Kaip atkreipė dėmesį sociologas, V. Blinkevičiūtės populiarumo pikas buvo maždaug 2004 metais.

„Kažkur apie 2004-uosius ji buvo populiari. Tada kandidatavo į prezidentus po Pakso apkaltos – surinko daugiau už Juršėną, bet mažiau nei Prunskienė, Auštrevičius. Tie metai, gal kiek ir anksčiau buvo toks jos populiarumo pikas. (…) Ji buvo viena iš populiaresnių“, – prisiminė V. Gaidys.

Privalumai – politikės charakteris ir atsitraukimas nuo politinių kovų

Jo teigimu, V. Blinkevičiūtė turi prigimtines savybes, užtikrinančias neblogus reitingus.

„Ne visi turi, o ji kažką turi – ji turi tokį socialdemokratišką įvaizdį, ji turi empatiją. Nepasakysi, kad ji nemyli žmonių, (…) ji turi socialdemokratams ir tai auditorijai svarbias savybes“, – pažymėjo sociologas.

Kaip dar vieną iš V. Blinkevičiūtės privalumų V. Gaidys įvardijo ir jos atsitraukimą nuo partijos vidaus intrigų bei kovų.

„Kol ji buvo Briuselyje, čia buvo visokiausių vienas kito pjovimų, ypač pas socialdemokratus. Ji nedalyvavo, stebėjo iš toli. Aš net nežinau, kur ji buvo per tą skilimą ir kur liko, bet gal tai ir nesvarbu – ji liko Vilija Blinkevičiūtė, kuri yra labai toli, žvelgia tarsi iš Olimpo į nykštukų kovas. Manyčiau, kad jai pavyko atsiriboti“, – kalbėjo „Vilmorus“ vadovas.

Tai, pasak jo, jai galėjo padėti išlaikyti gana neutralią poziciją ir gerą distanciją nuo vidaus politikos kovų.

„Yra ir objektyvios aplinkybės – pas socialdemokratus yra lyderių krizė“, – kartu akcentavo V. Gaidys.

„Sėkmei nepasmerkta“

Vis dėlto sociologas atkreipė dėmesį, kad V. Blinkevičiūtei gali būti sunkiau mobilizuoti jauną elektoratą ir įtikinti jaunesnius kolegas.

„Yra jaunimo, kurie nebuvo gimę, kai ji buvo populiari. Kas buvo prieš 16 metų nei atsimena, nei regėjo, nei regi. Kiek kiti nepamiršo – irgi klausimas“, – svarstė jis.

Vladas Gaidys

Abejonių, anot V. Gaidžio, kelia ir V. Blinkevičiūtės ryšiai su politinės arenos dalyviais.

„Maža, kad aš noriu, bet politikas yra interesų derintojas, jis turi versle, pas sprendimų priėmėjus turėti ryšius. Ar ji kokį tai svorį turi – neaišku“, – teigė sociologas.

Taip pat V. Gaidys atkreipė dėmesį ir į dabartines aktualijas.

„Ar ji žino dabarties kalbą – kaip žmonės kalba per televiziją, kaip jie barasi, ar ji nepamiršo to kalbėjimo manieros apie tas aktualijas? Paskaitai jas, bet yra dalykai tarp eilučių“, – sakė „Vilmorus“ vadovas.

Pasak sociologo, svarbu ir tai, ar ją, kaip potencialią lyderę, priims partijos elitas.

„Šiaip šis žingsnis pretenduoti į partijos pirmininkus nėra kvailas ar naivus, bet jis ir nėra stulbinančiai efektingas. Ji nėra pasmerkta sėkmei. Būna pasmerkti sėkmei žmonės – pakliuvo geru laiku, geroje vietoje ir juos išnešė istorija kažkur. Šiuo metu ji nėra pasmerkta sėkmei, jai reikės kovoti. Ar ji norės kovoti – klausimas“, – pridūrė V. Gaidys.

Dalyvavimą pirmininko rinkimuose iki šiol patvirtino trys partijos nariai

Penktadienį V. Blinkevičiūtė interviu portalui 15min.lt metu patvirtino, kad dalyvaus LSDP pirmininko rinkimuose.

Ji teigė, kad socdemuose tikrai vyks „demokratijos šventė“, priešingai nei, kaip pažymėjo politikė, pas konservatorius.

„Taip. Labai tvirtai sakau taip – V. Blinkevičiūtė dalyvaus LR Socialdemokratų partijos pirmininko rinkimuose. Tokį sprendimą padariau todėl, kad esu įsitikinusi, jog Lietuvoje turi būti normali, europietiška, demokratiška kairioji partija, kur kiek“, – 15min sakė V. Blinkevičiūtė.

Socialiniame tinkle „Facebook“ partijos naujokas, Vilniaus universiteto Tarptautinių santykių ir politikos mokslų instituto (VU TSPMI) docentas pirmadienio vakarą taip pat pranešė, kad savo kandidatūrą pirmininko rinkimuose teikia norėdamas diskusijos.

„Artėjantys Lietuvos socialdemokratų partijos pirmininko rinkimai suteikia galimybę visiems partijos nariams drauge įvertinti, kuriuo keliu toliau eisime. Partijai reikia diskusijos. Ir ši diskusija negali užsibaigti tarp Tarybos išrinktųjų. Noriu, kad ši retos svarbos proga būtų neprarasta, todėl teikiu savo kandidatūrą“, – rašė L. Gudzinskas.

Į partijos pirmininkus siūlomi dar keli kandidatai – Orinta Leiputė, Mindaugas Sinkevičius ir savo dalyvavimą jau taip pat patvirtinęs europarlamentaras Juozas Olekas.

Kandidatų į Socialdemokratų partijos pirmininkus kėlimas suplanuotas iki kovo 28 dienos.

Sausio pabaigoje apie atsistatydinimą iš LSDP pirmininko pareigų po partiečių kritikos pranešė Gintautas Paluckas. Partijos taryba tuomet laikinuoju pirmininku išrinko Jonavos merą M. Sinkevičių.

Gintautas Paluckas

M. Sinkevičius socialdemokratams vadovaus iki gegužės 29 dieną vyksiančio suvažiavimo, kurio metu bus patvirtintas naujai išrinktas partijos pirmininkas. Jis pats sakė neketinantis dalyvauti partijos pirmininko rinkimuose.

LSDP pirmininkas bus renkamas tiesiogiai partijos narių, pirmasis rinkimų turas numatytas balandžio 22–25 dienomis. Partijos pirmininkas renkamas dvejų metų kadencijai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (61)