus metų ir pergyveno Abiejų Tautų Respubliką?

Teisingi atsakymai:

1. Gedimino stulpai
2. Dionizas Poška
3. Kražiai
4. Jonas Žemaitis-Vytautas
5. Lietuvos Statutas

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (10)