VSD direktorius laidoje Delfi diena sako, kad, anot jo, sprendimų priėmėjai daro viską, ką gali, o žvalgybos misija yra informuoti.

„Mano manymu, sprendimų priėmėjai daro viską, ką tik gali. Nematau šioje vietoje kažkokių didelių bėdų. Mes tiesiog perduodame informaciją, o sprendimų priėmėjų klausimas, kokius veiksmus toliau daryti“, – laidos pradžioje sako D. Jauniškis.

Paklausus apie „Sputnik“ vakciną, VSD direktorius tik pakartojo, kad žvalgybos užduotis tik informuoti, tačiau sprendimus priima sprendimų priėmėjai ir politikai.

„Žinote, man yra labai sunku vertinti, aš dar kartą noriu pabrėžti, ką sakiau ir spaudos konferencijos metu, kad ne žvalgybai spręsti, sprendimus priiminėja sprendimų priėmėjai, politikai, mes tik teikiame informaciją. Mes pasakome tai, kad, mūsų manymu, tai yra kaukių ir vakcinų politika. Ji yra vykdoma, yra tam tikri klausimai ir tikslai, keliami valstybių, kad dominuotų pasaulyje, būtų matomi, mes apie tuos dalykus įspėjame, tačiau sprendimų priėmėjų reikalas priimti ar nepriimti. Čia mūsų užsienio politikos klausimas, ne žvalgybai sakyti, ką daryti ir ko nedaryti“, – pabrėžė D. Jauniškis.

Darius Jauniškis

Jauniškis: „Citybee“ skandalas parodė, kad yra nepakankamai atsakingai žiūrima į įspėjimus

Anot jo, bandymas kažkaip spausti politikus prasilenktų su demokratija, todėl žvalgybos užduotis yra informuoti.

„Žvalgyba pasako savo vertinimą, pateikia tam tikrą informaciją, o man sunku būtų kalbėti už juos, už politikus, nes ne žvalgybos reikalas spausti politinius procesus. Tada tai prasilenktų su demokratija. Mūsų reikalas atiduoti informaciją, sprendimų priėmėjai turi priimti sprendimus, aš mažiausiai galių turiu kažką spausti, tikrai to nedaryčiau“, – sako D. Jauniškis.

Ataskaitoje taip pat buvo minimas masinis žmonių sekimas. Paklausus, ar mūsų duomenys yra iš tiesų saugūs, ar jais nepiktnaudžiaujama, pašnekovas tikino, kad patys turime suvokti grėsmes ir būti atsakingi.

„Žvalgyba ne viename grėsmių vertinime ir pasisakyme yra įspėjusi apie kibernetinių grėsmių pavojų, yra kvieturi skirti daugiau investicijų ir dėmesio. Manau, kad „Citybee“ skandalas parodė, kad yra nepakankamai atsakingai žiūrima į įspėjimus ir kibernetinę apsaugą.

Visi turime būti sąmoningi, turime suvokti grėsmes, nes tai iššūkiai, kurie ateina, prognozuojama jie bus artimiausius dešimtmečius, tai vyks aštresniu kampu. Tikrai kviečiu visus atkreipti į tai dėmesį, patiems investuoti, o ne laukti, kad valstybė viską už juos padarys, apie tai reiktų galvoti kiekvienam atskirai: žmonėms, įmonėms, institucijoms“, – laidoje kalbėjo D. Jauniškis.

Paulavičius: konkrečių duomenų apie galimus incidentus neturime

Ataskaitoje teigiama, kad šių metų rugsėjį vyksiantys dideli Rusijos-Baltarusijos kariniai mokymai Zapad 2021 padidins karinių incidentų riziką. Paklausus, ar yra duomenų, kad kažkas tokio ir planuojama, Antrojo operatyvinių tarnybų departamento (AOTD) prie Krašto apsaugos ministerijos direktorius, pulkininkas Elegijus Paulavičius laidoje Delfi diena sako, kad konkrečių duomenų nėra.

„Atsakant į jūsų klausimą, turiu pasakyti, kad konkrečių duomenų apie galimus incidentus neturime, bet atsižvelgiant į pratybų mastą, kalbėti apie tikimybes, tai tokia tikimybė išlieka – tyčinė ar ne, kitas klausimas, bet dėl pratybų masto ir kompleksiškumo, tokia tikimybė išlieka.“

Paklausus, kad galėtų labiausiai nustebinti, pulkininkas tikino, kad Kinijos dalyvavimas Zapad – tai būtų didžiausias siurprizas.

„Žvelgiant į 2017 metų ir ankstesnes Zapad pratybas, scenarijus, kurie buvo naudoti, turbūt niekas jau labiau negali nustebinti, nebent Kinijos dalyvavimas Zapad – tai būtų didžiausias siurprizas.“

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (472)