Apie tai vyrai diskutavo LNK laidoje „Bučiuoju. Rūta“.

V. Uspaskicho teigimu, tiek moterys, tiek vyrai turi savo paskirtis.

„Kiekviena gyva būtybė – ar vyras, ar moteris – turi savo prigimtį šioje žemėje, to niekas nepaneigs. Nereikia galvoti, kad mes galime pasirinkti savo paskirtį – ne. Mes ateiname su ta paskirtimi, prigimtimi. Kas turi šeimoje gimdyti vaikus? Kas turi maitinti vaiką krūtine mažiausiai du metus? Jei moteris pagal savo paskirtį turi atlikti šiuos svarbius dalykus, klausimas – kada ji suspės daryti biznį ir karjerą?“, – retoriškai klausė politikas.

Jei moterys užsiima tik karjeros reikalas, V. Uspaskicho nuomone, jos yra nelaimingos, nes neatlieka savo prigimtinių užduočių.

„Pavyzdžiui, tokios kaip Grybauskaitės man gaila – tai yra viena iš nelaimingiausių moterų Lietuvoje“, – konstatavo europarlamentaras.

Vis dėlto, kalbėdamas apie aktyvias politikes mamas, V. Uspaskichas teigė, kad nėra prieš jas nusistatęs, jei šios sugeba suderinti visus darbus.

„Moteris (…) gali dirbti, būti sociume, būti lyderėmis, politikėmis ir visa kita, bet namie jos turi atlikti moters, mamos, žmonos darbą“, – pažymėjo jis.

Paklaustas, kaip kai kurios žinomos moterys, pavyzdžiui, – Seimo pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen sugeba viską suderinti, V. Uspaskichas teigė, kad tokios politikės vaikai vis tiek nukenčia.

„Aš lenkiu galvą, tikrai noriu, kad jai pasisektų būti geriausia Seimo pirmininke, bet ji vis tiek nesugebės atlikti mamos pareigos pilnai. Vaikai jos pasiges“ , – tvirtino politikas.

Jis neslėpė, kad gailisi nepraleidęs daugiau laiko su savo vaikais, tačiau, kaip aiškino V. Uspaskichas, karjera ir lyderyste jis save realizavo.

Vaikus prižiūrintis tėtis: tai yra mano realizacija

Vis dėlto su tokia pozicija nesutiko Seimo narės Ievos Kačinskaitės-Urbonienės vyras Simonas Urbonas, kuris jau septynerius metus prižiūri savo vaikus.

„Man labai patinka, aš labai mėgstu stiprias moteris. Šįkart aš džiaugiuosi. (…) Kai aš žiūriu į vyrus verslininkus, nesijaučiu norintis būti tokiu, kaip jie – niekada nenorėjau. Man atrodo, kad tai kančia“, – laidoje kalbėjo jis.

Simonas Urbonas

S. Urbonas neslėpė, kad, įkūręs judėjimą „Super tėvai“, yra sulaukęs žinučių su priekaištais, kad demonstruoja aktyvią tėvystę.

„Aš atradau savirealizaciją, vien dėl to, kad noriu parodyti, jog tėvai nebijotų būti su savo vaikais. Man atrodo, kad užsikūrė čia mano misija, kurios aš buvau pradininkas. Norisi įrodyti, kad galima su vaikais – nesakau, kad perimti, bet nestovėti su vaikais prie durų ir verkti, kol mama tualete“, – pažymėjo S. Urbonas.

Ekspertė: tokie pasisakymai menkina

Lygių galimybių plėtros centro ekspertė Aurelija Auškalnytė savo ruožtu neslėpė buvusi šokiruota, kai išgirdo, kokiais žodžiais apie moteris politikes laidoje kalbėjo V. Uspaskichas.

„Man automatiškai norisi klausti, ar čia buvo neseniai, ar prieš dvidešimt metų. Mano intuityvus klausimas yra matyt ir atsakymas – visiškai neįsivaizduojama, kad tokie seksistiški pasisakymai iškyla visuomenėje ir tokias svarbias pozicijas užimančių, išrinktų Europos Parlamento narių. Tai yra visiškai netinkamas, neetiškas bet kokiais standartais pasisakymas“, – pažymėjo A. Auškalnytė.

Pasak ekspertės, tokia retorika yra paremta patriarchalinėmis nuostatomis, kurios teigia, kad moterys turi sėdėti namuose, daryti valgyti, auginti vaikus, o vyrai – uždirbti pinigus ir viešai kalbėti.

„Mes tikrai nebegyvename tokioje visuomenėje. Ačiū Dievui, viskas gerokai pasikeitė, bet mūsų ir kitos moterų teisių organizacijos ypatingai šiandien – kovo 8 d. – primena, kad nepaisant tų pokyčių, yra visokių mažų aspektų, niuansų, kur nelygybė pasireiškia ir kur moterys susiduria su papildomais barjerais“, – kalbėjo Lygių galimybių plėtros centro ekspertė.

A. Auškalnytė teigė, kad tokie politikų pasisakymai atspindi minėtus barjerus. Anot jos, daugelis žmonių mano, kad lyčių nelygybės nebėra, tačiau tai, akcentavo A. Auškalnytė, nėra tiesa.

Vis dėlto ji pažymėjo, kad pokyčiai vyksta ir kai kurie politikai, net turėdami panašią į V. Uspaskicho nuomonę, nebedrįsta to sakyti viešai.

Aurelija Auškalnytė

„Manau, kad jau įvykęs didelis šuolis. Daugelis politikų supranta, kad, net jeigu jie galvoja, jog moterys turėtų likti namuose, jie jau nedrįsta to sakyti viešai, nes žino neigiamą reakciją“, – pastebėjo specialistė.

Kalbėdama apie V. Uspaskicho žodžius, esą jam gaila kadenciją baigusios prezidentės Dalios Grybauskaitės, A. Auškalnytė teigė, kad frazė sumenkina buvusią šalies vadovę.

„Iš esmės toks nelygiavertiškas santykis yra sakyti, kad man gaila, ji nelaiminga – tai jau yra tam tikro įžeidimo, psichologinio smurto forma tam tikrose aplinkybėse. Įsivaizduokite – vyksta pamoka, mokytoja sako, kad, Maryte, man gaila, tu esi, būsi nelaiminga, tu taip gerai mokaisi ir tau reikės tiek stengtis gyvenime. Kažkas neįsivaizduojamo kituose kontekstuose tai atrodo“, – pabrėžė A. Auškalnytė.