Žinomas kunigas Algirdas Toliatas praėjusią savaitę sulaukė žinomų žmonių kritikos dėl savo pasisakymų socialiniame tinkle „Facebook“. A. Toliatas skatino pasirašyti dvi peticijas – prieš Stambulo konvenciją bei prieš lyčiai neutralios partnerystės įteisinimą.

Praėjusią savaitę socialiniuose tinkluose taip pat išplito vaizdo įrašas, kuriame Kretingos Pranciškonų gimnazijos kapelionas Paulius Vaineikis adventinių mišių metu neigiamai atsiliepė apie LGBT bendruomenės narius.

„Pasirodo, kad berniukai tai jau nebėra berniukai, vyrai nėra vyrai, mergaitės nėra mergaitės, moterys nėra moterys, bet bala žino kas. Įsivaizduojate? Kada valstybiniu lygmeniu bando įsiveržti į mokyklas ir mokinti amoralių dalykų“, – mišių ištraukoje sakė Kretingos Pranciškonų gimnazijos kapelionas P. Vaineikis.

Vėliau buvo pranešta, kad kapelionas atleidžiamas iš pareigų.

Viešojoje erdvėje imta kelti klausimus, ar kunigai ir kiti Bažnyčios atstovai turėtų pasisakyti lytiškumo ir šeimos klausimais. Visuomenėje išryškėjus dviems skirtingas pozicijas palaikančios stovykloms, patys dvasininkai tikina, kad demokratinėje visuomenėje visi turi lygias teises reikšti savo nuomonę ir būtent kunigai yra tie žmonės, kurie turi kalbėti apie prigimtinę šeimą bei jos sampratą.

Pateikė atsakymą kunigams

Savaitgalį socialiniuose tinkluose ir parapijų skelbimuose ėmė plisti Kauno arkivyskupo Kęstučio Kėvalo žinutė, kurioje pabrėžiama, kad Bažnyčia gali ir turi pasisakyti rūpimais klausimais.

Kaip Delfi.lt informavo Kauno arkivyskupijos atstovas spaudai diakonas fil. lic. Darius Chmieliauskas, plačiai pasklidusi arkivyskupo žinutė buvo atsakymas kunigams, kurie kreipėsi į K. Kėvalą su paklausimu, ar kunigai, susiklosčius esamai situacijai, gali pasakyti savo nuomonę. Tokių paklausimų Kauno arkivyskupija, kaip paaiškino atstovas spaudai, sulaukė išties daug.

„Pastaruoju metu žiniasklaidoje pasklido diskusija, ar kunigas ir pati Bažnyčia gali pasisakyti rūpimais klausimais? Atsakymas yra TAIP!

Demokratinės visuomenės esmė – visi turi lygias teises, taigi ir žodžio laisvę pasisakyti, jei tai neprovokuoja smurto ar nepagarbos kitam žmogui ar visuomenės grupei.

Jei kas neigtų tikėjimo, sąžinės ar nuomonės pareiškimo laisvę, tas palaiko totalitarinės galios ideologiją. Drausti pasisakyti yra labai pavojinga tendencija demokratinėje ir pluralistinėje visuomenėje.

Todėl jei žmogus nepritaria Stambulo konvencijos ratifikavimui ar partnerystės instituto įteisinimui, jis ar ji turi teisę apie tai pasisakyti. Tam yra įvairūs būdai ir vieši ir privatūs.

Bažnyčia palaiko laisvę pasisakyti žiniasklaidoje, socialiniuose tinkluose, viešuose debatuose ar renkant parašus. Drąsinkime vieni kitus būti aktyviais reiškiant savo nuomonę ir nebijoti tų, kurie prieštarauja prieš teisę pasisakyti“, – tokia arkivyskupo žinutė pasklido socialinių tinklų erdvėje.

Kardinolas S. Tamkevičius: „Kunigai turi kalbėti, turi aiškinti“

„Manau, kad gyvename laisvoje Lietuvoje ir visi laisvos Lietuvos piliečiai, tame tarpe ir kunigai, gali pasisakyti visais rūpimais klausimais. Šiuo metu Stambulo konvencijos ratifikavimo klausimas yra labai svarbus įvykis. Kadangi tai palies prigimtinę šeimą, tai manau, kad kunigai turi kalbėti, turi aiškinti, ramiai, su pagarba sudėti visus taškus ant „i“, – Delfi.lt teigė kardinolas.

Priešiškumas, kurio sulaukia dvasininkai, anot kardinolo, verčia apgailestauti, kad dalis žmonių savo argumentus išsako piktai ir priešiškai.

Sigitas Tamkevičius

„Kad kunigai ar vyskupai, kurie pasisako šiuo klausimu, sulaukia priešiškumo, kartais piktų reakcijų, tokia tikrovė. Turime tokią Lietuvą. Galime dėl daug ko apgailestauti, bet ne visi sugeba ginti savo suprantamą tiesą gražiai, mandagiai, bet naudoja piktus argumentus. Dėl to galiu tik apgailestauti, bet tokia tikrovė“, – tikino kardinolas S. Tamkevičius.

Sukritikavo ir žiniasklaidos atstovus – kunigai turi patylėti?

Palėvenės šv. Domininko parapijos kunigas Rimantas Gudelis sekmadieninių mišių, transliuotų socialiniame tinkle „Facebook“, metu taip pat gana kritiškai pasisakė apie viešojoje erdvėje susiklosčiusią situaciją.

„Šį sekmadienį noriu pakalbėti apie mūsų visuomenėje vykstančius įvykius – apie Stambulo konvenciją ir apie kylančias kalbas, kad dvasininkas neturi teisės pasakyti savo nuomonės jokiais visuomenei ar tautai rūpimais klausimais. Taigi, šiandien apie tai ir noriu pakalbėti. (..) Praeitą savaitę įsijungus Lietuvos televiziją, Miliūtė šaukė, kad tik gėjų teisės ir tik gėjai gali viską sakyti, Stambulo konvencija yra auksinė, o kunigai neišmanėliai turi patylėti. Tas nusibodo. Įsijungiu Laisvės televiziją, ten Tapinas klykia tą patį.

Aš jau kažko įvairesnio norėjau, o vėl gaunu tą pačią porciją. Ir jeigu aš su šituo savo pamokslu norėčiau nueiti pas Miliūtę ar Tapiną, žinai, kaip jie mane vytų toli, nes pas mus Lietuvoje tegalima viena LGBT nuomonė. (..)“, – kalbėjo dvasininkas.

Kunigo R. Gudelio teigimu, dabar susidaro įspūdis, kad sąlygas diktuoja tik viena ideologija.

„Praeitą savaitę mes gyvenome iškreiptoje realybėje, kada mums viena ideologija norėjo diktuoti mums savo sąlygas. Dabar apie ką ta Stambulo konvencija? Stambulo konvencijos 90 proc. yra labai teisingos apie smurtą artimoje aplinkoje. Stambulo konvencija mums kalba, kad moterų nei žeminti, nei mušti negalima. Biblijoje parašyta lygiai tas pats.

Bet yra kiti procentai, žinote apie ką kiti procentai kalba? Kiti procentai kalba apie taip vadinamą gender ideologiją, tai yra mums kalba, kad transvestitai, homoseksualai, visi kiti, kad jų šeimos yra lygios ir lygiavertės, o žmogus, jeigu, pavyzdžiui, gimė berniukas, tai pagal tą ideologiją jis dar ne berniukas, jis galės pasirinkti“, – sakė R. Gudelis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1078)