„Kietosios dalelės yra vienas didelių rizikos veiksnių sveikatai. Visų pirma tai dirgina kvėpavimo takus ir sukelia šios sistemos ligas, taip pat neigiamai veikia širdies ir kraujagyslių sistemą ir sukelia jos susirgimus. Juo labiau, kad kartu veikia su azoto oksidais, kurie taip pat turi labai neigiamą poveikį mūsų sveikatai“, – laidoje „Delfi diena“ aiškino ji.

Pasak V. Kaunelienės, taršą daugiausia sukelia vietiniai šaltiniai: „Energetikos pramonė, kuro kūrenimas šaltuoju metu ir, žinoma, transportas.“

Kaip teigia mokslininkė, taršos debesis atkeliavo ir iš Sacharos dykumos.

„Buvo tokios meteorologinės sąlygos, kuomet atmosferos maišymasis buvo neintensyvus, silpnas vėjas ir nebuvo kritulių, todėl turime susikaupusį vietinės taršos debesį. Šiuo metu taip pat atkeliavo debesis iš Afrikos, Sacharos dykumos. Tiesa, jo poveikis bendram užterštumui gal nebuvo itin didelis“, – kalbėjo V. Kaunelienė.

Apsauginės veido kaukės, pasak jos, šiuo atveju padės nedaug – jos sulaiko tik stambias kietąsias daleles.

„Kaukės iš dalies saugo nuo kietųjų dalelių, ypač stambesnių. Nuo labai smulkių mažiau saugo. Tačiau azoto oksidai yra dujiniai teršalai, kaukės šiuo atveju nėra veiksmingos“, – pabrėžė V. Kaunelienė.

Ji prognozuoja, kad tarša turėtų sumažėti pasikeitus oro sąlygoms – sustiprėjus vėjui ir iškritus krituliams.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (141)