Pakeitimai

Vyriausybės posėdyje sveikatos apsaugos ministras Arūnas Dulkys pristatė priežastis, kodėl reikia tęsti karantiną visoje šalyje dar mėnesį.

„Išlieka poreikis ir toliau riboti infekcijos plitimą, todėl (…) siūlome pratęsti karantino režimo trukmę dar vienam mėnesiui – iki kovo 31 dienos, 24 valandos. Šalyje įvedus griežtas karantino sąlygas sergamumas yra sumažėjęs, tačiau per savaitę užregistruojamas atvejų skaičius didelis. (…) Pastebima, kad paskutinę savaitę susirgimų skaičius nebemažėja. (…) Dar būtų galima paminėti, kad šią savaitę padidėjo ir hospitalizuojamų asmenų skaičius“, – Vyriausybės posėdyje priežastis pratęsti karantiną vardijo ministras.

Jis teigė, kad bus atlaisvinami judėjimo ribojimai žiedinėse savivaldybėse.

„Vertinant visą visumą ir mūsų diskusijas, mūsų priemones visas, ką esame aptarę, šiuo nutarimu siūloma, kad iki kovo 15 dienos, 24 valandos, būtų pratęstas ir asmenų judėjimas tarp savivaldybių. Būtų leidžiamas judėjimas žiedinėse savivaldybėse, kai judama tarp besiribojančių savivaldybių“, – sakė A. Dulkys.

Tikėjosi priimti kitokius sprendimus

Premjerė Ingrida Šimonytė ministrų kabinetui teigė, kad šiandien tikėjosi priimti kitokius sprendimus.

„Turbūt dauguma iš mūsų šią savaitę tikėjosi galimybių kitokius sprendimus priimti, aš taip pat. Gaila, kad negalime eiti pagal savo planą pirmyn, nes neturime tam aplinkybių“, – sakė ministrė pirmininkė.

„Kiek tie apribojimai dar gali būti taikomi? Tikrai suprantame, kad žmonės yra pavargę, laikymasis, motyvacija gerokai sumažėjo. Bet vienas svarbiausių aspektų, kad mes jau esame pradėję skiepyti savo senjorus. (…) Galime manyti, kad per kovo mėnesį pirmu ratu apsuksime tuos žmones, kuriems yra 70 metų ir daugiau“, – tikėjosi premjerė.

Ji teigė, kad visų pagrindinis interesas būtų kuo sparčiau „uždengti“ šią visuomenės dalį: jiems rizika yra didžiausia.

„Mums reikia kantrybės dar šiam mėnesiui, per kurį turime stengtis kuo daugiau vyresnių žmonių paskiepyti“, – sakė I. Šimonytė.

Ji pažymėjo, kad šalies savivaldybės dar nepadidino testavimo apimčių.

„Esame aptarę su Sveikatos ministerija, tikiuosi, kad gal jau šiandien galės ministras pasirašyti teisės aktus, jog plėsime tam tikrų grupių testavimo apimtis, jų yra visose savivaldybėse. Kviesime juos testuotis būriais, kaip testuodavome medikus“, – teigė ministrė pirmininkė.

„Gal jau nuo kovo vidurio galėtume pereiti prie tokios situacijos, kai būtų atribotos savivaldybės, kuriose padėtis blogesnė nei kitose“, – sakė I. Šimonytė.

Vidaus reikalų ministrė Agnė Bilotaitė teigė, kad žiedinių savivaldybių ribojimai sukelia daug iššūkių.

„Manome, kad šis atlaisvinimas nepablogintų epidemiologinės situacijos. Tikimės, kad žmonės bus atsakingi. Tikimės, kad tai nesudarys preteksto keliauti, svečiuotis ir namų ūkiams maišytis“, – teigė A. Bilotaitė.

Karantinas Vilniuje

Karantinas – iki kovo pabaigos

Aiškinama, kad karantinas tęsiamas dėl prastos epidemiologinės situacijos.

„Atsižvelgiant į nepalankią koronaviruso epidemiologinę situaciją Lietuvoje ir pasaulyje, išlieka poreikis ir toliau riboti COVID-19 ligos plitimą. Todėl, vadovaujantis Lietuvos Respublikos žmonių užkrečiamųjų ligų profilaktikos ir kontrolės įstatymo 21 straipsnio 3 dalimi, siūloma pratęsti karantino režimo trukmę visoje Lietuvos Respublikos teritorijoje dar vienam mėnesiui – iki 2021 m. kovo 31 d., 24:00 val.“, – rašoma dokumente.

Pratęsiami ir judėjimo ribojimai

Jei Vyriausybė pritars, bus tęsiami ir judėjimo ribojimai.

„Atsižvelgiant į tai, kad siūloma pratęsti karantino režimą, taip pat siūloma iki 2021 m. kovo 15 d., 24:00 val., pratęsti ir asmenų judėjimo tarp savivaldybių ribojimą.

Be to, siūloma leisti asmenų judėjimą tarp „žiedinių“ savivaldybių – kai asmenys, gyvenantys besiribojančiose Alytaus miesto ir rajono, Kauno miesto ir rajono, Klaipėdos miesto ir rajono, Panevėžio miesto ir rajono, Šiaulių miesto ir rajono, Vilniaus miesto ir rajono savivaldybėse, juda tarp nurodytų besiribojančių savivaldybių“, – rašoma SAM pateiktame dokumente.


Pasiūlymai dėl kaukių dėvėjimo tvarkos

Vyriausybei patarianti Nepriklausomų ekspertų taryba antradienį pristatė savo pasiūlymą ministrų kabinetui sušvelninti kaukių dėvėjimo lauke reikalavimus.

Pagal ekspertų siūlymą, kaukės turėtų būti dėvimos atvirose erdvėse tik tada, kai šalia dviejų metrų atstumu yra kitų asmenų. Reikalavimas dėvėti kaukes uždarose vietose nesikeistų.

SAM pateiktame dokumente šiems pasiūlymams pritarta.

„Paminėtina, kad gavus Nepriklausomų ekspertų tarybos 2021 m. vasario 22 d. pasiūlymus, taip pat atsižvelgiant į Europos ligų prevencijos ir kontrolės centro bei Pasaulio sveikatos organizacijos rekomendacijas bei įvertinus kitų šalių praktiką, siūloma atsisakyti privalomo burną dengiančių apsaugos priemonių (kaukių) dėvėjimo atvirose erdvėse, kai šalia 2 metrų spinduliu nėra kitų asmenų, išskyrus šeimos narius (sutuoktinį arba asmenį, su kuriuo sudaryta registruotos partnerystės sutartis, vaikus (įvaikius), įskaitant asmens ir jo sutuoktinio arba asmens, su kuriuo sudaryta registruotos partnerystės sutartis, nepilnamečius vaikus, tėvus (įtėvius), globėjus)“, – rašoma karantino keitimo dokumente.

Taip pat buvo siūloma įpareigoti gyventojus dėvėti tik medicinines kaukes arba respiratorius, nes medžiaginių kaukių, skydelių ir kitų panašių priemonių efektyvumas stabdant viruso plitimą yra labai nedidelis.

Bet šis pasiūlymas karantino keitimo dokumente kol kas nėra atspindėtas.

Šiuo metu visose viešose vietose vyresniems nei šešerių metų amžiaus žmonėms privaloma dėvėti nosį ir burną dengiančias apsaugos priemones. Tai gali būti kaukės, respiratoriai arba kt. Išimtys taikomos neįgaliesiems, sportininkams ar esant už gyvenamųjų vietovių ribų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (895)