Delfi primena, kad pirmadienį buvo pranešta, jog Europos Komisija (EK) šį mėnesį pasiūlys Europos Sąjungai taisykles dėl „žaliojo paso“ pasiskiepijusiems nuo koronaviruso, blokui ruošiantis spartinti imunizavimo programą. Apie pirmadienį pranešė EK pirmininkė Ursula von der Leyen.

I. Šimonytė teigė, kad apie „žaliąjį pasą“ nereikėtų kalbėti kaip apie netrukus atsirasiančią priemonę.

„Mes neturėtume kalbėti apie imuniteto pasą kaip apie kažką, kas ištiktų per artimiausias savaites“, – spaudos konferencijoje sakė ministrė pirmininkė.

Ji teigė, kad kol kas šis projektas aptartas tik principiniu lygmeniu.

„Europos sąjungos vadovų taryba dar tik principų lygmeniu aptarė šį klausimą, dėl techninio jo įgyvendinimo tikrai reikės nemažo darbelio, ir nemažai reikės padirbėti. Kiek bus poreikio tokių požymių naudojimo, kad žmogus yra vakcinuotas ar persirgęs kažkokiam vidiniam dalykams, o ne judėjimui tarp skirtingų valstybių, tuo metu, kada ši idėja galės būti įgyvendinta, kol kas tikrai labai sunku pasakyti.

Todėl su konkrečiomis privilegijomis ar galėjimu daryti daugiau dalykų, nei tie piliečiai, kurie tokio paso neturi, tikrai negalėčiau tokios idėjos susieti“, – antradienį surengtoje spaudos konferencijoje sakė Vyriausybės vadovė.

Ministrė pirmininkė aiškino, jog kol nepradėtas masinis visuomenės skiepijimas, privilegijų skiepą gavę neturėtų gauti.

„Tikrai čia yra dar daug darbo ir yra ką veikti. Nes pirma sąlyga tokio dokumento ar požymio atsiradimui yra, kad pats vakcinavimas būtų pasistūmėjęs į priekį pakankamai sparčiai, kad iš tiesų jau galėtų būti tam tikra paskata už jo pasirinkimą skiepytis. Kada dabar, neabejoju, yra labai daug žmonių, kurie yra pasirinkę skiepytis, jeigu tik vakcinų būtų pakankamai. Kol kas valstybė to užtikrinti negali, tai ir tų privilegijų labai didelių žadėti neturėtų“, – aiškino premjerė.

Ingrida Šimonytė

Ji taip pat užsiminė, kad didesnis į Lietuvą atvykstančių vakcinų kiekis turėtų būti fiksuojamas antrame šių metų ketvirtyje.

„Tada turėtų būti gautos didesnės siuntos „Pfizer–BioNTech“ vakcinos“, – teigė I. Šimonytė.

EK vadovė U. von der Leyen „žaliojo paso“ terminą veikiausiai pasiskolino iš Izraelio, skiepijimo nuo COVID–19 pasaulinio lyderio. Tai turėtų būti skaitmeninis arba fizinis dokumentas, patvirtinantis, kad jo pateikėjas yra pasiskiepijęs, todėl gali lankytis pramogų, sporto arba maitinimo objektuose.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (814)