„[Vyriausybe] pasitikiu visiškai, tačiau kada šitas procesas (karantinas – „Delfi“) užtrunka pakankamai ilgai, manau, turėtų įsijungti ir pagrindinė šalies institucija – Seimas“, – laidoje „Delfi diena“ sakė S. Skvernelis.

„Mes kalbame apie priemones, kurios turbūt dešimtmečiais atsilieps mūsų piliečių gyvenimui, verslams, šalies ekonomikai“, – pabrėžė jis.

S. Skvernelio teigimu, svarbu, kad Seimas pradėtų kelti klausimus ir apie tai, kaip gyvensime po karantino:„Šiandien neturime praktiškai jokios aiškios strategijos ir planų, o kas po to atlaisvinus karantiną.“

Buvęs premjeras laidoje teigė, kad ši Vyriausybė priėmė pakankamai griežtus ribojimus, ir svarstė, ką galima buvo daryti kitaip.

„Mes buvome priėmę sprendimą riboti kontaktą tarp dviejų šeimos ūkių, buvo atsižvelgiama į tai, kad apie 300 tūkst. gyventojų yra vienas šeimos ūkis ir tas apribojimas iki vieno šeimos ūkio iš tikrųjų juos paveiks. Taip ir buvo.

Antra, ribojimas tarp savivaldybių nebuvo visą laiką logiškas. Ar tikrai yra didžiulis pavojus, jei vilnietis išeis į Varėnos mišką pasivaikščioti. Kad jis grūstųsi prie Žaliųjų ežerų ar Vingio parke, turbūt rizika didesnė.

Trečias momentas: buvo galima tam tikroms individualioms veikloms, smulkiajam verslui leisti veikti. Mes irgi iš pradžių uždarėme, bet paskui pamatėme, kad procesas yra pakankamai saugus, kai vienas klientas ir vienas paslaugos tiekėjas su apsaugos priemonėm.

Vyriausybė priimė tikrai pakankamai griežtus sprendimus, toks būvo ir ekspertų siūlymas. Šiandien turime visi susitelkti, kad galėtume pademiją valdyti“, – kalbėjo S. Skvernelis.

Gentvilas: pasiūlymas vertas dėmesio

Seimo Liberalų frakcijos narys Eugenijus Gentvilas sako, kad teikiamas projektas jam priimtinas.

„Šitą pasiūlymą priimu kaip svarstytiną, vertą dėmesio“, – laidoje „Delfi diena“ sakė Seimo narys.

Eugenijus Gentvilas

Jis priminė, kad liberalai tai siūlė jau pirmojo karantino metu.

„Siūlėme, nes mums atrodė, kad Vyriausybė „privatizuoja“ kovą su pandemija ir tas „privatizavimas“ iš esmės reiškia dalinį Seimo nušalinimą nuo procesų, sprendžiant pandemijos reikalus“, – kalbėjo E. Gentvilas.

Jis teigė taip pat manantis, jog Seimas turi dalyvauti kartu su Vyriausybe priimant svarbiausius sprendimus dėl pandemijos reikalų.

„Čia yra dar vienas aspektas. Jeigu Konstitucinis Teismas analizuotų Vyriausybės sprendimus apribojant žmonių judėjimą, verslo veiklą, sienos kirtimo reikalus, tai dar nežinia, ar nebūtų tiek praėjusios, tiek šios Vyriausybės veiksmų atžvilgiu koks nors griežtas verdiktas.

Seimo dalyvavimas priimant sprendimus dėl karantino pratęsimo ar įvedimo mažintų konflikto su Konstitucija regimybę ar galimybę“, – sakė E. Gentvilas.

„Turime visos valdžios šakos kartu įtikinti žmones, kad, deja, reikia šitaip, tada atsiras didesnis pasitikėjimas valdžia“, – pridūrė jis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (292)