„Tai, kad šešėlinė Vyriausybė ir pats Ramūnas Karbauskis tai pasirenka kaip tam tikrą politinį įrankį – tiesiog parodo jų prioritetus šioje situacijoje. O galbūt net patvirtina gandus, kad prie parašų rinkimo ranką yra pridėję ir šešėlinės Vyriausybės partijos žmonės“, – LRT radijui trečiadienį sakė Seimo vadovė.

Antradienį Seimo pirmininkei visuomenininkais prisistatantys asmenys įteikė internetu surinktus parašus dėl T. V. Raskevičiaus pašalinimo iš pirmininko pareigų Žmogaus teisių komitete. Jie teigia surinkę šią iniciatyvą remiančių 365 tūkst. parašų.

V. Čmilytė-Nielsen neslėpė skeptiškai vertinanti iniciatorių raginimą dėl T. V. Raskevičiaus ir teigė mananti, kad pati iniciatyva yra ne kas kita, o puiki proga parodyti, kad demokratinėje valstybėje yra laisvas frakcijų apsisprendimas deleguoti savo narius į komitetus.

„Aš šią iniciatyvą vertinu kaip dar vieną progą parodyti, kokias principais vadovaujantis dirba Lietuvos Respublikos parlamentas. Kad nei Seimo pirmininkas, nei Seimo valdyba negali nurodyti frakcijai ar konkrečiam Seimo nariui nebeiti pasirinktų pareigų, į kurias jį delegavo frakcija“, – akcentavo Seimo vadovė.

Todėl, tęsė V. Čmilytė-Nielsen, ji gerbianti T. V. Raskevičiaus apsisprendimą toliau dirbti Seimo Žmogaus teisių komiteto pirmininku.
„Žinau Tomo Vytauto poziciją, kad jis ketina ir toliau dirbti Žmogaus teisių komitete pirmininko pozicijoje. Aš šią poziciją gerbiu“, – pridūrė parlamento vadovė.

Kita vertus, pažymėjo V. Čmilytė-Nielsen, sunku būtų įvertinti apskritai, ar iš tikrųjų buvo surinkta daugiau nei 300 tūkst. parašų, kaip skelbia Laisvės partijos atstovo atsistatydinimo iš parlamentinio Žmogaus teisių komiteto pirmininko pareigų reikalaujantys iniciatoriai.

„Negaliu verifikuoti, autentifikuoti, kad tie vardai, pavardės yra tikri. Kad tą padarytum, reikėtų nemažai resursų skirti. Nemanau, kad tai yra tikslinga“, – teigė ji, pažymėdama, kad visuomenininkais prisistatančių asmenų pateiktas reikalavimas neatitinka peticijoms keliamų reikalavimų.

„Tai nėra peticija, ji neatitinka peticijoms keliamų teisinių standartų“, – sakė Seimo vadovė.

ELTA primena, kad pirmadienį vykusiame Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) šešėlinės Vyriausybės posėdyje keltas klausimas dėl T. V. Raskevičiaus likimo užimame poste. Šešėlinis Ministrų Kabinetas kone vienbalsiai sutiko, kad reikia pagelbėti visuomenininkais prisistatantiems asmenims, kurie reikalauja seksualinės orientacijos neslepiančio Seimo Žmogaus teisių komiteto pirmininko atsistatydinimo.