Šalies vadovo teigimu, Vyriausybės darbotvarkėje turėtų būti klausimai dėl karantino, skiepijimosi ir pagalbos žmonėms išsaugoti darbo vietas, o ne dėl to, ar premjerė turėtų vietoje prezidento vykti į Europos Sąjungos viršūnių susitikimus.

„Mes šiandien tiek daug klausimų turime ir Vyriausybė turi tiek daug problemų – ir dėl karantino, ir dėl skiepijimosi, ir dėl popandeminio laikotarpio arba pokarantinninio laikotarpio, kaip mes padėsime atsidaryti mūsų verslams, kaip mes padėsime žmonėms išsaugoti darbo vietas arba įgyti galimybių susirasti naujas darbo vietas, jeigu kai kurie verslai sustotų“, – žurnalistams Kaune sakė G. Nausėda.

„Šiandien iškelti į pagrindinę vietą štai šitą klausimą dėl atstovavimo Europos Vadovų Taryboje man atrodo yra šiek tiek nepriimtina ir netoleruotina žvelgiant iš aktualijų pozicijos, netgi ne iš Konstitucijos pozicijų, o iš to, kokius klausimus mes šiandien sprendžiame“, – teigė prezidentas.

G. Nausėda sakė, kad nenorėtų galvoti, jog klausimas dirbtinai pučiamas, siekiant nukreipti dėmesį nuo esamų problemų.

„Aš nenorėčiau galvoti, kad specialiai šitas klausimas yra eskaluojamas vien tik tam, kad atitraukti dėmesį nuo tų problemų, kurios šiandien yra labai aktualios ir mes toli gražu nepadarėme visko, kad jas išspręstumėme“, – teigė jis.

Valdantieji konservatoriai svarsto Seime priimti įstatymą, kuris numatytų, kad Lietuvai Europos Vadovų Taryboje atstovautų ne prezidentas, o ministras pirmininkas.

Iniciatoriai teigia, kad viršūnių susitikimuose svarstomi klausimai susiję su Vyriausybės kompetencija, nėra galimybių užtikrinti, kad prezidentas laikytųsi Seimo ir Vyriausybės patvirtinto mandato, be to, prezidentas nedalyvauja europinių partijų veikloje.

Iniciatyvos kritikai teigia, kad konservatoriai taiko dvigubus standartus, nes jų remiamai Daliai Grybauskaitei patys užleido vietą Europos Vadovų Taryboje, be to, prezidentas turi konstitucinius įgaliojimus spręsti pagrindinius užsienio politikus klausimus ir atstovauti valstybei, o G. Nausėda gavo tautos mandatą, kai įveikė I. Šimonytę prezidento rinkimuose.