G. Stankūnavičius prognozavo, kad pavasarėjančius orus beveik visoje Europoje sustabdė aukšto slėgio sistemą įsitvirtinusi virš Šiaurės rytų Atlanto bei Islandijos regiono.

„Tokie slėgio lauko dariniai vadinami blokuojančiais anticiklonais, gūbriais arba tiesiog blokuojančiais procesais. Pats pavadinimas liudija, kad tokios struktūros slėgio laukas pilnai uždaro kelią Atlanto ciklonams į rytus.

Kaip ir vėlyvą rudenį, taip žiemą ir ankstyvą pavasarį, Atlanto ciklonai yra pagrindinis šilumos ir drėgmės tiekėjas į Šiaurės ir Rytų (rečiau Vidurio) Europą. Vyraujančiam vakarų krypties oro srautui esant uždarytam, jį keičia kiti – šiaurės, rytų, o kartais ir pietų“, – aiškino jis.

Klimatologo teigimu, artimiausiomis dienomis į Lietuvą, kaip ir visą Baltijos regioną, oro srautai pasuks iš šiaurės ir šiaurės vakarų, o Atlanto ciklonams su jų vėjų bei atmosferos frontų sistemomis pasiekti Lietuvos teritorijos kurį laiką nebus galimybių.

„Tačiau jau rytoj numatomas aktyvaus ciklono, kuris užsimezgė virš šaltų poliarinių akvatorijų (Grenlandijos jūros) priartėjimas prie rytinės Baltijos krantų. Pirmieji artėjančio ciklono požymiai – sustiprėjęs pietvakarių krypties vėjas Lietuvos pakrantėje, kuris šeštadienio vakarą pasisuks iš vakarų ir gali siekti štorminio vėjo kriterijų (17–20 m/s).

Vėliau, sekmadienio rytą, vėjas pasisuks iš šiaurės vakarų ir po truputį silps. Didesnėje Lietuvos dalyje šeštadienio popietė ir sekmadienis bus vėjuoti, o vėjo greitis gūsiuose sieks 12–17 m/s. Šis ciklonas trumpam į Lietuvą atneš kiek šiltesnio oro, nors ir atkeliavusio iš poliarinių platumų.“

G. Stankūnavičius prognozavo, kad šeštadienio dieną beveik visur oro temperatūra kils virš 0 °C, o pajūryje, dėl vėjo nuo jūros, iki +2 – +4 °C. Ciklonui traukiantis į rytus ir pietryčius, jo užnugaryje į Lietuvą vėl įsiverš šaltas ir sausas arktinis oras.

„Pirmadienį, stiprėjant anticiklonui virš Skandinavijos, slėgis augs, vėjas silps, o nakties šaltis stiprės. Antradienio ir trečiadienio naktį termometro stulpelis kris iki -8 – -12 °C atžymos, o dienomis nepakils iki 0 °C.

Savaitgalį šalti orai laikysis šiaurinėje ir centrinėje Europos dalyse, o kitos savaitės pirmoje pusėje – didesnėje Europos dalyje. Nakties šaltukas pasieks ir Viduržemio jūros pakrantę. Šilčiausia žemyninėje Europoje bus Portugalijoje, o tiksliau, jos vakariniuose ir pietiniuose rajonuose, kur dienomis oro temperatūra kils iki +16 – +21 °C.“

Taip pat nurodė, kad šiandien orai taip pat bus permainingi: žvarbų vėją ir saulę keis kamuolinių debesų sankaupos, kurie keliauja nuo šiaurinės Baltijos jūros dalies. Praslenkant šio tipo debesims laukiami trumpalaikiai intensyvūs krituliai, daugiausia šlapdriba ir sniegas, bei staigus vėjo sustiprėjimas.

„Naktis vėl bus šalta, o rytoj, kaip jau minėta, vėjas stiprės ilgesniam laikui. Pavasario audros nedažnas reiškinys Lietuvos pajūryje, tačiau rytojaus audra – tikrai nepaskutinė. Kitos savaitės antroje pusėje, greičiausiai ketvirtadienį, prie Skandinavijos priartės labai gilus ir aktyvus Atlanto ciklonas, todėl tomis dienomis (ateinantis ketvirtadienis–penktadienis) vėl laukiama audra Lietuvos pajūryje, kuri bus stipresnė už rytojaus audrą.

Be to, šis ciklonas su savo stiprių vėjų sistema išstums šaltą ir sausą orą, atvers jūrinės kilmės oro masių advekcijai į Rytų Europą. Taip pat numatomi intensyvesni krituliai, daugiausia lietus ir oro temperatūros pakilimas iki +4 – +8 °C.“

Klimatologas paaiškino, kad remiantis išplėstinės trukmės orų prognozėmis, kurias sudaro Europos vidutinės trukmės prognozių centras (ECMWF) šio mėnesio antroje pusėje vyraus stipresnė vakarų pernaša Šiaurės Europoje, kuri lems šiltesnius nei įprasta orus didesnėje žemyno dalyje ir didesnį kritulių kiekį Šiaurės Europoje.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (29)