Iki Velykų liko mėnuo, tikėtina, kad jas vėl, kaip ir pernai pasitiksime karantine.

Premjerės I. Šimonytės patarėja ragino jau dabar planuoti nuotolinį Velykų šventimą.

„Sakyti, kad kovo pabaigoje mes visi atsidarysime ir pulsime švęsti Velykų aš tikrai nedrįsčiau. Norėčiau net ir paprašyti visų, kad šios Velykos būtų planuojamos nuotoliniu būdu, ar per socialinius burbulus, kuo mažesnėse apimtyse“, – sakė ministrės pirmininkės patarėja Ž.Gudlevičienė.

Karantino ragina nešvelninti

Delfi primena, kad Vyriausybė karantiną visoje Lietuvoje pratęsė iki pat kovo pabaigos. Judėjimo ribojimai pratęsti iki kovo vidurio, 15 dienos. Tikėtina, kad po to jie nebebus pratęsti tokiu pačiu mastu.

Ekspertų taryba kol kas nesiūlo atlaisvinti karantino suvaržymų kultūros įstaigoms ar priimti sprendimų dėl moksleivių grąžinimo į klases, antradienį pranešė premjerės Ingridos Šimonytės patarėja Rasa Jakilaitienė.

Ekspertai pirmadienį tarėsi dėl kultūros renginių atnaujinimo, vakcinavimo „AstraZeneca“ vakcina nuo koronaviruso, abiturientų grąžinimo į mokyklas, tačiau, pasak R. Jakilaitienės, jokių sprendimų nepriėmė.

„Vakar patariamoji ekspertų taryba apsvarstė kultūros renginių organizatorių prašymus dėl veiklos atnaujinimo ir moksleivių grąžinimo į mokyklas klausimą – jokių sprendimų nepriimta“, – BNS sakė ministrės pirmininkės patarėja.

Pagal Vyriausybės patvirtintą karantino švelninimo planą, bent dalis abiturientų į mokyklas galės grįžti, kai naujų koronaviruso atvejų skaičius 100 tūkst. gyventojų per dvi savaites neviršys 150, o teigiamų testų dalis nesieks 4 procentų. Taip pat esant šiems rodikliams numatyta atnaujinti muziejų, galerijų, kitų ekspozicijų, bibliotekų skaityklų veiklą, griežtai ribojant lankytojų srautus.

Prie Vyriausybės veikianti Nepriklausomų ekspertų patariamosios tarybos nariai pirmadienį Vyriausybei rekomendavo karantino kol kas nelaisvinti, nes situacija šiuo metu nėra aiški.

Pernai Velykos taip pat buvo sutiktos karantine. Būtent Velykų savaitgaliui buvusi Vyriausybė įvedė judėjimo tarp savivaldybių ribojimus.

Lietuvoje nustatyti dar 25 „britiškosios“ koronaviruso atmainos atvejai

Antradienį pranešta, kad Lietuvoje nustatyti dar 25 „britiškosios“ koronaviruso atmainos atvejai.

Kaip antradienį pranešė Nacionalinė visuomenės sveikatos priežiūros laboratorija (NVSPL), koordinuojanti koronaviruso sekoskaitos tyrimus Lietuvoje, Vilniaus Universiteto ligoninės Santaros klinikų laboratorijoje buvo ištirta 13 tikslingai atrinktų ėminių ir visi jie priskirti „britiškajai“ atmainai.

Lietuvos sveikatos mokslų universiteto Kauno klinikų laboratorijoje iš 85 ištirtų ėminių ši atmaina nustatyta 11–oje.

Lietuvai sekoskaitos tyrimuose talkinanti Europos ligų prevencijos ir kontrolės centro laboratorija iš 188 nusiųstų ėminių ištyrė 159 ėminius ir šią atmainą aptiko viename.

Pasak NVSPL direktoriaus Dano Bakšos, ėminiai sekoskaitos tyrimams atrenkami iš įvairių Lietuvos regionų, kad būtų galima įvertinti mutacijų paplitimą tiek visos valstybės mastu, tiek atskiruose jos regionuose.

Dalis ėminių yra atrenkami atsitiktinai, o dalis pagal specifinius atrankos kriterijus.

NVSPL duomenimis, organizuojant sekoskaitą, iš viso nuo vasario mėnesio Lietuvoje buvo aptikti 37 šios viruso linijos atvejai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (808)