Ministrė pirmininkė kol kas negalėjo atsakyti, kokie apribojimai galiotų per Velykas. Ji teigė, kad po kovo 15 dienos, kai, tikėtina, bus atsisakyta judėjimo ribojimų tarp savivaldybių, tie apribojimai turėtų būti įvesti savivaldybių lygmeniu.

„Dabar nustatyti judėjimo apribojimai galioja iki kovo 15 dienos. Ar reikės svarstyti judėjimo apribojimus Velykoms, dabar tikrai nesiimu atsakyti, labai daug kas priklausys nuo epidemiologinės situacijos tuo metu. Dabar mes ketiname nuo kovo vidurio pasiūlyti apribojimus, kurie būtų labiau susiję su konkrečios savivaldybės epidemiologine situacija.

Tose savivaldybėse, kuriose padėtis bloga ir blogiausia, judėjimo apribojimai būtų labiau susieti su jomis, negu su judėjimo apribojimais tarp savivaldybių, kur epidemiologinė situacija gal visai pusėtina“, – sakė premjerė.

Paprašyta patikslinti, kaip ši tvarka galėtų atrodyti, ministrė pirmininkė teigė, jog dėl to bus apsispręsta kitą savaitę.

„Tai mes ketiname svarstyti kitą trečiadienį, nes kaip tik kovo 15 dieną baigiasi judėjimo ribojimai, turėtų jie būti arba pratęsti, arba nustatyti kitokie“, – sakė ji.

Prezidentas Gitanas Nausėda trečiadienį apgailestavo, kad maždaug 75 tūkst. vakcinų nuo koronaviruso šiuo metu yra sandėliuose ir jomis kol kas neskiepijama. I. Šimonytė teigė, kad procesas vyksta taip, kaip turi vykti, statistiniai skaičiai sistemą pasiekia kiek vėliau.

„Prezidento rūpestį labai vertiname, bet, manau, kad procesas vyksta taip, kaip turėtų vykti“, – sakė premjerė I. Šimonytė.

Šiandien Vyriausybės patvirtinti karantino laisvinimai nėra priimti pagal anksčiau patvirtintą karantino sąlygų švelninimo planą. I. Šimonytė aiškino, kad iš karto sakė, jog šis planas „nėra iškaltas akmenyje“.

„Keletas principų gana aiškiai susidėliojo, pirmas, kad tikrai galime kalbėti apie veiklas lauke: prasidėjo pavasaris, žmonės gali būti lauke. (…) Tokia bendra nuostata, kad ten ir tam tikri užsiėmimai galėtų vykti, būreliai, panašios veiklos“, – aiškino ji.

Pradinukai grįš į daugiau mokyklų Vilniuje: tą patį bus siūloma daryti ir kitoms savivaldybėms

Kalbėdama apie Vyriausybės leidimą Vilniuje leisti grįžti pradinukams į daugiau mokyklų, taikant testavimo metodą, išbandytą Kunigaikščio Gedimino progimnazijoje, I. Šimonytė pažymėjo, kad sostinės savivaldybė pati išreiškė tokį norą.

„Vilnius pirmas pasišovė išbandyti kaupinių metodą, bandymas dar nėra pasibaigęs. Šios savaitės pabaigoje dar bus atliktas vienas testavimas, tada jau tikrai galėsime pasakyti, kad turime visą informaciją apie šias dvi savaites. Kol kas iš to, ką turime, atrodo, kad bandymas pasiteisinęs“, – sakė premjerė.

Pasak jos, į kurias mokyklas bus svarstoma leisti grįžti pradinukams, nuspręs ir praneš pati savivaldybė, kartu pasidalys savo patirtimi su kitų savivaldybių atstovais.

„Vilniaus savivaldybė pasiryžusi pamokyti ir pasidalyti patirtimi su kitomis savivaldybėmis. Tuo tikslu vyks susitikimas su merais šią savaitę ir kitoms savivaldybėms bus siūloma analogiškus bandymus savo ugdymo įstaigose atlikti. Gal kai kuriose savivaldybėse ir visos ugdymo įstaigos galėtų būti tokio testavimo objektai, kai kuriose, didesnėse, – galbūt tik dalis, tačiau pirmiausia mums reikia pačių savivaldybių apsisprendimo, kad jos imasi tai daryti“, – sakė I. Šimonytė.

Premjerės teigimu, jei bus toks poreikis ir iniciatyvų, Vyriausybė leis panašius bandymus daryti ir kitose savivaldybėse.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (306)