Seimo sveikatos reikalų komiteto pirmininkas Antanas Matulas laidoje Delfi diena sako, kad pats faktas, jog toks didelis įtariamųjų skaičius – gėdingas.

„Išties, gerai, kad tarnybos dirba savo darbą, įtariamųjų ratas yra labai didelis, kas irgi mane labai stebina. Reikia tikėtis, kad galbūt ne visi tie įtarimai pasitvirtins, bet faktas yra pakankamai gėdingas, teks sėsti su Sveikatos apsaugos ministerija ir kitomis tarnybomis galvoti, kaip tobulinti Viešųjų pirkimų įstatymą, nes anksčiau buvo manoma, kad centralizuoti pirkimai daug ką išspręs, bet matome iš įvairių istorijų, kad pasitaiko įvairių dalykų, kad ir tas pats greitųjų antigenų testų pirkimas praeitos ministerijos, kai akivaizdžiai buvo nupirkta didesne kaina, rodo, kad ir centralizuoti pirkimai sukelia įtarimų, bet pats faktas yra labai gėdingas, teks dar kartą padirbėti aiškinantis, kaip užtikrinti griežtesnę kontrolę, o tarnybos šuos faktus fiksuoja, tai reiškia, kad tarnybos veikia“, – sako A. Matulas.

Tikina, kad situacija nėra normali

Paklausus, ar vis tik ši situacija bent jau kažkiek nustebino, A. Matulas prisiminė ir savo darbo pradžią, kai vyresni kolegos bandydavo mokyti apie „tam tikras schemas“.

„Aš prieš daugelį metų pradėjau dirbti vyriausiuoju gydytoju ir mane, kaip tuo metu jauną gydytoją, nustebino kai kurių dirbusių kolegų noras paaiškinti jaunam kolegai veikiančias schemas. Žinau, kad anksčiau tos schemos veikė, buvau informavęs tarnybas ir įsivaizdavau, kad dabar tokių dalykų nėra, bet, deja, matome, kad įtarimų yra. Reikia tikėtis, kad nebus tokio masto, kuris privers iš esmės daryti revoliucinius sprendimus sveikatos sistemos pirkimuose“, – tikino pašnekovas.

Anot jo, susiklosčiusi dabartinė situacija tikra nėra normali.

„Aišku, kad tokia situacija nėra normali. Centralizuotai perkant, nenormalu, kada, pavyzdžiui, didžiosios įstaigos, kaip buvo prieš kelerius metus, perka maisto produktus ir moka žymiai daugiau, negu mažesnės įstaigos, kurios perka mažiau. Kaip sakiau, nėra normalu.“

Šiuo metu įtarimai dėl įvairių korupcinių nusikaltimų pareikšti 35 asmenims, keturi iš jų yra privačių įmonių vadovai ir šeši – gydymo įstaigų vadovai.

Pasak STT, tiriama daugiau kaip šimtas nusikalstamų veikų. Įtariama, kad į jas galėjo būti įtraukta daugiau kaip dešimt gydymo įstaigų iš skirtingų savivaldybių, jų vadovai ir kiti asmenys, atsakingi už viešuosius pirkimus.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (335)