Švietimo, mokslo ir sporto ministrė Jurgita Šiugždinienė teigė, kad Paskutinis skambutis turėtų būti švenčiamas įprastai.

„Džiaugsiuosi, kad paskutinis skambutis suskambės gegužės 21 dieną. Labai tikiu, kad jei visi elgsimės atsakingai, mes galbūt jau ir abiturientai sutiks paskutinį skambutį ne namuose prie ekranų, bet mokykloje“, – sakė ministrė.

Ministrė teigė, kad egzaminų užduotys nebus lengvinamos.

Brandos egzaminų sesija pradžia bus birželio 7 dieną, pagrindinės egzaminų sesijos pabaiga – liepos 2 dieną.

Tai bus 2 savaitėmis anksčiau, nei pernai metais. Tada brandos egzaminų sesija prasidėjo birželio 22 dieną.

Svarbiausius egzaminus: lietuvių kalbos ir literatūros ir matematikos skirs 10 kalendorinių dienų, egzaminų laikas bus ilginamas 15 minučių.

Vyriausybė planuoja skirti papildomas lėšas mokytojams apmokėti už papildomą darbą. Mokyklų bus prašoma užtikrinti bent 20 papildomų valandų konsultacijoms. Konsultacijas pagal dalykus paskirstys pačios mokyklos.


Į birželio mėnesį taip pat nukeltos užsienio kalbų egzaminų kalbėjimo dalys.

Šiemet, atsižvelgiant į mokytojų ir mokinių pasiūlymus, siekta egzaminus surengti anksčiau, tačiau pasirūpinant ir papildoma pagalba abiturientams.

Švietimo, mokslo ir sporto ministerijos prašymu Vyriausybė jau skyrė lėšų padėti likviduoti nuotolinio ugdymo metu atsiradusias spragas. Tikimasi, kad kuo didesnei daliai abiturientų bus sudarytos galimybės papildomoms konsultacijoms.

Viceministras Ramūnas Skaudžius surengtoje spaudos konferencijoje aiškino, kad dėl šių sprendimų buvo diskutuojama su visomis interesų grupėmis.

„Iš to išplaukė, kad buvo pasirinktas scenarijus, kad pagrindinė egzaminų sesijos pradžia yra birželio 7 dieną. O nuo liepos 5 dienos prasidės pakartotinė egzaminų sesija, kuri tęsis iki liepos 20 dienos. Egzaminų rezultatus tikimasi turėti vėliausiai iki liepos 23 dienos“, – sakė R. Skaudžius.

Nacionalinės švietimo agentūros direktorė Rūta Krasauskienė spaudos konferencijoje pristatė, kokios saugumo priemonės planuojamos brandos egzaminų metu.

„Kaip ir praėjusiais metais apraše numatyta, kad patalpos, kuriose vyksta brandos egzaminai yra ruošiamos ne vėliau nei 12 valandų iki egzamino, laikantis SAM rekomendacijų, užtikrinti patalpų valymą, dezinfekciją ir vėdinimą. Kandidatų srautai reguliuojami taip, kad būtų išvengiama artimo kontakto“, – būsimą tvarką pristatė R. Krasauskienė.

Egzaminų, kuriuose leidžiama naudotis kompiuteriais ar žodynais, metu šios priemonės bus dezinfekuojamos, naudojamos vienkartinės pirštinės.

Kaip ir pernai, vienoje patalpoje galės būti ne daugiau nei devyni kandidatai, informacinių technologijų egzaminas galės būti laikomas šešių asmenų grupėje.

15 minučių bus pratęstas egzamino laikas, tai nuspręsta dėl praėjusių metų patirties.

Delfi primena, kad švietimo, mokslo ir sporto ministrė J. Šiugždinienė prieš kurį laiką jau pranešė, kad egzaminai turi įvykti, jų negalima atsisakyti.

Po itin sugriežtinto karantino praėjusių metų pabaigoje, moksleiviai mokslus tęsia nuotoliniu būdu. Kol kas tėra vykdomas ir eksperimentas vienoje Vilniaus progimnazijų, ten į klases grįžo pradinukai, testuojamos jų šeimos.

Pagal Vyriausybės patvirtintą koronaviruso ribojimų švelninimo planą po pradinukų į ugdymo įstaigas turėtų grįžti abiturientai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (124)